VIDEO Chirurgul care a operat o fetiță de 7 ani infectată cu Covid-19. „După operație m-am spălat și dezinfectat timp de 40 de minute”

O echipă de medici din Spitalul Județean de Urgență Constanța a efectuat prima intervenție chirurgicală asupra unui pacient infectat cu noul coronavirus, COVID-19. Este vorba despre o fetiță de aproape 7 ani, din Constanța, care a ajuns la spital cu dureri abdominale.

Copilul a fost examinat în condiții de maximă siguranță și după discuțiile cu familia, care a precizat că a călătorit în străinătate, dar și în urma radiografiei pulmonare care a arătat modificări, a fost testată pentru coronavirus, analize care le-au confirmat doctorilor suspiciunea de infecție cu temutul COVID- 19.

Investigațiile suplimentare au dus la diagnosticul de apendicită acută gangrenoasă perforată care trebuia operată urgent. Conștienți de pericol, dar fără să stea prea mult pe gânduri, doctorii și asistenții din echipa de intervenție coordonată de chirurgul pediatru Florin Daniel Enache au intrat în sală și au salvat viața copilului. Toată acțiunea s-a desfășurat contracronometru, în condiții sporite de siguranță cu echipamente suplimentare de protecție.

„În momentul în care am fost sunat de conducerea spitalului, mă pregăteam să iau prânzul cu familia. I-am spus soției să nu mă mai aștepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă. Aș minți dacă aș spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viața copilului. Cel mai greu a fost să operăm cu acel combinezon impermeabil în care transpiri din toți porii.  Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de mănuși, 3 rânduri de halate sterile, câte două măști,  papuci de sală, câte două rânduri de șoșoni sterili și unii dintre cei din echipă au simțit nevoia să se protejeze suplimentar și pe lângă acești șoșoni, și- au acoperit picioarele și cu saci din plastic.

Nu puteam să respir, transpiram din toți porii, mâinile îmi transpirau și erau foarte reci, nu îmi mai simțeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operația. Intervenția a durat 40 de minute și am luat pauze de câteva secunde la fiecare 10 minute pentru că simțeam că mă sufoc.

Mă bucur ca împreună cu colegii mei am făcut totul ca la carte și am reușit să evităm un scenariu sumbru și le mulțumesc tuturor. Nu s-a pus nicio clipă problema să nu o operăm.  

Primul lucru pe care l-am făcut când am ieșit din operație a fost să intru în duș. M-am spălat și dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cât a durat operația. Pare exagerat dar așa am fost sfătuiți să facem. M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat și mi-am sunat familia. M-am gândit inițial să nu merg acasă, dar după discuțiile cu specialiștii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranță în timpul intervenției, am hotărât să merg totuși acasă. Copiii mei mă așteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe ușă, mă spăl și mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în brațe. ”

Dr. Florin Daniel Enache, chirurg pediatru Spitalul Județean de Urgență Constanța

Micuța pacientă infectată cu COVID- 19 a fost operată pe data de 28 martie iar după o săptămână, testul la coronavirus a ieșit negativ și a fost externată din Spitalul Județean de Urgență Constanța unde s-a recuperat după intervenția chirurgicală într-un salon special amenajat pentru astfel de cazuri. Fetița se află încă în izolare, acasă, împreună cu părinții ei.

Spitalul Județean Constanța este subordonat Consiliului Județean.

Primăria Constanța a mulțumit medicilor pentru intervenție, prin intermediul unui comunicat de presă.

Sursă video: Primăria ConstanțaConținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “VIDEO Chirurgul care a operat o fetiță de 7 ani infectată cu Covid-19. „După operație m-am spălat și dezinfectat timp de 40 de minute”

  1. Articolul este şocant pe mai multe planuri: în primul rând, nu este nici pe departe prima operaţie asupra unui pacient COVID pozitiv efectuată în ţară! Din păcate, este penibilă şi ruşinoasă publicitatea făcută unui act normal de serviciu, care se realizează probabil zilnic în alte spitale din ţară. În al doilea rând, pregătirea chirurgilor pentru a intra în sala de operaţie contravine tuturor normelor în vigoare, demonstrează necunoaştere şi reacţie de panică, aproape un autodenunţ pentru Colegiul Medicilor. Mare păcat că fuga după senzaţional a ziariştilor i-a atras pe chirurgi în această postură penibilă. Dacă însă mediatizarea s-a făcut la cererea lor ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Coronavirus în Constanța: 117 persoane vindecate, 9 decedate

lun apr. 20 , 2020
La nivelul județului Constanța, de la începutul pandemiei de coronavirus până pe 20 aprilie s-au înregistrate nouă decese. Potrivit Prefecturii Constanța, 117 persoane au fost vindecate. De asemenea, 445 erau în carantină, iar 602 în izolare la domiciliu. De la intrarea în vigoare a ordonanțelor militare, au fost aplicate, de […]
covid-19

V-ar putea interesa și: