Vergil Chițac are soluții pentru sistemul de termoficare din Constanța

vrgil chitac
Senatorul Vergil Chițac

Senatorul independent Vergil Chițac are soluții pentru sistemul de termoficare din municipiul Constanța. Le-a prezentat încă din campania la alegerile locale din 2016.

„Tema „apei calde și căldurii” în oraș suscită un interes deosebit. Numărul mare de comentarii, uneori contradictorii, la postările mele sau ale Asociației „Constanța ALTFEL” dedicate subiectului, arată că oamenii au fost sau mai sunt afectați într-un fel sau altul. Unii spun că nu e corect ca după ce au investit destui bani să se branșeze la gaze, sa plătească subvenția pe care Primăria o acordă celorlalți; alții găsesc că Punctele Termice din cartiere, alimentate pe gaze, sunt o soluție. Sunt cetățeni îngrijorați că numărul mare de centrale de apartament ar mări poluarea în oraș și destui care cred că preluarea de la CET a magistralelor de transport a agentului termic pentru a fi înlocuite e o nerozie. O discuție serioasă poate începe de la o minimă viziune asupra subiectului, care nu poate veni de la cei din primărie care, prin brambureala generală pe care au provocat-o în funcționarea orașului, au „reușit ” să pună la pământ și sistemul de termoficare.”, a spus acesta, pe pagina sa de Facebook.

Cu spuneam, în 2016 a făcut o propunere concretă. O alta îi aparține inginerului Panait Solzaru, cel care s-a ocupat de sistemul de termoficare din Constanța vreme îndelungată, până la ieșirea la pensie. Propunerea din urmă i-a fost făcută acum 22 de ani primarului de la acea vreme Gheorghe Mihăieș, căruia „pe o ureche i-a intrat și pe cealaltă i-a ieșit.”

„Ambele prezintă o viitoare configurație a rețelei de termoficare din oraș, plecând de la infrastructura existentă, cu deranj cât mai mic al constănțenilor. Cât privește costurile, ele sunt incomparabil mai mici cu banii care au mers de la bugetul orașului către subvenții de atâta amar de vreme.”, spune senatorul Chițac.

Pe site-ul său putem găsi două propuneri, care sunt precedate de câteva considerații.

Vă invităm să citiți, mai jos, materialul preluat de pe VergilChitac.ro.

Sistemul actual de termoficare din orasul Constanta datează din anii 70 si are o arhitectură in care elementul principal il reprezenta Centrala Electro – Termica. Aceasta era dotata cu 2 generatoare electrice de 50 MW fiecare, care produceau in principal energie electrica iar produsul secundar era apa supraincalzita rezultata de condensarea aburului in turbinele grupurilor generatoare. Acesta este un caz clasic de generare – cogenerare care injumatateste practic pretul energiei electrice si a celei termice produse, in comparatie cu varianta clasica de a produce separat cele două tipuri de energii. Apa supraincalzita era pompata prin magistralele care pleacă de la CET, ajungand la Punctele Termice din cartiere. Aici, daca era  cazul, se putea face o incalzire suplimentara a agentului termic, plecand apoi spre consumatorii din locuinte, apa calda menajera si apa calda din calorifere in sezonul rece.

Acum suntem insituatia in care sistemul s-a impartit in 2 entitati economice separate. Prima este Electrocentrale Constanta SA si cuprinde CET-ul care acum produce numai apa supraincalzita (intre timp s-a renuntat la producerea de electricitate) si magistralele de transport, pana la intrarea in punctele termice si RADET, o regie in subordinea Primariei, care contine Punctele Termice si reteaua de transport catre consumatori, pana la intrarea in blocuri.

Din punct de vedere comercial relatia dintre cele doua entitati ar trebui sa fie simpla adica RADET sa incaseze banii de la consumatorii din locuinte si/sau de la Primarie daca se decide subventionarea energiei termice, sa achite Electrocentrale SA pentru energia termica livrata iar din banii ramasi sa acopere cheltuielile de functionare si, eventual, investitiile necesare.

Lucrurile au evoluat insa negativ astfel incat acum, Electrocentrale SA face obiectul unui dosar de insolventa 2760/118/2019, ceea ce inseamna ca nu mai are disponibilitati banesti sa-si plateasca creditorii si furnizorii. Din Raportul Administrtorului judiciar prezentat in Buletinul  Procedurilor de Insolventa Nr. 1362 / 10.07.2019, reținem ca  principala cauza care a dus la starea de insolventa, o reprezinta datoriile RADET  acumulate incepand din 2003.  Astfel in septembrie 2014 datoriile RADET catre Electrocentrale SA erau de aprox. 170 de milioane  lei (confirmate de RADET) iar la 24.05.2019 ajunsesera la 297 milioane lei.

Ca urmare a dificultatilor financiare, modernizarea instalatiilor de ardere pentru conformarea la cerintele de mediu, dar si investitiile planificate an de an in surse de producere a energiei electrice si termice, in rețeaua de transport, instalații de alimentare cu apă și gaze naturale, nu au putut fi realizate. In momentul de fata gigacaloria este foarte scumpa structura de cost fiind urmatoarea: pretul total de 445 lei se compune din 192 lei pretul de productie asa cum iese din CET, 100 lei pretul de transport pana la Punctele Termice si 153 lei pretul pe care il adauga RADET. Dintr-o alta perspectiva putem spune ca Electrocentrale SA este responsabila pentru 292 lei adica 65,79% din pretul gigacaloriei iar contributia RADET este de 153 lei adica 34,21% din pret.

Analizand structura de cost observam un pret mare de 192 lei al productiei de agent termic, din cauza faptului ca randamentul este mic (36%) pentru ca nu lucreaza in cogenerare, un pret mare de 100 lei al transportului in magistrale pana la Punctele Termice, din cauza pierderilor pe traseu si o contributie destul de importanta de 153 lei a RADET.

Din cauza preturilor mari de-a lungul timpului nr. de locuinte s-a redus drastic ajungand la 50% din nr. de 105.000 de locuinte care erau racordate la reteaua de termoficare in 1989.

Cu alte cuvinte, pe buna dreptate, Electrocentrale SA poate acuza ca neplata datoriei RADET, a facut ca ei sa nu poata investi in retehnologizare caz in care numarul clientilor s-a injumatatit si de aici toata situatia dificila din punct de vedere economic in care se afla acum.

Varianta de restructurare a sistemului de termoficare in Constanta

Pe termen scurt liberalizarea bransamentelor la gaz e necesara. Nu e normal ca oamenii care doresc sa se debranseze de la termoficare sa fie haituiti cu amenzi date de Politia Locala pentru te miri ce. S-a ajuns in situatia absurda ca Asociatiile de proprietari care s-au bransat imediat ce gazul a fost adus in Constanta in 2002,  sa fie amendati acum in 2019 ca nu au avut Autorizatii de Constructii, in conditiile in care atunci nu se cereau. Cei care-si pot permite investitia initiala pentru bransarea la gaz trebuie lasati sa o faca, scazand in felul acesta si subventiile platite de la bugetul primariei.

Izolarea termica a blocurilor prin anvelopare este obligatorie pentru ca reduce cu 30% pierderile de energie termica

Varianta 1

Sistemul de termificare va fi unul integrat de generare – cogenerare in regim de eficienta format din CET si centrale de cartier alimentate pe gaze. CET-ul retehnologizat poate lucra in regim de cogenerare la un randament de 60%. O turbina de 40 MW + cazan recuperator  si doua cazane de apa fierbinte  poate incalzi iarna o buna parte din oras. Investitia pentru o astfel de configuratie cu toate lucrarile anexa costa circa 60 milioane de Euro.

Practic orasul va fi impartit in Unitati Zonale, independente intre ele, fiecare avand una sau mai multe centrale. CET-ul va fi situat intr-una din aceste zone. Centralelele de cartier pot fi facute pe structura actualelor puncte termice.

Intr-o configuratie finala sistemul acesta poate avea si incineratoare pentru arderea gunoiului menajer, selectat de catre firma de salubritate, toate acestea pentru scaderea pretului gigacaloriei. Obiectivul final este ca dupa epuizarea duratei de viata a centralelor termice, cei care s-au debransat vor dori sa se rebranseze. Aceasta rebransare poate fi facuta cu banii furnizorului care isi va mari numarul de clienti.

Varianta 2 – Ing. Panait Solzaru

Propunerea pleaca de la observatia ca trebuie eliminate pierderile de agent termic pe traseele de tubulaturi de la CET la Punctele Termice si de la Punctele Termice pana la consumatori. Aceste pierderi sunt imense si maresc foarte mult factura consumatorilor. Solutia schimbarii traselor de tubulaturi impreuna cu modernizarea CET ului este costisitoare si produce mult deranj in oras. Asadar, ar fi bine daca s-ar renunta la retelele de conducte prin care circula agentul termic. In felul acesta s-ar elimina  energia necesara pentru pomparea agentului termic si lucrarile necesare in cazul aparitiei spargerilor sau deteriorarii izolatiei termice.

In esenta lucrurile sunt foarte simple; fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Un comentariu la “Vergil Chițac are soluții pentru sistemul de termoficare din Constanța

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Trafic restricționat total în intersecția dintre strada Soveja și bulevardul Tomis

mar sept. 10 , 2019
Trafic restricționat total, în noaptea de miercuri spre joi, în intersecția dintre strada Soveja și bulevardul Tomis. Primăria Municipiului Constanța reabilitează în această săptămână intersecția dintre strada Soveja și bulevardul Tomis. Pentru buna desfășurare a lucrărilor de asfaltare, circulația autovehiculelor va fi restricționată total în noaptea de miercuri spre joi, […]