Vergil Chițac propunea, înainte de a fi primarul Constanței, microcentrale, nu un nou CET, și critica schimbarea conductelor

Asociația Constanța Altfel
Vergil Chițac, președintele Asociației Constanța Altfel (centru), avându-i alături pe consilierul județean PNL Romeo Rezeanu (stânga) și pe Remus Borza, deputat independent

În campania electorală, actualul primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac, scria pe site-ul său un text foarte bine documentat în care explica faptul că sistemul centralizate de încălzire are o mare problemă și că NU este necesar un nou CET. Mai mult, afirma explicit că „soluția schimbării traselor de tubulaturi împreună cu modernizarea CET-ului este costisitoare si produce mult deranj in oraș.”

Articolul a fost șters, dar noi l-am păstrat și vă prezentăm aici soluțiile specialiștilor pe care i-a consultat Vergil Chițac.

„Varianta de restructurare a sistemului de termoficare in Constanta

Pe termen scurt liberalizarea bransamentelor la gaz e necesara. Nu e normal ca oamenii care doresc sa se debranseze de la termoficare sa fie haituiti cu amenzi date de Politia Locala pentru te miri ce. S-a ajuns in situatia absurda ca Asociatiile de proprietari care s-au bransat imediat ce gazul a fost adus in Constanta in 2002,  sa fie amendati acum in 2019 ca nu au avut Autorizatii de Constructii, in conditiile in care atunci nu se cereau. Cei care-si pot permite investitia initiala pentru bransarea la gaz trebuie lasati sa o faca, scazand in felul acesta si subventiile platite de la bugetul primariei.

Izolarea termica a blocurilor prin anvelopare este obligatorie pentru ca reduce cu 30% pierderile de energie termica

Varianta 1

Sistemul de termificare va fi unul integrat de generare – cogenerare in regim de eficienta format din CET si centrale de cartier alimentate pe gaze. CET-ul retehnologizat poate lucra in regim de cogenerare la un randament de 60%. O turbina de 40 MW + cazan recuperator  si doua cazane de apa fierbinte  poate incalzi iarna o buna parte din oras. Investitia pentru o astfel de configuratie cu toate lucrarile anexa costa circa 60 milioane de Euro.

Practic orasul va fi impartit in Unitati Zonale, independente intre ele, fiecare avand una sau mai multe centrale. CET-ul va fi situat intr-una din aceste zone. Centralele de cartier pot fi facute pe structura actualelor puncte termice.

Intr-o configuratie finala sistemul acesta poate avea si incineratoare pentru arderea gunoiului menajer, selectat de catre firma de salubritate, toate acestea pentru scaderea pretului gigacaloriei. Obiectivul final este ca dupa epuizarea duratei de viata a centralelor termice, cei care s-au debransat vor dori sa se rebranseze. Aceasta rebransare poate fi facuta cu banii furnizorului care isi va mari numarul de clienti.

Varianta 2 – Ing. Panait Solzaru

Propunerea pleaca de la observatia ca trebuie eliminate pierderile de agent termic pe traseele de tubulaturi de la CET la Punctele Termice si de la Punctele Termice pana la consumatori. Aceste pierderi sunt imense si maresc foarte mult factura consumatorilor. Solutia schimbarii traselor de tubulaturi impreuna cu modernizarea CET ului este costisitoare si produce mult deranj in oras. Asadar, ar fi bine daca s-ar renunta la retelele de conducte prin care circula agentul termic. In felul acesta s-ar elimina  energia necesara pentru pomparea agentului termic si lucrarile necesare in cazul aparitiei spargerilor sau deteriorarii izolatiei termice.

In esenta lucrurile sunt foarte simple; fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”

Recomandare: În Constanța se conduce cu o viteză mai mare decât a melcului, dar mai mică decât a pietonului

Primarul s-a răzgândit

Primarul s-a răzgândit și acum vrea să construiască un nou CET. Investiția este imensă: 742,9 milioane de lei, din care cofinanțarea este de 193,8 milioane de lei. Adică banii plătiți de noi, constănțenii. La această sumă se adaugă banii pentru înlocuirea conductelor și deranjul care afectează de ani de zile orașul. Și, aș spune, costurile colaterale, cum ar fi banii pentru reparația mașinilor afectate de aceste drumuri.

„Prin Hotărâre de Guvern, CET-ul a trecut, oficial, din administrarea statutul român, în cea a Constanței. După înlocuirea conductelor, venim cu construirea unui nou CET și, automat, cu un sistem centralizat de termoficare nou, modern, eficient și, mai ales, funcțional. Pentru prima oară în România se întâmplă așa ceva, ocazie cu care mulțumesc Guvernului României și tuturor acelora cu care am cooperat pentru a realiza acest lucru.”, a spus recent Chițac.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Vergil Chițac propunea, înainte de a fi primarul Constanței, microcentrale, nu un nou CET, și critica schimbarea conductelor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria vrea să plătească 476.000 de lei pentru două spectacole dedicate imaginii Fecioarei Maria

sâm iun. 24 , 2023
Primăria Constanța a publicat un anunț prin anunță că vrea să cumpere un spectacol intitulat „Ave Maria”. Spectacolul „Ave Maria” va avea loc în zilele de 15 și 16 august 2023, începând cu ora 21.00 pe faleza Cazinoului din Constanța. Valoarea estimată a contractului pentru cele două zile de spectacol […]

V-ar putea interesa și: