Veșnicia s-a născut la Primăria Constanța

Contractul încheiat de Radu Mazăre și echipa sa, pe o perioadă nedeterminată, se referă și la întreținerea spațiilor verzi din parcul Tăbăcărie

Veșnicia nu s-a născut la sat, cum frumos scria Lucian Blaga, ci la Primăria Constanța. Dacă poetul folosește expresia metaforic, la Primăria Constanța lucrurile sunt cât se poate de clare. Ba chiar sunt scrise negru pe alb.

La ce ne referim exact? Primăria Constanța a încheiat cel puțin două contracte de prestări servicii, cu două societăți comerciale, pe durată nedeterminată. Scrie clar: „Durata contractului este nedeterminată”.

Contractele sunt încă în vigoare și produc efecte. În luna iunie, deci peste numai câteva săptămâni, se împlinesc 20 de ani de la semnarea lor.

Ambele s-au încheiat în aceeași zi: 5 iunie 2001. Era o zi de marți. Pentru că tot vorbim de veșnicie și poezie, o superstiție spune că marți sunt trei ceasuri rele și că, orice am face, tot nu scăpăm de ele. De ce trei? Dacă un ghinion se abate în calea ta marți, nu vine singur, spune o superstiție.

Firmele cu care Primăria Constanța a încheiat aceste contracte sunt Pomacost SRL și Sport Turism SRL. Contractele au numerele de înregistrare 74656, respectiv 74659.

Culmea, ambele contracte au același obiect: lucrări de întreținere spații verzi.

„Prin lucrări de întreținere se înțelege totalitatea lucrărilor specific pe fiecare categorie de amenajare (suprafețe gazonate, garduri vii, borduri și chenare, etc) în funcție de anotimp în baza ordinelor de lucru stabilite de beneficiar și însușite de prestator în scopul asigurării funcționării optime a amenajării, lucrări specific ce constau din menținerea curățeniei prin lucrări de salubritate periodice funcție de necesitatea zonei, inclusive colectarea și transportul gunoiului rezultat.”, scrie în contractual Pomacost.

Cu alte cuvinte, se ocupă de curățenie în parcuri.

Primăria a împărțit orașul (inclusive stațiunea Mamaia) în două sectoare, pe care le-a atribuit acestor SRL-uri. Printre ele se numără parcul Tăbăcărie, celelalte parcuri din oraș, stațiunea Mamaia. Cam tot ce însemna spațiu verde (și mai puțin verde) din oraș.

Contractul cu Pomacost a avut o valoare de 14.474.609 lei pe an, iar cel cu Sport Turism SRL de 17.714.646 lei. În ambele contracte este stipulate că valoarea va fi modificată la interval de 4 luni în funcție de indicele inflației.

Contractele au fost publicate pe pagina de internet a Primăriei Constanța și pot fi descărcate și de finalul acestui articol.

„Misiune imposibilă”

Evident, în ciuda perioadei nedeterminate, orice contract commercial poate fi încheiat.

În acestea, sunt prevăzute patru modalități:

  1. Cu acordul părților
  2. În mod unilateral cu condiția notificării intenției cu cel puțin 15 zile înainte, motivate de nerespectarea clauzelor contractuale
  3. În caz de faliment al prestatorului
  4. În caz de forță majoră.

Așadar, singura modalitate prin care primăria putea/poate scăpa de acest contract este să motiveze nerespectarea clauzelor contractuale, dacă acestea apar. De 20 de ani nu au apărut. Chiar dacă ar fi cazul, este greu de dovedit acest lucru și cel mai probabil se va ajunge la o decizie a instanței.

Contractele au fost semnate, din partea Primăriei Constanța, de primarul de atunci, Radu Mazăre, de Marcela Frigioiu, director Direcție Financiară, Constantin Racu, director APL, Ani Viorica Merlă, director Gospodărire Comunală, Ion Marica, director Tehnic-Investiții, Georgeta Gheorghe, șef Serviciu Juridic. Marcela Frigioiu și Ani Merlă fac parte și acum din aparatul administrativ. Racu și Marica au fost condamnați la închisoare, alături de Mazăre, în Dosarul Retrocedărilor.

Contracte de peste 200 milioane lei

Pomacost a încheiat în acești ani cel puțin 13 contracte cu Primăria Constanța. Cel mai recent, așa cum apare pe site-ul instituției, este unul privind achiziția furnizare și montare rulouri gazon, din 28 iunie 2019. Valoarea: 121.635 lei fără TVA.

Sport Turism SRL figurează cu patru contracte. Cel mai recent este din 23 martie 2020 și privește Serviciul de tăiere, toaletare și tăiere de corecție arbori pentru Lotul II – zona II din Municipiul Constanța. Valoarea contractului cadru este de 7.254.980 lei fără TVA.

De la înființare până în 2017 inclusiv, Pomacost încasase numai de la Primăria Constanța, peste 89 de milioane lei, iar Sport Turism mai bine de 112 milioane lei, potrivit calculelor realizate de Ziua de Constanța. Așadar, peste 200 milioane lei împreună.

Cu sediul în Cipru

Firma Pomacost a fost înființată pe 20 aprilie 2001, potrivit Confidas.ro. Așadar, după 45 de zile de la înființare, primește contractul vieții, pe o perioadă nedeterminată. Acționar unic era Basarab Popa, despre care presa locală a scris că ar fi fost văr cu Radu Mazăre. Pe 6 septembrie 2010, Adunarea Acţionarilor analiza cererea de schimbare din funcţie a unicului acţionar al societăţii, Basarab Popa, cerere înaintată chiar de acesta. Administrator a fost desemnat Alexandru Leca Pimen, cel căruia i-a fost prelungit mandatul de administrator, pe 24 martie a.c., şi la SC Nisipuri SA, înfiinţată în 1998, de Radu Mazăre. În 2013, acesta i-a coopata în afacere pe fraţii şi pe mama sa, dar şi pe prietenul Gabi Stan, ajuns apoi viceprimar al orașului Constanța, cu 0,02% fiecare.

Pomacost s-a transformat din SRL în societate pe acțiuni, iar destul de recent și-a schimbat denumirea în Garden Shop Services S.A., companie care are același număr fiscal de înregistrare ca Pomacost-ul inițial. Firma a avut în 2018 o cifră de afaceri de 6.913.096 lei și a raportat pierderi de 678.470 lei. Administrator este același Alexandru Leca Pimen. Acționari sunt Aterina Global SRL (80%), Popa Florentina și Popa Mihai, cu câte 10%. Firma are 63 de contracte publice, potrivit Confidas. Aterina Global SRL este înființată pe 19 iulie 2019. Asociați sunt Dogaru Nicoleta, cu 1% (care este și administrator) și compania GKL Engineering LTD, o firmă cu sediul în Cipru, înființată pe 29 decembrie 2017.

Consilier județean PSD

Sport Turism SRL este o firmă înființată – ați ghicit, probabil – tot în 2001, deci cu puțin timp înainte de obținerea contractului cu primăria. Societatea nu era din Constanța. Avea sediul într-un apartament din localitatea Sf. Gheorghe, județul Covasna. Contractul era semnat de directorul Ioan Mărcuș. Firma își mută apoi sediul în comuna 23 August din județul Constanța și câștigă mai multe contracte din primăriei sau, de pildă, a RAEDPP Constanța, regie în subordinea primăriei. Ioan Mărcuș devine consilier județean din partea PSD. Ziua de Constanța spune că acesta nu a stat departe nici de afacerile „granzilor” PSD-ului local. Spre exemplu, Monitorul Oficial 2140 din 2004 ne arată cum Cristina Roşu, unic asociat al SC Ronistin SRL, a decis cooptarea în afacere a societăţilor Sport Turism, reprezentată de Mărcuş, şi Sisteme Internaţionale de Afaceri, reprezentată de Mihaela-Elvira Gherasim. Cu această ocazie, Cristina Roşu se retrage din firmă, al cărei nume este schimbat în Market Investment. Care este… „cheia”? Sisteme Internaţionale de Afaceri este administrată de Gheorghe Valentin Ionescu. Acesta a primit o pedeapsă de cinci ani cu închisoare în Dosarul Retrocedărilor. Mai mult, firma a concesionat pentru mulţi ani Portul turistic Tomis. Cea care a reprezentat SIA în acea afacere, Mihaela-Elvira Gherasim, apare şi ea, din punct de vedere afaceristic, în apropierea „grupului Mazăre”. Mama acesteia, Niculina, este asociată cu Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului Constanţei, în SC Eolica Investments SRL.”

Opinie în loc de concluzie

Vă las pe voi să trageți concluziile acestor rânduri. Rolul ziaristului nu este să dea sentințe, ci să prezinte fapte. Două firme noi câștigă contracte pe o perioadă nedeterminată și încasează apoi sute de milioane de lei. Dacă sunteți un om de afaceri obișnuit, încercați să faceți asta la orice primărie doriți din țară. Pun pariu că nu veți reuși. Ziaristul poate să-și expună însă puncte de vedere. Opinia mea, bazată pe mai multe exemple, este că puterea economică în Constanța este încă în mâinile persoanelor care au fost apropiate fostului primar. De ce? Întrebarea aceasta este retorică.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Veșnicia s-a născut la Primăria Constanța

  1. Foarte corect ! Rolul ziaristului nu este sa dea sentinte .Si ce daca aduce la cunostinta cititorilor atata timp cat procurorii se fac ca ploua ? Si nu sunt singurele contracte pe o perioada nelimitata ,mai este si cel cu Cimitirul central ….Problema este ILEGALA si ce daca ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

FOTO Polițiștii au confiscat 110 kilograme de pește din piețele constănțene

joi apr. 30 , 2020
În cursul zilei de ieri, polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, împreună cu reprezentanți ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, au desfășurat o acțiune, în municipiul Constanța, pe linia comerțului cu pește si produse din pește. În acest context, polițiștii au verificat 4 agenți economici și […]

V-ar putea interesa și: