Vești bune pentru economie. „Victorie!”, spune ministrul Cîțu

florin citu

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, vineri seară, două vești bune pentru economie. Prima este că agenţia de rating Fitch a menţinut ratingul de ţară al României și a doua că PNL nu va mări taxele în 2021, dacă va rămâne la guvernare.

„Victorie! Fitch a menţinut rating-ul de ţară al României”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Florin Cîţu.

Acesta arată reprezentanţii agenţiei de rating au apreciat soluţiile pentru reducerea deficitului, care nu includ creşteri de taxe.

„În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL nu creşte taxe în 2021 : «The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit (Guvernul PNL s-a angajat să se concentreze mai degrabă pe eficienţă şi pe măsuri specifice decât pe creşteri de impozite pentru a reduce deficitul – n.r)»”, a mai scris Cîţu.

Acesta a anunţat că va oferi în curând mai multe detalii.

Fitch anunţă că a confirmat ratingul pe termen lung în valută străină al României la „BBB-” cu o perspectivă negativă.

„Perspectivele negative ale României reflectă slăbirea finanţelor publice din cauza politicilor prociclice din ultimii ani şi a impactului pandemiei coronavirusului asupra performanţei economice şi fiscale. Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină din 2021, incertitudinea cu privire la evoluţiile politice, combinată cu reapariţia infecţiilor coronavirus interne şi globale, continuă să afecteze perspectivele economice şi fiscale”, arată agenţia.

Fitch prognozează că deficitul administraţiei publice va ajunge un maxim istoric de 9,5% din PIB până la sfârşitul anului (de la 6,4% estimat în septembrie şi comparativ cu proiecţia bugetară revizuită de 8,6%), deoarece cheltuielile cresc rapid pentru a ajuta la combaterea pandemiei coronavirusului. De asemenea, reflectă impactul creşterii pensiei din septembrie, care a fost oricum redusă de la 40% până la 14%, şi accelerarea cheltuielilor de capital. Fitch îşi bazează calculul şi pe faptul că preşedintele Iohannis şi Guvernul vor reuşi să amâne majorarea procentului de creştere a pensiilor, la cifra de 40% dorită de opoziţie, până după alegerile parlamentare, din decembrie, conform Profit.ro

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, miercuri seară, la începutul şedinţei de Guvern, că Agenţia de rating Moody’s – prima dintre agenţiile de profil care a finalizat raportul pentru România – a menţinut ratingul ţării noastre, apreciind decizia Guvernului de la Bucureşti de a nu majora cu 40 de procente valoarea punctului de pensie.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Elena Băsescu girează o „golăneală economică” în Constanța?

Sat Oct 31 , 2020
În urmă cu câteva zile, mai multe panouri stradale înfățișând-o pe Elena Băsescu au apărut în Constanța. La puțin timp după ce apăruseră panouri și cu colegul său de partid, Claudiu Iorga Palaz. Amplasarea lor ridică o întrebare: Elena Băsescu girează o golănie economică? Așa cataloga Claudiu Palaz, nu mai […]
Elena Băsescu