Vergil Chițac, primar de 100 de zile. Bile albe, bile negre

Vergil Chitac primar constanta cu masca

Pe 29 octombrie 2020, în municipiul Constanța începea, oficial, o nouă eră. PSD pierdea administrația locală, iar în funcția de primar era învestit reprezentantul Partidului Național Liberal, Vergil Chițac. Au trecut de atunci 100 de zile.

În politica americană, de pildă, există obiceiul ca aleșii să-și fixeze o serie de obiective pentru primele 100 de zile și să prezinte și un scurt bilanț. De multe ori, începutul este important. Spunea cineva că nu trebuie să mănânci toată ciorba ca să-ți dai seama că e bună sau nu, sunt de ajuns primele linguri.

Am urmărit cu atenția activitatea noului primar și a echipei sale, formată din PNL și USR PLUS (care deține, să nu uităm, un viceprimar și mai mulți consilieri locali).

Am încercat să realizăm un top al bilelor albe și negre din aceste 100 de zile.

Bile albe

 1. Proiectele mari de investiții începute de Decebal Făgădău continuă. Este vorba despre reabilitarea bulevardelor care fac legătura între Gară și Mamaia, dar și despre reabilitarea străzii Ștefan cel mare.
 2. Devoalarea unor contracte păguboase încheiate de fosta administrație și încercarea de a rezolva inechitatea lor.
 3. Capacitatea de a controla consiliul local, în ciuda unor derapaje, inclusiv de la o parte din consilierii USR PLUS, care, în teorie, sunt în alianță cu PNL.
 4. Sprijinirea festivalului Neversea, care va avea loc și în acest an.
 5. Decizia (curajoasă) de a nu cheltui bani pentru luminițe de Crăciun, în condițiile în care orașul este, de facto, în faliment.

Bile negre

 1. Comunicare defectuoasă. Oamenii din echipa primarului comunică fiecare în legea lui, pe rețelele de socializare. În plus, deciziile importante, cum ar fi numirea unui city manager, nu au fost comunicate deloc.
 2. Numirea unui city manager pe ascuns, în persoana unei avocate care avea procese împotriva primăriei, procese în care apăra dezvoltatori imobiliari care au ridicat blocuri controversate, între case, cu autorizații anulate.
 3. Angajarea în primărie sau în regiile care țin de primărie a unor personaje care nu au competențele necesare.
 4. Organizarea unei singure conferințe de presă în cele 100 de zile. Legea spune că autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă.
 5. Nicio măsură radicală, prin care să rupă gura târgului, așa cum au făcut alți primari PNL din țară, în prezent sau în trecut. Am avut mai degrabă de-a face cu o continuare a activității fostei administrații, punctată de câteva schimbări în echipa de conducere și de mici reglaje pe parcurs.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “Vergil Chițac, primar de 100 de zile. Bile albe, bile negre

 1. Reabilitarea bulevardului Alexandru Lapusneanu este o mare prostie, fiindca vor fi desfiintate sute de locuri de parcare. Unde crede domnul primar ca vor parca oamenii masinile? Strazile adiacente sunt deja full. Este complet rupt de realitate, ca si Fagadau

 2. numai pentru a limpezi apele lasate de psd in primarie trebuie luni bune si tot nu poti spune ca ai facut ordine Jaful lasat de mazare &co se va resimti mult timp de acum incolo dar bine ca e un inceput si sint sperante poate ca este o nerabdare care creaza o presiune asupra noii administratii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Incidența coronavirusului în Constanța, constantă de patru zile

sâm feb. 6 , 2021
Direcția de Sănătate Publică a anunțat vineri, 5 februarie, o incidență de 2,20 (cazuri la mia de locuitori), ceea ce înseamnă 687 de cazuri active în ultimele două săptămâni. Ieri, incidența era de 2,21 (687 cazuri active). Alaltăieri a fost de 2,20, iar acum trei și patru zile, 2,21. Așadar, […]
coronavirus constanța

V-ar putea interesa și: