Vergil Chițac, primarul din Constanța, copiază metodele socialiste ale lui Decebal Făgădău și Radu Mazăre, în loc să facă ce face Emil Boc la Cluj

cristian-hagi-editorial

Compar deseori Constanța cu municipiul Cluj-Napoca nu pentru o văicăreală fără sens, ci pentru că orașul nostru poate copia de acolo (și nu numai) exemple de bune practici. Sunt multe lucruri care acolo funcționează și care pot fi transpuse la noi.

Haideți să vorbim astăzi despre unul dintre ele: sprijinul pentru elevi.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, astăzi că instituția îi așteaptă pe „toți copiii la școală cu brațele deschise” și că „educația reprezintă un capitol prioritar pe agenda Primăriei și îl tratează ca atare”. Mai spune primarul așa: „Ne-am pregătit pentru revenirea elevilor în sălile de clasă și ne-am asigurat că am făcut tot ce este posibil pentru ca cei mici să se bucure de cele mai bune condiții în școlile din oraș.”

Păi nu e chiar așa și să vă spun de ce.

Una dintre măsurile cu care se laudă primarul este că programul prin care oferă tuturor preșcolarilor și elevilor claselor I-VIII rechizite gratuite și acces la o bibliotecă virtuală cu peste 2.500 de cărți digitale în format audiobook, videobook și ebook.

„Mai exact, fiecare elev de până în clasa a VIII-a va primi o cutie frumos personalizată, plină cu toate cele necesare pentru un an școlar încununat de succes: ghiozdan și penar; cărți pentru lecturi școlare și lecturi suplimentare;- selecții de cărți din literatură contemporană, povești ilustrate, cu eroi și personaje îndrăgite de copii; caiete; ustensile de scris; rechizite și produse de papetărie necesare desfășurării activităților creative (de la plastilină, foarfece, hârtie creponată, acuarele pentru cei mici, la seturi geometrice și alte obiecte specifice pentru elevii mai mari).”, spune Vergil Chițac.

Vorbim despre 8097 de pachete pentru preșcolari, 12798 de pachete pentru clasele I-IV și de 11104 de pachete pentru elevii de la gimnaziu. Altfel spus, un total de 31999 de pachete în valoare de 2,9 milioane de lei.

Este exact, dar exact ce făcea primarul Decebal Făgădău. Iată ce scria într-un comunicat al Primăriei Constanța din septembrie 2019:

„Șoala poate începe fără griji pentru școlarii și preșcolarii din municipiul Constanța. Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, a achiziționat peste 32 de mii de pachete ce conțin ghiozdane de cea mai bună calitate, penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, cărți de colorat și creioane de colorat, diferențiate în funcție de vârstă: grădiniță, clasele 0 – IV și V – VIII.”

Așadar, diferența este de câteva pachete.

Practica nu a fost inventată de Decebal Făgădău, ci de fostul său șef, Radu Mazăre, care mai și mergea din școală în grădiniță să le împartă și îi întreba pe preșcolari dacă „se coțăie”.

E o întrecere socialistă între cei trei foști și actuali primari din care nu câștigă mai nimeni. Pachetele acestea pentru elevi se acordă numai prin România. Am întrebat părinți din vreo 5-6 țări europene. Nici vorbă de așa ceva.

E o risipă fără sens.

Să ne-nțelegem. Există familii pentru care astfel de ajutoare sunt binevenite, dar, tocmai pentru că este așa, ele nu trebuie acordate otova. Trebuie direcționate către cei care au nevoie.

Se poate face? Se poate. Se întâmplă în Cluj-Napoca. Acolo primesc astfel de pachete circa 500 de elevi pe an, nu 32.000! Așadar, ajutorul se duce numai către cei care au nevoie. Altfel, sunt bani aruncați.

Există copii care au mai mult decât le trebuie. Să nu vă mirați dacă o să găsiți ghiozdanele de la primărie aruncate la gunoi.

„Educația reprezintă un capitol prioritar pe agenda Primăriei și îl tratează ca atare.”, spune primarul Vergil Chițac.

Nu, domnule primar, nu așa se sprijină educația. În cel mai bun caz, așa ajutați niște SRL-uri să facă profit.

Puteți sprijini educația făcând ceea ce vă obligă legea să faceți: să întrețineți și dezvoltați rețeaua de învățământ, clădirile propriu-zise. Mii de elevi din Constanța fac educația fizică în clase, pentru că nu au săli de sport. Cu 100.000 de euro ați putea construi una. Dar dv. aruncați 2,9 milioane lei pe ghiozdane.

Dacă sprijiniți educația, îngrijiți-vă ca elevii să învețe într-un singur schimb, nu de la ora 14.00, sau în șutul doi, cum spun minerii. Că nu-s mineri, sunt elevi cu care vă lăudați, când iau premii.

Dacă sprijiniți educația, puneți în aplicare sentințele judecătorești care ajută școlile și elevii, nu-i puneți pe consilieră să le anuleze, riscând astfel să facă cunoștință cu Radu Mazăre îndeaproape.

Știați că peste două zile începe școala, dar unele unități de învățământ nu au clase suficiente pentru a-i primi pe elevi? Poate vor învăța pe holuri. Că sunt, în Constanța pe care o păstoriți, profesori vor intra grevă japoneză în prima zi de școală, părinți care se pregătesc de proteste? Sigur nu știți, pentru că nu ați vrut să vă aplecați asupra problemei. Dar oare vă pasă într-atât de mult încât să faceți ceva?

Eu, vă asigur, nu voi folosi acel pachet pe care îl veți da copiilor mei. Le voi dona, ca de fiecare dată, unui copil de la sat, care n-are parte de un primar atât de generos. Sper să nu fie considerată asta deturnare de fonduri, dat fiind că e plătit din bugetul local. Și dacă e, mă declar vinovat.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Vergil Chițac, primarul din Constanța, copiază metodele socialiste ale lui Decebal Făgădău și Radu Mazăre, în loc să facă ce face Emil Boc la Cluj

  1. Nu numai banii aruncati pe ghiozdane ci milioanele de euro aruncati pentru borduri si dale prin tot orasul, catre firmele gastilor fostilor primari.Incredibila risipa banului public continuata si de echipa Chitac .Oare de ce ? Simplu, subordonatii au ramas din gasca anterioara

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Klaus Iohannis a participat la dezvelirea statuii sasului Brukenthal. A lipsit de la înmormântarea lipoveanului Patzaichin sau aromânului Caramitru

sâm sept. 11 , 2021
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat sâmbătă, la Sibiu, la evenimentul de dezvelire a statuii baronului Samuel von Brukenthal, personaj emblematic pentru istoria Transilvaniei, numit guvernator al marelui principat în 1777. Statuia a fost amplasată în faţa palatului din Piaţa Mare. Klaus Iohannis nu a participat la funeraliile lipoveanului Ivan […]

V-ar putea interesa și: