Veste uriașă pentru litoralul românesc. Proiect de 600 milioane euro cu fonduri europene

Protecția și Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a

O veste uriașă pentru litoralul românesc a venit, azi, din partea Comisiei Europene. Un proiect de 600 de milioane de euro a primit finanțare.

Este vorba despre proiectul numit „Protecția și Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a”.

Acesta prevede intervenții la plaje, lucrări de consolidare și construirea unor ziduri de susținere, lucrări de dragaj și acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, în special în zona județului Constanța. Proiectul va fi finanțat cu peste 600 de milioane de euro de către UE.

Etapa I a cuprins zonele: Stavilare Edighiol si Periboina, Mamaia, Tomis, Agigea si Eforie (Centru si Sud)

Etapa a II-a cuprinde zonele: Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Specialiştii spun că scopul proiectului este asigurarea protecției la eroziune a liniei țărmului în condiții medii anuale, cât și în timpul evenimentelor cu perioadă de recurență de până la 1/100 ani, pentru o durată de viață proiectată de 50 de ani. În vederea asigurării unei protecții corespunzătoare a liniei țărmului împotriva eroziunii au fost întocmite trei planuri conceptuale pentru fiecare zonă inclusă în proiect. Aceste planuri conceptuale au la bază o listă lungă de categorii de lucrări posibile, printre care: reînnisiparea artificială a plajei, structuri costiere conectate cu țărmul, structuri costiere de larg submerse și emerse. Aceste planuri conceptuale au fost verificate cu ajutorul modelării numerice atât în condiții medii anuale, cât și în condiții extreme. Planurile conceptuale propuse pentru fiecare lot din cadrul proiectului au fost verificate. Au fost făcute simulări pentru condiții individuale de val, condiții medii anuale și condiții de furtună.

Detalii despre proiect puteți afla AICI.

Cele trei proiecte adoptate care vizează România sunt: 1) „Rețeaua de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din București”; 2) „ Îmbunătățirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera”; 3) „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Timiș”.

“Aceste proiecte majore sunt exemple ale modului în care UE acționează pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor. În actuala perioadă bugetară – 2014 – 2020, la nivelul UE am aprobat 257 de proiecte majore în valoare de peste 30 miliarde euro din fonduri UE. Cred că putem considera aceste proiecte ca fiind ambasadorii Politicii de coeziune și sunt mândră de fiecare dintre ele”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Veste uriașă pentru litoralul românesc. Proiect de 600 milioane euro cu fonduri europene

  1. Lucrarile pentru Eforie Sud, care fac perte din etapa 1, si care nici macar nu au fost incepute, vor fi abordate in aceasta finantare?

  2. Noi nu avem strazi asfaltate in Constanta, infrastructura este la pamant, taxe ca de Paris si pe voi va doare de eroziune. Acolo se fura mai bine sau care e problema. Ultima problema a cetateanului este cat de lunga este plaja. Jalnic…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Constanța a înființat două noi treceri de pietoni

mar apr. 2 , 2019
Primăria Constanța a înființat două treceri noi pentru pietoni, în cartierele KM5 și CET. Acestea sunt amplasate la intersecția străzilor Hatman Luca Arbore cu Meșterul Manole și Caraiman cu Ion Ursu. Măsura a fost luată de Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și avizată de Poliția Rutieră pentru […]

V-ar putea interesa și: