VIDEO Ce măsuri a luat Guvernul României pentru sprijinirea economiei

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul a luat mai multe măsuri pentru a proteja economia afectată de coronavirus.

Declarații ale premierului, Ludovic Orban privind măsurile luate de guvern în economia Romaniei

Declarații ale premierului, Ludovic Orban, privind măsurile luate de guvern în economia Romaniei, la finalul ședinței din această noapte

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Joi, 19 martie 2020

Ludovic Orban a declarat că Guvernul va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic.

„O măsură este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, a celor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM. Aici am luat această decizie  pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe nu au capacitatea de a asigura plata salariilor şi există riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară, utilizându-se forţa majoră, sau să li se suspende contractele de muncă. Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, anunţă Orban.

El a explicat că avem două categorii de angajatori. Una este cea afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorităţi, hoteluri, restaurante, instituţii de spectacol, prin suspendarea activităţi pe perioada situaţia de urgenţă. A doua categorie sunt  companiile care nu au fost afectate direct de măsurile dispuse, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus.

„Pentru a beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îi mai pot plăti, vor trebui să depună o declaraţie pe propria răspundere. Să le fie scăzută cifra de afaceri cu 25 la sută. Am avut în analiză şi o măsură de susţinere a companiilor pentru plata salariilor. Am luat decizia de a susţine plata şomajului tehnic din cauza contextului. Dacă susţineam plata salariului, am fi instituit obligaţia de a se duce la muncă, ori am considerat că este mult mai utilă măsură de a plăti acest şomaj tehnic pentru a nu merge la serviciu şi a evita contacte sociale”, a argumentat Orban.

De asemenea, Guvernul a decis să majoreze plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei.

„Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde (de lei – n.r.). Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion şi garanţia va fi de 50% pentru creditele de este un milion”, a declarat Orban.

Guvernul va asigura și rambursarea TVA.

„Am stabilit cu ministrul Finanțelor să asigurăm rambursare TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxuri de capital către companii. Am decis ca la rectificare să creștem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale.”



energia residence
Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.