Vergil Chițac îi spune primarului Constanței ce trebuie să facă în centrul orașului

Senatorul Vergil Chițac îi spune primarului Constanței ce ar trebui să facă în centrul Constanței.

„Ați văzut probabil filmul „Ziua cârtiței”, în care zilele se repetă, una după alta, fără ca nimic să se schimbe. Așa trăim și noi în Constanța, un tărâm uitat de timp, de aproape patru ani. Primarul ne spune ce vrea să facă, uitând că a mai spus asta și în 2016. De pildă, am văzut că acum scoate din joben, ca un scamator, niște poze despre cum va arăta centrul Constanței, dar și cifre. Zeci de milioane de euro, pentru Constanța nu-i va vedea vreodată pentru că știm cu toții impotența actualei administrații locale în a atrage fonduri europene. Știu că astea-s gogorițe electorale… nu poți să faci peste noapte din țânțar armăsar. Mai știu că nu se va întâmpla nimic pentru că proiectele prezentate par și sunt neserioase. Am văzut în imaginile prezentate de primărie poze de prin alte țări, un copy paste ordinar, nu imagini bazate pe realitatea actuală.”, scrie Vergil Chițac pe pagina sa de Facebook.

Acesta a spus însă că nu vrea să insiste pe nerealizările primarului, pe care consideră că le vedem și le simțim cu toții. În schimb, a subliniat cinci lucruri pe care trebuie să le facă edilul.

„În primul rând, să-și ceară scuze. A promis, încă din 2016, că va transforma strada Ștefan cel Mare într-o junglă urbană. A reușit să facă din ea una din zonele rău famate ale Constanței. Dacă e bărbat, ar trebui să iasă în fața constănțenilor și să recunoască fie că a mințit, fie că nu a putut. Nu poți construi nimic bun pe minciună sau neputință.
În al doilea rând, ar trebui să înceapă cu lucrurile simple. Mă refer aici la curățenie și ordine. Nu te costă mai nimic să strângi gunoaiele, de pildă. Nu te costă mai nimic să emiți o hotărâre de consiliu local prin care să obligi proprietarii de imobile lăsate în paragină să le îmbrace în mesh-uri, să dea un astfel un aspect cât de cât civilizat. Mai apoi trebuie să ajuți proprietarii de clădiri istorice din zonă să-și restaureze fațadele nu să le pui bețe-n roate. Am prieten proprietar de astfel de clădire căruia nu i s-a emis autorizația de construcție pentru restaurarea fațadei de mai mult de un an în schimb a fost amendat că are fațada deteriorată.
În al treilea rând, trebuie încurajați investitorii privați să (re)vină în zonă. Știm cu toții că Radu Mazăre și Decebal Făgădău au încurajat investițiile în mall-uri, unul dintre ele fiind construit chiar în centrul orașul, în parc. Mazăre a început, Făgădău i-a desăvârșit munca, construind sensuri giratorii pentru a înlesni accesul în ele. Evident, în aceste condiții și ținând cont că în zona centrală nu s-au făcut investiții, comercianții au migrat. Investitorii trebuie încurajați să revină. Primul pas: o discuție sinceră și directă cu cei interesați, pentru a vedea ce îi poate face să se întoarcă în centru.
În al patrulea rând, Poliția Locală trebuie să-și facă datoria. Știu, e mai simplu să amendezi șoferii care nu au unde să parcheze, dar e mai bine să trimiți echipaje să vegheze la liniștea publică în zonă. Oamenii trebuie să se simtă în siguranță în orașul lor, nu hăituiți.
În al cincilea rând, Primăria Constanța trebuie să încurajeze activitățile culturale în zonă. Totul se întâmplă acum în piața Ovidiu și pe faleza Cazinoului. Strada Ștefan cel Mare poate deveni locul unor activități culturale în aer liber, care să nu deranjeze locuitorii, dar care să schimbe spiritul zonei. Se întâmplă așa în marile orașe din Europa și România, se poate întâmpla și în Constanța, care are artiști talentați.
Aceștia sunt pași necesari, dar nu suficienți. Dialogul dintre autorități și constănțeni trebuie să stea la baza deciziilor. Din păcate, noi nu avem un astfel de dialog, ci prezentări didactice ale unor planșe, ale un planuri în care nu mai crede nimeni.”,
a mai scris Vergil Chițac.

Senatorul încheie postare cu o întrebare aproape retorică:

„Oare ei se uită la comentariile oamenilor care, aproape toți, îi înjură și nu mai cred o iotă?”

Vergil Chițac a obținut locul secund în alegerile locale din 2016, în cursa pentru Primăria Constanța, la distanță de numai câteva procente față de actualul primar.


Constanta-financiara-sigla-jpg
Hyundai ECO
sprijina-jurnalismul-independent

Articole recente

2 comments

  • Pacat, Stefan cel Mare ar putea fi un loc de promenada cu spectacole de strada si plin e magazine. Din nefericire sleahta psd-ista a distrus totul. Daca vrei sa te plimbi, in afara de o talpa pe langa ruina cazinoului sau Mamaia, vara, in rest Mall-uri si-atat.

    • “Daca vrei sa te plimbi, in afara de o talpa pe langa ruina cazinoului sau Mamaia, vara” nu ai unde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.