Viceprimarul Ionuț Rusu învață despre cum să îmbogățească viața constănțenilor de la orașe precum Priștina, Podgorica, Tekirdağ sau Trikala

Viceprimarul Constanței este ultimul din partea dreaptă a fotografiei

Nici bine nu s-a întors din Statele Unite ale Americii viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, că a mai bifat o călătorie peste hotare pe bani publici. De data aceasta mai aproape, în Istanbul, unde a învățat despre smart cities, digitalizare și despre cum să îmbogățească viața constănțenilor de la orașe precum Priștina, Podgorica, Tekirdağ sau Trikala. Toate sunt orașe recunoscute, nu-i așa?, ca având un nivel de trai extraordinar.

Ionuț Rusu a participat la primul summit al Rețelei orașelor balcanice B40 (B 40 Balkan Cities Network), organizat în perioada 28-30 noiembrie la Istanbul. Asociația a fost înființată la inițiativa primarului orașului Istanbul, Ekrem Imamoğlu, și reunește principalele municipii și orașe ale țărilor din zona balcanică.

„Obiectivele prioritare ale noii asociații regionale vizează schimbul de bune practici în numeroase domenii și consolidarea cooperării între membrii Asociației în domenii de interes comun precum infrastructura, transportul, schimbările climatice, tranziția digitală, precum și intensificarea dialogului și cooperării în domeniile economie, cultură, inovație, sustenabilitate urbană. Municipiul Constanța este (urmare a raporturilor de înfrățire și parteneriat cu Istanbul) singurul oraș din România asociat acestei inițiative. La summitul de la Istanbul au fost prezenți primarii și reprezentanții municipalităților următoarelor orașe: Atena, Belgrad, Constanța, Durres, Edirne, Kardzhali, Kirklareli, Kotor, Istanbul, Laktaši, Mytilene, Patras, Podgorica, Priștina, Prizen, Sarajevo, Shkodra, Skopje, Split, Tekirdağ, Salonic, Tirana, Trikala.”, a anunțat Primăria Constanța.

„La sesiunile tematice organizate în cadrul Summitului au fost discutate bunele practici ale municipalităților membre ale Rețelei B40 în domeniile: climă și mediu, turism, infrastructură, mobilitate, strategiile Smart Cities, digitalizarea, transparența administrativă. Invitații au vizitat cea mai mare facilitate de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Europa (facilitate tip “waste to energy”), aflată la cca 20 km de Istanbul, precum și cea mai nouă linie mitropolitană de metrou (T5) din Istanbul, două investiții strategice ale Municipalității Metropolitane Istanbul.” a mai spus primăria.

Viceprimarul Ionuț Rusu a dialogat, de asemenea, în cadrul Summitului, cu primarii municipalităților prezente la Summitul de la Istanbul – Atena, Tirana, Salonic, Durres, Kotor, Belgrad, Split, Skopje, Edirne etc. În cadrul acestor discuții s-a avut în vedere cooperarea intermunicipală în derularea unor proiecte comune în domenii care pot îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor din aceste municipii.

Ionuț Rusu a invitat partea turcă la noi investiții în Constanța.

„Domnul Imamoğlu a exprimat interesul municipalității Istanbul de a sprijini proiectele de dezvoltare a infrastructurii sportive din municipiul Constanța, având în vedere că “toată Turcia îl iubește pe Hagi”. S-a apreciat ca, în perspectivă, comunitatea turcă și tătară din Constanța poate juca un rol important în relația dintre cele două orașe și s-a convenit un program de vizite reciproce pentru anul 2022.”, se mai arată în comunicatul primăriei din Constanța.

Zen Residence
energia residence

One thought on “Viceprimarul Ionuț Rusu învață despre cum să îmbogățească viața constănțenilor de la orașe precum Priștina, Podgorica, Tekirdağ sau Trikala

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Avarie RAJA pe bd. 1 Mai Vechi din municipiul Constanța

Thu Dec 2 , 2021
Astăzi – 02 decembrie 2021, echipele RAJA S.A. intervin pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 300 mm, de pe bd. 1 Mai Vechi (zona Far) din mun. Constanța. În vederea executării acestor lucrări, RAJA SA întrerupe furnizarea apei potabile, în intervalul orar […]
raja intrerupere apa