„Veteranii forajului marin”. Emisiuni-document la Dobrogea TV, despre prima platformă petrolieră a României, Gloria

Extras din emisiunea care va fi difuzată de Dobrogea TV

Dobrogea TV a realizat două emisiuni despre care pot spune, cu mâna pe inimă, că sunt adevărate documente, despre veteranii forajului marin.

Am discutat cu 15 oameni care au făcut parte din echipajul primei platforme petroliere a României, Gloria. Au venit din întreaga Românie pentru a se întâlni între ei, dar și pentru a-și spune poveștile. Am filmat chiar pe platformă, iar unii dintre ei au călcat din nou, cu mari emoții, în locul care le-a rămas în minte și în inimă, pe care nu-l mai văzuseră de foarte mulți ani. Au povestit cu nostalgie, amănunte și cu dor despre anii petrecuți pe Gloria. Deși sunt obișnuiți cu munca grea și cu clipele grele, amintirile aproape că le-au dat lacrimile.

Singurul lor regret: că unii dintre colegi s-au dus, prea repede, într-o lume mai bună.

Întâlnirea și emisiunea au fost posibile datorită GSP.

Platforma petrolieră Gloria, prima platformă petrolieră românească de foraj marin, se întoarce în portul Constanța, după peste 40 de ani petrecuți în largul mării.

Platforma petrolieră Gloria, care a extras gaze din Marea Neagră din 1976, şi-a încheiat activitatea în acest an. Este o platformă de tip autoridicătoare cu patru picioare cu zăbrele din material tubular.

Platforma a aparținut OMV Petrom. Austriecii au semnat, pentru dezafectarea platformei, un contract cu GSP Offshore, estimat la cinci milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei petroliere. Compania GSP este deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Aceasta este prima dezafectare a unei platforme petroliere în România, la 40 de ani de la prima sa utilizare.

„Platforma Gloria şi-a adus din plin contribuţia la aprovizionarea cu energie a României. Producţia sa cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto şi cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuinţe. Însă, platforma a ajuns la limita duratei de viaţă şi se impune dezafectarea acesteia”, a afirmat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Upstream, în mai 2019.


Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “„Veteranii forajului marin”. Emisiuni-document la Dobrogea TV, despre prima platformă petrolieră a României, Gloria

  1. Nu ar trebui uitati nici marinarii navelor de asistenta ( Boldesti, Ocnita etc.) care au facut posibila activitatea acestei platforme de-a lungul anilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Cazul carierei de piatră de la Sibioara: 10 ani ca să demonstrezi că ceea ce nu există nu există

Mon Dec 9 , 2019
Timp de 10 ani, o societate comercială din Constanța s-a luptat în instanță ca să demonstreze că ceea ce nu există nu există! Pare o glumă, dar nu este. Instanța acordase, după ce fusese indusă în eroare de un executor judecătoresc, daune cominatorii unor falși moștenitori pentru unele clădiri care […]