Vergil Chițac: Mi s-a părut un șantaj ce fac cei de la City Mall. COMPLETARE: cum răspund reprezentanții centrului comercial

O parte din Primăria Constanța funcționează în City Mall, încă din aprilie 2013, de când primar era Radu Mazăre. Mall-ul din parc a fost construit de prietenul său, Elan Schwartzenberg.

Reprezentanții mall-ului au perceput în ultimii trei ani o chirie de 14 euro pe metru pătrat. Acum au trimis o oferă către primărie în care prețul este de 30 de euro. Vergil Chițac a spus că i se pare că atitudinea acestora este un șantaj.

Întrebat cum va renegocia contractul, primarul a spus:

„Nu știu, se ocupă Alin Vintilă de povestea asta (n.r. directorul Direcției Logistică din cadrul Primăriei Constanța. Discuțiile inițiale le-a avut Alin Vintilă. Mie mi s-a părut așa un șantaj ce fac ei acolo și nu înțeleg de ce, pentru că, hai să fim onești. Faptul că noi avem acolo direcția de relații cu publicul și nu numai înseamnă o afluență de cetățeni care se duc la City Mall, care intră în magazinele alea, care mai lasă bani acolo, deci business-ul lor sporește. Și ar fi trebuit să fie un win-win. Băi, noi vă ajutăm pe voi din punctul ăsta de vedere, nu ne șantajați și cereți dublu, că mi se pare mult. Vom vedea ce se întâmplă la capătul acestor negocieri.”, a spus primarul.

Acesta a spus că va construi un sediu nou pentru primărie.

„Deocamdată, nu este momentul să spun unde și când.”, a afirma Chițac.

Olandezii din spatele City Mall

Mall-ul funcționează pe societatea Constanța Shopping City SRL. Aceasta a raportat mulți ani pierderi. În anul 2019, de pildă, a înregistrat o cifră de afaceri de 98.354.397 lei și o pierdere de 20.380.543 lei, adică circa 55.835 de lei pe zi. În 2022 însă, a reușit o cifră de afaceri de 121.921.611 de lei și profit de 18.760.561 lei. Are însă și datorii imense, de 281.251.446 lei. Nu figurează cu niciun angajat. Potrivit termene.ro, acționar al SRL-ului este compania NE PROPERTY B.V. din Olanda.

Au promis agrement și cultură

Ideea City Park Mall a apărut de prin anul 2000. Atunci, consilierii locali din Constanța au decis, prin hotărârea 396 din 28 septembrie, construirea unui centru de agrement, cultură și comerț, pe o suprafață de 43.500 mp, în Parcul Tăbăcărie, constănțenilor li se spunea că pe un teren de 22.750 mp se va realiza un centrul de agrement, cultură și comerț. Rețineți ordinea: agrement, cultură și comerț, pe ultimul loc. Mai mult, în anul 2002 se vorbea și despre construirea unui Teatru de Operă și Balet, în zona de nord-est a parcului. Cert este că în anul 2003, mai multe terenuri, printre care și cel din parc, sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța, printr-o hotărâre de consiliu local. Astfel, printr-o serie de hotărâri, retrocedări și licitații publice, terenul în suprafață de 43.000 mp din Parcul Tăbăcărie ajunge în proprietatea firmei Holand Development Group. În 2004 se emite un nou PUZ, iar pe 2 iunie 2008 Neocity Group inaugurează clădirea. De comerț, nu de agrement, nu de cultură. Apropo, mall-ul NEPI din Slovacia are un patinoar, cel din Constanța avut numai promisiuni. Acum, SC Constanța Shopping City SRL este deținută de NE PROPERTY B V, cu sediul în Olanda, care deține 99,9% din acțiuni, și de NEPI BUCHAREST TWO SRL, cu sediul în București, care deține restul de 0,1% din acțiuni.

COMPLETARE. Reacția City Mall

Am cerut încă de la publicarea articolului un punct de vedere de la compania care se ocupă de comunicarea City Mall. L-am primit azi, 1 aprilie, și îl redăm în continuare, în întregime:

„Angajamentul ferm al NEPI Rockcastle, în toate centrele comerciale pe care le operăm, este de a oferi cele mai bune condiții și o experiență de calitate atât pentru chiriașii, cât și pentru angajații și vizitatorii noștri.

Apreciem colaborarea cu Primăria din Constanța, care este chiriaș al City Park Mall de aproape 11 ani. În ultimii trei ani, am avut un contract de închiriere cu prețuri fixe, neindexabile, dar în prezent am luat decizia de a majora costul cu chiria si taxa pentru costurile pe spațiile comune ale centrului comercial, ca urmare a creșterii inflației și a tarifelor prestatoriilor de servicii pentru spațiile comune ale mall-ului. Astfel, am actualizat valoarea noului contract de închiriere cu Primăria, ținând cont atât de inflație, cât și de majorarea tarifelor pentru întreținerea spațiilor comune  – curățenie, pază, mentenanță, pompieri. În plus, costurile cu utilitățile (apă, canalizare, salubritate) au crescut în medie cu peste 55%, cumulat în ultimii trei ani. Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică indică o creștere a costului utilităților cu aproape 19%, în februarie 2024 în comparație cu februarie 2023.

Așadar, subliniem că hotărârea de a incepe negocierile de prelungire a contractului de închiriere pentru spațiile ocupate de Primărie este una pur comercială și reprezintă o procedură internă care se aplică tuturor contractelor de închiriere care se apropie de final, indiferent că aceste contracte implică instituții publice sau societăți private. Această decizie se bazează pe creșterea accentuată a costurilor de întreținere, generată atât de inflație, cât și de majorarea repetată a salariului minim pe economie, ce a dus proporțional la creșterea tarifelor prestatorilor de servicii pentru spațiile comune ale centrului comercial.

De asemenea, precizăm că în prezent prelungirea contractului de închiriere cu Primăria este subiectul unei discuții în desfășurare. Avem acest tip de negociere cu toți chiriașii cărora urmează să le exprire contractele, în centrele comerciale deținute de NEPI Rockcastle. Odată cu finalizarea discuțiilor, vom avea și o concluzie legat de prelungirea colaborării cu Primăria Constanța.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

31 comentarii la “Vergil Chițac: Mi s-a părut un șantaj ce fac cei de la City Mall. COMPLETARE: cum răspund reprezentanții centrului comercial

  1. Foarte corect. Ce-o sa facă copiii în weekend, nu mai au unde sa mănânce!! Trebuie sa se apuce părinții de gatit….

    1. Este posibil să găsiți un spațiu adecvat într-una dintre cladirile proprietate a Primăriei.
     La astfel de șantaj se răspunde cu încheierea relațiilor.

    2. City mall o mare hoție a șmecherilor din corceala PSD+PNL….au făcut un mall in mijlocul orașului în centrul parcului și pe constănțeni le explică lipsa locurilor de parcare

   1. Pai sa se apuce! Copii au nevoie de hrana sănătoasă care cel mai sigur se obține gatind acasă! Cât alergați prin malluri gătiți împreună și socializați în același timp cu copii vostri! Asta înseamnă familie in obținea mea, printre multe altele! Să fii binecuvântat!🤗

   2. Pai sa se apuce! Copiii au nevoie de hrana sănătoasă care cel mai sigur se obține gatind acasă! Cât alergați prin Mall uri gătiți împreună și socializați în același timp cu copiii vostri! Asta înseamnă familie in obținea mea, printre multe altele! Să fii binecuvântat!🤗

  2. Mall-ul aduce sume considerabile sub formă de impozite, nu este fezabil să îl închizi din ciudă că oamenii ți-au băgat inflația în preț…

   1. N-auzi că sînt pe pierderi? Chestia aia cu ”cumpărat consultanță” scumpă de afară încă n-au putut s-o rezolve cu legea.

   2. e inmatriculat pe societate offshore din olanda, fara impozit pe profit 🙂 cum facuse patriciu cu petromidia

 1. La Pavilion …e loc destul pentru 2 birouri cate functioneaza in mall !!! Asa se grupeaza evidenta populatiei cu permisele si pot muta si pasapoartele de la Tomis mall !!!! Totul intr-un singur loc !! Si gratis ca acolo este cladirea primariei sau a consiliului judetean!!! Si cu banii economisiti din 2chirii poate infiintati niste parcari !!

 2. 40 euro pe m patrat pt Csm pt minion nu e mult ca se ocupa tot Vintila din dosarul comun pe care il au

 3. Cind in Constanța se zvonise că se va construi un Mall toată presa vuia ca au venit ” NIGERIENI ” să construiască.Acum apar alte înformații.De fapt care este adevarul pt că si mortul de Patriciu avea firme inregistrate în Olanda.Cred că diversioniștii securisti minteti de nici apele nu mai ingheață.

 4. Asta abereaza ca de obicei! Ce directie are el la Mall? Habar nu are de nimic! Sa se suie pe Rosinanta si sa plece!

  1. Marii retaileri Inditex (Zara, Bershka, etc) si H&M care ocupa suprafete nesimtite in mall-uri nici nu platesc chirie mergand pe acelas principiu: creeaza flux mare de vizitatori, ei sunt smecheri. Pt fraierii (populimea Cta) care au inchis ochii la constructia profund ilegala a acestuil mall cerem si
   chirie si dubla pe deasupra, bravo baieti!

 5. Asta abereaza ca de obicei! Ce directie are el la Mall? Habar nu are de nimic! Sa se suie pe Rosinanta si sa plece!

 6. si impozitele aberante pe care le puneti voi? taxe la taxe si la alte taxe??? astea cum se numesc? hai pa!

 7. Să își dea demisia ca și așa ne-a distrus orașul vin alegerile și vrea iar să continue ce a început 😃

  1. Pentru ce să își de-a demisia , pentr că a făcut din Constanța un oraș cu cele mai ieftine la întreținere asociațiilor de proprietari și că nu am avut avarii la sistemul de încălzire ?

   1. Urda, gigacaloria o subventionam noi toti, nu ti-o ieftineste Chitac din averea lui!
    Este normal ca unul de la casa sa-ti plateasca matale caldura si apa calda, doar ca esti racordat la CET?
    Mai pune mana pe carte, mai plasa cu orez si ulei!

 8. dupa patru ani? Nenea, astia au ciordit un sfert din suprafata Tbacariei si matale vii la sfarsitul mandatului sa spui, mi se pare?
  Uite, noi suntem siguri ca te intorci in Moldova ta.
  Cinismul a fost la conducerea Romaniei si Constantei!
  Plecati!

 9. Marii retaileri Inditex (Zara, Bershka, etc) si H&M care ocupa suprafete nesimtite in mall-uri nici nu platesc chirie mergand pe acelas principiu: creeaza flux mare de vizitatori, ei sunt smecheri. Pt fraierii (populimea Cta) care au inchis ochii la constructia profund ilegala a acestuil mall cerem si
  chirie si dubla pe deasupra, bravo baieti!

 10. City mall este cel.mai scump mall din oras, de la parcare si pana la chirii, foarte bine a sesizat dnul.primar ,suna a șantaj.
  Pentru cei ce comenteaza de primar, tin sa le aduc aminte ca este singuru care a facut ceva concret , chiar si cu acele sacrificii, altfel nu ai cum, voi acasa cand renovati cum faceti nu tot cu santiere si mizerie, altfel nu se poate.

 11. Lasâ -i in pace, vorbesc și critică cei care nu au făcut nimic în orașul ăsta și nu pot suferii pe unul care chiar face !

 12. Dar tu ca șef al unei instituții nu faci un șantaj, pentru cei din primărie le.ai mărit salariile și pentru alții te faci ca ploua? Crezi tu oare ca vei primii votul acestora?

 13. Oricum mai mare nesimtire ca in mallul ala nu ai sa vezi….Cum naiba sa construiesti in parc fara autorizatie?pai demolatil ca oricum nu ajuta pe nimeeni

 14. Curios ca de j e g u l de m a z a r i c h e nu comenteaza nimeni. De faot de la el este tot dezastrul in Constanta.
  Dar era bun le dadea la m i l o g i cate un pui si gata facea ce voia cu orasul. Spagi, mita etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Guvernul a prelungit perioada până la care se pot acorda sume forfetare pentru refugiații din Ucraina

joi mart. 28 , 2024
Guvernul României a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi cazare pentru beneficiarii protecţiei temporare provenind din zona de conflict din Ucraina. Potrivit unui comunicat al Executivului, […]

V-ar putea interesa și: