Vergil Chițac: „Orice variantă de dezvoltare a Constanței trebuie să aibă învățământul superior în centrul ei”

Vergil Chițac, senator independent și președintele Asociației Constanța Altfel, spune că „orice variantă de dezvoltare a Constanței trebuie să aibă învățământul superior în centrul ei”.

Mesajul a fost transmis cu ocazia debutului anului universitar.

Iată ce spune senatorul:

„Astăzi (n.r. 30 septembrie) în Piața Ovidiu cu mic cu mare studenții constănțeni, mai ales bobocii și profesorii lor s-au adunat pentru a sărbători începerea școlii. Deși își făcuse un titlu de glorie din reunirea tuturor universităților la început de an universitar, “primarul celor 1000 de proiecte” a strălucit prin absență a doua oară consecutiv.

Dincolo de asta, poate e momentul să spunem câteva lucruri despre învățământul superior constănțean din perspectiva implicării lui în comunitate pentru că și de aici trebuie să înceapă reconstrucția orașului. Sigur că ele beneficiază de autonomie însă pentru a fi eficiente, universitățile trebuie să cunoască și să respecte nevoile economice și sociale ale orașului și județului și chiar să le rezolve prin cercetare științifică. De exemplu, cred că dacă ne dorim să transformăm Constanța în smart city, Universitatea Ovidius prin Facultatea de Matematică și Informatică poate produce softurile pentru creșterea eficienței administrației publice prin informatizare astfel încât prin primărie să nu se mai fluture nici o hârtie. Însă trebuie să vrea și Grivei! Până una alta dacă ne uităm în jur vedem că singura implicată în comunitate a fost Facultatea de Teologie.

Orice variantă de dezvoltare a orașului trebuie să aibă învățământul superior în centrul ei pentru că de aici ar trebui să vină inovativitatea. Altfel, vorba lui Gigi Băcanu, Constanța nu se va putea transforma niciodată dintr-un oraș depresiv cum este acum în unul vibrant cum ne dorim.”

Vergil Chițac a fost mulți ani rectorul Academiei Navale Militare „Mircea cel Bătrân”.

Primarul Constanței nu a participat la eveniment pentru că este în concediu. A fost văzut pe aeroportul Otopeni, plecând din țară, alături de niște prieteni.

One comment

  • Profesorii astia “politicieni” salariati la stat n-au nicio treaba cu lumea reala. Debiteaza numai lozinci. Dezvoltarea unei comunitati se face prin munca si prin investitii private, nu cum zice “cenzuratorul sef” nea’ Amiral invechit ca se face avand in centru mediul universitar… Of of.. Mediul privat nea’ Amiral, bugetar de lux ce esti dumneata..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.