Vergil Chițac, senator: „Și eu am dubii asupra activității DNA, însă, în același timp, trebuie să fim onești. Marea majoritate a proceselor sunt câștigate”

vrgil chitac
Senatorul Vergil Chițac

Senatorul independent Vergil Chițac a declarat, la Dobrogea TV, că are dubii în legătură cu activitatea DNA, dar că, dacă suntem onești, trebuie să recunoaștem că marea majoritatea ale proceselor sunt câștigate de către Direcția Națională Anticorupție.

Senatorul a punctat că legile justiției au acaparat viața publică, în detrimentul unor dezbateri extrem de necesare privind educația și sănătatea.

„Din punctul meu de vedere, chestiunea aceasta cu justiția ne-a acaparat foarte mult viața publică, anul acesta. Prea mult. Aproape că nu mai putem să vorbim despre educație, care este la pământ, despre sănătate. Mor copii de rujeolă, nu mai putem importa imunoglobulină și a trebuit să suspendăm taxa de claw-back pentru asta, pentru că România, ca stat, nu a putut să reziste șantajului făcut de industria farma. Nu mai discutăm de autostrăzi, nu mai discutăm despre fonduri europene nerambursabile. Pe exercițiul 2014 – 2020 al Uniunii Europene, aproape la jumătate, am absorbit numai 1,1% din 43 de miliarde de euro pe care îi avem la dispoziție. Ca să rezum, mie mi se pare că exagerat de mult ne-a acaparat justiția viața publică”, a spus Vergil Chițac.

Pentru a înțelege ce se întâmplă acum, acesta a făcut recurs la istorie.

„În anul 2004 noi am finalizat discuțiile de aderare la Uniunea Europeană. În contextul acesta au fost eliberate legile 304, 305, 317, mai precis Statutul magistraților, Organizarea sistemului judiciar, Organizarea Consiliului Superior al Magistraturii. Singura și cea mai importantă condiție pe care a impus-o Occidentul, Comisia Europeană, la momentul acela, a fost să creăm o barieră, un gard cu sârmă ghimpată între Putere și Justiție. Cele două puteri, puterea politică și puterea judecătorească, nu trebuie să interfereze una în treburile celeilalte. Asta a fost esențial. Viața e dinamică. În 13 ani de zile, lucrurile se schimbă. Trebuie să adoptăm, conform Constituției, directivele Uniunii Europene. Demersul de modificare a legilor justiției, de reconfigurare a sistemului judiciar, este unul corect, fără îndoială. Măcar pentru că 40 de articole din Codul de Procedură Penală, din cele 1041, au fost declarate nu constituționale, ci cu probleme de constituționalitate. Trebuie să adoptăm directiva privind prezumția de nevinovăție. Însă, dacă fondul este corect, eu am ușoare dubii asupra formei. Modul în care s-a acționat, graba asta este aproape de neînțeles. De ce a trebuit să avem ca punct de finalitate decembrie 2017 ca să terminăm, cu legile justiției? Legile, în forma aceasta, nu sunt asimilate de segmente întregi din populație, unele care chiar trebuie să le aplice. Vorbim de CSM, care a dat aviz negativ, DNA, Parchetul general, DIICOT. Nu e bine deloc, mie mi se pare că societatea a devenit oarecum fracturată pe tema legilor justiției. Din contră, niște legi de asemenea importanță trebuiau să aducă societatea la un loc. Pur și simplu oamenii trebuiau să fie convinși că aceasta este soluția”, a mai spus senatorul.

Vergil Chițac a mai spus că, în opinia sa, demersul schimbării legilor justiției, pe lângă faptul că este grăbit, este și ușor manipulatoriu.

„S-a folosit motivul că suntem țara care pierdem, după Rusia, cele mai multe procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dar se spune numai jumătate de adevăr. Ceea ce nu se spune este că numai 10% din procesele pierdute sunt din cauza erorilor magistraților, iar 90% au cu totul alte cauze. Majoritatea sunt condițiile improprii de detenție. Se mai aduce în discuție cazul unor procurori de la DNA care au comis fapte, să zicem, abominabile, celebrul Portocală. Sigur că DNA are uscături. Ne imaginăm că nu este un subsistem al acestui sistem numit România care să nu aibă uscături? Dar nu știu dacă sunt așa de reprezentative. În orice analiză care se face, în orice analiză statistică, extremele se dau la o parte”, a afirmat parlamentarul.

Acesta a comentat și activitatea DNA, făcând o comparație între unele dintre cazuri instrumentate de procurorii anticorupție.

„Și eu am mari dubii în legătură cu activitatea DNA. Nu pot să înțeleg de ce unele procese se tergiversează, altele sunt demarate cu celeritate. Știți foarte bine, avem cazuri și în Constanța. După un an și jumătate de la data comiterii faptei începe urmărirea penală. Pe Orban – și nimeni nu mă poate suspecta că eu îl simpatizez pe Orban – aduceți-vă aminte: a vorbit cu domnul Tiberiu Urdăreanu în luna martie și deja în luna aprilie începuse urmărirea penală, cu toate consecințele dezastruoase care au fost asupra PNL, alegeri locale, București și, cred eu, și asupra alegerilor generale. Încă o dată vreau să spun, și eu am dubii asupra activității DNA, însă, în același timp, trebuie să fim onești. Marea majoritate a proceselor sunt câștigate, la capătul lor, de către DNA”, a punctat senatorul.

Vergil Chițac a mai spus că impresia sa este că se exagerează foarte mult pe drepturile omului privite din prisma inculpaților, și nu pe drepturile omului privite din prisma omului de rând.

Senatorul a mai spus că, dacă lucrurile nu vor merge bine, România poate ajunge în situația Poloniei, care a revizuit legile justiției și împotriva căreia Comisia Europeană a inițiat așa numita „opțiune nucleară” și riscă să piardă dreptul de vot în Consiliul Europei. De asemenea, riscă să rămână fără fondurile europene, măsură care ar fi dezastruoasă pentru economie.

Emisiunea în întregime, în care am discutat și despre Constanța, taxele și impozitele locale, dar și despre Adunarea Parlamentară NATO de la București, o puteți urmări mai jos:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Moș Crăciun vine la biserica Sf. Mina din Constanța

vin dec. 22 , 2017
La biserica Sf. Mina din Constanța, ajutoarele lui Moș Crăciun au trebăluit de zor, ieri, pregătind cele 800 de pachete care vor fi oferite copiilor prezenți la Sfânta Liturghie de praznicul Nașterii Domnului. Pachetele conțin suc, croissante, jeleuri, fructe, ciocolată, prăjituri, snacksuri, napolitane. Dintre acestea, 700 de cadouri vor fi […]
biserica sf mina

V-ar putea interesa și: