Vergil Chițac: „Constat cu stupoare că misiunea diplomatică turcă îi consideră pe cetățenii români de etnie turcă și tătară ca pe proprii cetățeni și caută să le insufle un curent antiamerican”

vergil chițac

Senatorul independent Vergil Chițac s-a retras din grupul parlamentar de prietenie România-Turcia al cărui membru sunt. A luat decizia după comportamentul total deplasat al diplomaților turci de la Constanța, care au împiedicat-o pe doamna Abigail Rupp, adjunctul ambasadorului SUA la București, să-și transmită mesajul adresat comunității musulmane cu ocazia sărbătorii nașterii profetului Mahomed.

Mai mult, acesta spune că a auzit că diplomații turci se comportă în continuare ca niște politruci, amenințându-l pe Muftiul cultului musulman, Iusuf Muurat, că vor face ei toate intervențiile necesare la cei 56 de imami, ca să nu fie reales anul viitor. Un gest pe care îl califică drept „mizerabil”.

Declarația politică pe care a făcut-o ieri în Senat o găsiți mai jos.

„Doamnelor și domnilor,

Vă voi descrie astăzi o situație pe care o apreciez ca fiind foarte gravă.       

Luni,18 noiembrie a fost o mare sărbătoare pentru toți musulmanii din lume. Este vorba despre Nașterea Profetului Mahomed. Muftiatul Cultului Musulman din România a organizat cu această ocazie un simpozion la Sala Centrului Cultural Jean Constatin din Constanța. Credincioșii au venit în număr mare să asculte pledoariile invitaților, rugăciunea și muzica religioasă. Muftiatul Cultului Musulman a invitat la acest eveniment și diplomați americani, așa cum s-a mai întâmplat în atâtea alte ocazii de acest gen. Diplomații turci sunt o prezență constantă, deja obișnuită, la aceste evenimente religioase. De altfel, statul turc prin diferite organizații sponsorizează comunitatea în mod constant. Solemnitatea evenimentului religios a fost perturbată însă de diplomații turci.

La invitația Muftiatului a urcat pe scenă adjunctul ambasadorului SUA la București, doamna Abigail Rupp. Diplomatul american a apucat doar să spună un „bună seara” pentru că a fost abordată de consulul Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan. Diplomatul turc s-a deplasat special la scenă pentru a-i atrage atenția adjunctul ambasadorului SUA că programul nu conține și discursul său. În același timp, doi consilieri pe probleme religioase din cadrul ambasadei și consulatului turc de la Constanța strigau în turcește că evenimentul le aparține. Vădit surprinsă de intervenția consulului, diplomatul american a mulțumit pentru ospitalitate în limba română și a părăsit scena după care și sala. 

În ce „cheie” se poate descifra acest gest nepoliticos? În „cheie” diplomatică intervenția consulului turc încalcă grav uzanțele. Descifrând gestul consulului Sulhi Turan în „cheie” politică pot spune că diplomații turci încearcă să controleze comunitatea turco-tătară din România. Modul în care au pus monopol pe un eveniment al unei comunități asupra căreia nu au nicio autoritate chiar asta arată. Consulul Sulhi Turan și-a depășit cu mult mandatul.

Constat cu stupoare că misiunea diplomatică turcă îi consideră pe cetățenii români de etnie turcă și tătară ca pe proprii cetățeni și caută să le insufle un curent antiamerican. Demersul este unul foarte periculos! Gestul consulului turc care a desconsiderat chiar Statul român este reprobabil. 

Politica externă antiamericană a președintelui Republicii Turcia Recep Tayyip Erdogan s-a materializat la Constanța prin această intervenție sfidătoare a consulului turc. În toate misiunile diplomatice din spațiul european, ministerul de externe turc a trimis la post niște așa ziși consilieri pe servicii de religie. Asta este titulatura postului. Cum am arătat, la eveniment s-au aflat doi astfel de consilieri, unul din cadrul Consulatului de la Constanța și unul din cadrul Ambasadei Turciei din București. Cei doi au fost cei mai vehemenți față de prezența pe scenă a adjunctului ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp. S-au purtat ca niște politruci nu ca niște diplomați, iar când diplomatul american a părăsit scena au aplaudat cu frenezie. Sala însă a tăcut, n-a reacționat la inițiativa diplomaților turci.

Îmi este greu să accept că această minoritate de aproximativ 67.000 de musulmani, turcii și tătarii din Dobrogea, care reprezintă clar un câștig etnic și cultural pentru comunitatea noastră și cu care trăim în armonie de sute de ani, a devenit masă de manevră pentru Turcia. Dar asta se întâmplă și faptul că o parte din comunitatea musulmană ce trăiește în satele din Dobrogea nu se bucură de o situație materială îndestulătoare este în mod evident o vulnerabilitate. În aceeași ordine de idei atrag atenția asupra nivelului de remunerare al clerului musulman. Din informațiile pe care le am, imamii sunt ajutați financiar de instituții ale statului turc ceea ce de asemenea, reprezintă o vulnerabilitate. În consecință, propun ca noul guvern să aibă în vedere armonizarea legislației cu noile provocări și alocarea unor fonduri pentru susținerea clerului musulman și a Muftiatului din România. 

Ca o consecință a comportamentului discreționar al diplomaților turci am decis să mă retrag din grupul de prietenie România – Turcia. În final, nu pot decât să felicit conducerea Muftiatului care în fața acestor provocări a reușit să mențină un echilibru și a tratat cu aceeași măsură atât pe diplomații turci cât și pe cei americani.”   


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Horia Constantinescu nu mai este președintele ANPC

joi nov. 28 , 2019
Horia Constantinescu nu mai este președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Acesta a fost eliberat din funcție astăzi, 28 noiembrie, de către primul ministru, Ludovic Orban. Atribuțiile sale au fot preluate de Mihaela Irina Ionescu, secretar general. „A fost o oportunitate pentru care trebuie sa-i multumesc Domnului Ministru Badalau. Am […]
horia constantinescu

V-ar putea interesa și: