Vergil Chițac: „În prag de sezon rece, termoficarea intră în faliment. Populismul în Constanța a făcut mai rău decât comunismul”

Dumitru Caragheorghe, președinte USR PLUS Constanța, Vergil Chițac, primarul Constanței, Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor locali PSD

Primarul Constanței a propus, azi, majorarea prețului la gigacalorie cu circa 70%, până la 1034 de lei, și a propus ca populația să plătească 300 de lei, diferența urmând să fie subvenționată de la bugetul local. Consilierii USR PLUS au cerut ca primăria prețul la consumatorul final să fie de 250 de lei, cât e și în prezent. Pe cale de consecință, subvenția plătită de noi toți pentru cei care au încălzire centralizată să fie mai mare. Proiectul propus de primar nu a trecut, ceea ce l-a făcut pe acesta să anunțe că „în prag de sezon rece, termoficarea intră în faliment.” Diferența de 50 de lei pentru gigacalorie înseamnă, la factură, 50 de lei pe lună pentru un apartament de două camere.

De ce ar cere un primar un lucru atât de nepopular?

Iată explicația lui Vergil Chițac:

„Noi vorbim acum de pierderile care nu au fost contabilizate. Ați avut un preț de referință de 598 (n.r. de lei per gigacalorie). Față de el ați plătit subvenția de la 250 la 598. Eu vă spun că prețul real era 1034. Faptul că nu s-a plătit prețul real este că CET-ul este aproape de faliment și RADET-ul a intrat în faliment, pentru că CET-ul nu-și poate plăti furnizorii. De ce? Pentru că nu i-ați plătit prețul real, incluzând și aceste pierderi. Despre asta e vorba. E simplu.”, a explicat Vergil Chițac.

„Acesta este prețul real: 1034. Sigur că nu ne place. În momentul de față, după ce a intrat în insolvență, CET-ul are 87 de milioane de lei facturi neachitat. Numai către Transgaz au 40 de milioane, către Romgaz 20 de milioane. Dacă noi nu ne raportăm la prețul acesta real și nu plătim și pierderile, aceste datorii vor crește și, la un moment dat, unii dintre cei care au creanțe, care sunt furnizori de gaz sau distribuitori de gaz sau de apă, oricând pot să ceară falimentul CET-ului. Și CET-ul va intra în faliment. Dacă CET-ul, adică producția, intră în faliment, am pus cruce și ne-am luat adio de la sistemul centralizate de termoficare a Constanței. Ideea este ca de acum încolo să nu mai acumuleze datorii și să vedem, ușor, ușor, cum vom plăti datoriile curente către acești furnizori de utilități. Chiar și așa, vreau să vă spun următoarea chestiune: în condițiile în care prețul a fost artificial 598 și s-a plătit subvenția de la 250 la 598, efortul bugetului orașului Constanța a fost de 73 de milioane de lei în 2021, adică 15 milioane de euro. Ca o notă, ca să știți, în mod normal peste 15 milioane de euro este interzis printr-o directivă a Uniunii Europene, care spune că este ajutor de stat. Bun. Prețul real, de 1034 de lei, ne duce în situația următoare: dacă am accepta să nu modificăm prețul local la populație, deci dacă am accepta o subvenție de la 250 la 1034, am avea un efort bugetar de subvenție de la 73 de milioane la 146 de milioane. Deci vă rog să rețineți: de la 73 de milioane la 146. Am avut discuții cu domnul Caragheorghe. Nu putem să depășim 15 milioane nici în 2022.”, a mai spus primarul.

Vergil Chițac a explicat că efortul echipei sale este îndreptat spre două zone:

„Vrem să schimbăm rețeaua de transport a energiei și pentru asta semnăm în curând două proiecte de 20 de milioane de euro și avem și licitația pentru execuție, dar nu se pot face în ianuarie – martie. Deci, lunile astea va trebui să plătim pierderile reale. Dar măcar să diminuăm pierderile și inclusiv subvenția pentru ultima parte a anului 2022, urmând ca diferența până la 15 milioane să o rostogolim pe 2023. Dar, oameni buni, înțelegeți că efortul bugetar este extrem, extrem de mare.”

Primarul a mai amintit că anul viitor vin proiectele care trebuie finanțare.

„Vin proiectele pe marile bulevarde pe care le-am semnat și o să înceapă. Unul a început. O să semnăm și bulevardul 1 Mai, deși am fost contestați în instanță. Am câștigat. Înseamnă 6 milioane de euro. Am adjudecat acum studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru spitalul municipal pe care vrem să îl facem și care, dacă va fi gata SF-ul, la 15 noiembrie va fi introdus pe PNRR. Este un proiect de 6 milioane de euro. De asemenea, anul viitor se vor deschide call-urile pentru toate proiectele pe PNRR și pe noul exercițiul bugetar 2021 – 2027. Știți că lucrăm la studii pe care le plătim pentru ca aceste proiecte să fie mature. Dacă nu suntem conștienți, dacă nu suntem responsabili, vom ajunge să nu mai putem plăti aceste eforturi, care de fapt sunt spre capital, spre dezvoltarea orașului prin proiecte.”

Vergil Chițac a explicat și de ce a propus ca populația să plătească 300 de lei, în loc de 250.

„Propunerea mea este ca de la 250 să mergem la 300. Păi realitatea este următoarea: că noi subvenționăm de la 300 până la 1034, care înseamnă 734 de lei, iar pe cetățean, deși am toată compasiune, îl ducem la un efort de 50 de lei per gigacalorie. Vă mai spun ceva: sunt studii – eu mă uit pe cifre când iau decizii, nu sunt emoțional. Consumul mediul al unui apartament de două camere în Constanța, pe luna februarie, este de o gigacalorie. Deci dacă până acum plătea cetățeanul pe luna februarie 250 de lei, acum o să plătească 300, dar noi preluăm 750 de lei. Este un efort colosal. Eu înțeleg că nu putem crește – și e de înțeles, populația nu poate să suporte – dar să fim și responsabili, să ne uităm și la viitorul orașului.”, a spus Vergil Chițac.

Consilierii USR PLUS au cerut menținerea tarifului de 250 de lei pentru consumator, deci implicit subvenția de 146 de milioane de lei pe sezon, pe care o plătim noi, toți constănțenii, pentru ca cei racordați la sistemul centralizat să plătească mai puțin.

Consilierii USR PLUS s-au abținut de la vot, cei PSD au votat împotrivă.

„Înțeleg că prețul rămâne 598. Ne luăm adio. În prag de sezon rece, termoficarea intră în faliment. Eu sunt convins că CET-ul Constanța intră în faliment. Populismul în Constanța, în ultimii 30 de ani, și exacerbat în ultimii 20 de ani, a făcut mai rău decât comunismul. Eu constat că în Consiliul Local – ca primar, nu ca lider politic – nu mai există majoritate.”, a venit replica primarului.

„Populismul iresponsabil care se întâmplă acum mie îmi dă de gândit de fapt și de drept cine are grijă de constănțeni, pentru că minciunile care văd că se perpetuează nu au făcut altceva decât să ajungă în momentul acesta, zero, în care realitatea bate cu mult toată ce poate toată imaginația mea să gândească.”, a spus viceprimarul PNL Ionuț Rusu.

„USR a cerut păstrarea tarifului de 250 de lei la consumator și a reinvitat la dialog. Câtă vreme tariful de 1034 de lei nu conține (așa a susținut Domnul Primar) creșterile prețurilor la utilități… nu vedem de ce trebuie să suporte consumatorii o creștere pentru mizeriile ascunse sub covor în ultimii ani. La tariful de 1034 de lei, subvenția trebuia să fie de 784 de lei. Pe măsura recepționării lucrărilor la infrastructură (investițiile în curs) tariful standard urmează să scadă deci și subvențiile se vor diminua existând posibilitatea transferului de la un an la altul a unor valori peste plafon admis până la rezolvarea problemei. Nu există nici o logică în tot acest demers pentru creșterea tarifului la consumatori după cum nu există nicio logică nici în ceea ce privește “refuzul” de a subvenționa 784 de lei și se propune subvenționarea a 734 de lei. Am invitat la dialog. Situația este foarte ușor de rezolvat. Discutăm pe argumente și stabilim cum trebuie să arate proiectul privind subvenția. Se convoacă ședința extraordinară și situația se rezolvă. Nu intră niciun CET în faliment dacă suntem rezonabili.” a declarat Dumitru Caragheorghe, președintele USR Plus Constanța.

Niciunul dintre consilieri nu a vorbit despre salariile colosale pe care le câștigă cei din conducere CET (adică Electroncetrale SA). Directorul de acolo, Dan Marius Deaconescu, avea la un moment dat un salariu mai mare decât președintele României. Deaconescu este un apropiat al lui Sorin Strutinsky. Despre legăturile dintre cei doi a scris pe larg Ziua de Constanța.

Decideți voi dacă ce s-a întâmplat azi este populism, politică, propagandă sau prostie. Sau puțin din toate.

Dezbaterile din Consiliul Local pe acest subiect le puteți vedea în clipul de mai jos, de la minutul 26.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea3 thoughts on “Vergil Chițac: „În prag de sezon rece, termoficarea intră în faliment. Populismul în Constanța a făcut mai rău decât comunismul”

  1. Ăsta fură curent? Păi cum să hotărască el ca din taxele plătite de noi,multi rupți in cur de săraci si calificați de guvern ca fiind “nesustenabili” cind a venit vorba de creștere a venitului, să subvenționeze încălzirea pentru multi jmecheri ce sînt racordati la radet ce lucreaza in instituții ale statului pe venituri de oameni de afaceri francezi?
    Chiar sintem noi proști și acceptăm asta?

    1. Toti consiliserii sunt de acord cu subventia, care se practica de 30 de ani. Nu s-au inteles pentru ca PNL vrea sa fie mai mica, USR si PSD vor sa fie mai mare.

  2. Daca sa-ar desfiinta radet sau termo nustiu cum se mai numeste adica societatile capusa care invart cifre in calculator si au salarii nesimtite nu va mai fi efort financiar depus din fonduri de la bugetul local. Daca pretul gigacaloriei sa fie platit catre CET de catre populatie nu ar mai intra CETul in faliment care este deja de cativa ani in insolventa si nu poate sa treaca de datorii asta numai din cauza unor salarii grase ptr nustiu ce clientela politica care tine in brate aceste structuri firme capusa gen RADET si mai nou transformata in Termofocare bla bla bla tot fostul radet cu cheltueli pe banii statului al contribuabilului pe salarii grase ale nu stiu ce directori secretare iar angajatii CETului si al fostului radet pe salarii aproape sau egale cu minimul pe economie. Stimati coducatori ai acestui oras situatia e mai groasa asa ca lasati draqului aberatiile si faceti ceva concret ptr cetateanul de rand care se zbate sa supravietuiasca pe langa toate cele care sau scumpit inclusiv si ratele care sau marit si cred ca sunt foarte multi cetateni ai acestui oras care cu siguranta te vor sanctiona drastic la urmatoarele alegeri dl primar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Loteria vaccinării, la start. Ce trebuie să faceți

Thu Sep 30 , 2021
Ministerul Sănătății anunță că începe Loteria vaccinării, la care se pot înscrie, începând de astăzi, de la ora 12.00, toate persoanele imunizate cu schemă completă și care dețin certificat digital al UE privind COVID-19. Înscrierea se face pe bază de CNP și se realizează pe portalul https://certificat-covid.gov.ro.  După generarea certificatului de […]