Vergil Chițac: „Cum îi minte primarul Făgădău pe copii”

vergil chițac decebal făgădău

Senatorul independent Vergil Chițac a criticat, în termeni duri, modul în care administrația locală se comportă față de elevi și l-a acuzat pe primarul Decebal Făgădău că îi minte pe copii.

Iată ce spune, într-o postare publicată pe pagina sa oficială de Facebook:

„Am văzut cu toții politicieni care mint și parcă ne-am învățat cu asta. Nu există nicio scuză să-i minți însă pe copii. Când ești primar și faci acest lucru, este cu atât mai condamnabil.
Primarul Decebal Făgădău se laudă, de ceva vreme, că modernizează cabinetele medicale școlare. Recent, a anunțat că s-a finalizat deja reamenajarea a 20 din totalul de 57. A spus că au fost efectuate „lucrări complexe”, adică au schimbat niște instalații, geamuri și au dat o mână de var. Dacă acestea sunt „lucrări complexe”, nu mă mir de ce nu s-a construit nimic notabil în perioada sa și a fostului său șef, Mazăre.
Haideți să facem însă un banal calcul aritmetic. Primarul a fost ales în funcție acum trei ani și jumătate, ca să nu mai pun la socoteală amarul de ani în care a condus orașul ca interimar sau viceprimar. A reușit să reamenajeze 20 de cabinete în peste 40 de luni, deci unul la două luni și mai bine. În ritmul acesta, va mai avea nevoie de mai bine de 6 ani pentru a le reabilita pe toate!
„Nimic nu este mai important decât sănătatea copiilor noștri și, așa cum am promis, a fost și va rămâne o prioritate asigurarea accesului tuturor elevilor din școlile și liceele constănțene la servicii medicale de calitate”, spunea primarul, în noiembrie.
Exact același lucru, cuvânt cu cuvânt, îl spunea și în octombrie. Probabil că același lucru îl va spune și peste 4 ani, deși nu va mai fi primar.
Credeți că acestea sunt singurele minciuni pe care le-a spus copiilor? Nici pe departe.
Le-a promis, în campanie, că va reabilita și moderniza școlile, că va construi săli de sport, că va organiza o gală a educației, că va majora bursele. Singurul lucru pe care l-a făcut a fost că a majorat bursele, la presiunea Asociației Elevilor din Constanța. Primarul a încălcat Legea Educației ani de-a rândul și numai acești elevi care au luptat pentru drepturile lor l-au convins să acorde burse, din 2015. Și atunci, primarul și-a bătut joc de ei, fixând cuantumuri jignitoare, lucru care i-a făcut pe elevi să numească administrația Făgădău o „administrație criminală”. Pentru burse nu existau bani, dar pentru firmele care au supt zeci de milioane de euro de la bugetul local s-au găsit.
A făcut multe lucruri primarul pentru copii. Le-a distrus parcurile în care se puteau juca, le-a distrus chiar locurile de joacă.
Dacă i-ar fi păsat într-adevăr, ar fi trebuit să facă ceea ce trebuie să facă orice primar: să acorde, prin fapte, nu prin vorbe, prioritate elevilor. Numai sa dorești. Totul pleacă de la respectarea legii și de la dialog cu părțile implicate.
Siguranța și bunăstarea elevilor trebuie să fie prioritare și asta se poate face direcționând imediat sumele necesare pentru modernizarea școlilor și pentru a asigura paza acestora. Poliția Locală nu trebuie să fie o mașină de făcut bani pentru primărie, ci poate asigura paza școlilor. Dacă îți pasă de elevi, de viitorul orașului, asta trebuie să fie prioritatea ta. Apoi, te uiți în bugetul acestui oraș despre care spui că este bogat și identifici urgent sumele necesare pentru a construi locurile de joacă pe care le-ai dărâmat. Nu dai vina pe adversari politici pentru neputința ta, ci faci lucruri concrete. Și, dacă vrei binele elevilor, îi chemi la masă și vorbești cu ei, îi tratezi ca pe niște egali, nu de sus, cu superioritate. Nu te mândrești cu sisteme de supraveghere video în licee, din moment ce sunt total ineficiente. Scopul nu e să ai camere video care nu fac nimic, ci să asiguri eficient paza în școli.
De ce nu face toate acestea? Pentru că, în opinia mea, este legat cu prea multe pârghii de trecut, pentru că orașul acesta este sufocat de contracte păguboase încheiate cu firme apropiate fostei administrații, despre care am mai scris aici, și nu mai rămân bani pentru ceea ce este necesar.
Când elevii îți spun că administrația ta e „criminală, ineficientă și arogantă”, e cazul să-ți revizuiești comportamentul.”

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.