VIDEO. Constanța are un serviciu paralel de salubritate! Oameni cu căruțe îți iau din fața casei gunoiul pentru PET-uri

tigani gunoi
Un cuplu de țigani merge cu căruța în cartierele din Constanța pentru a găsi coșuri de gunoi pline cu PET-uri

Municipiul Constanța pare să aibă un serviciu paralel de salubritate. Există o categorie de oameni, pe care i-am numit generic ”scormonitori”, care se ocupă cu adunatul PET-urilor din gunoaie. Pe lângă faptul că este ilegal, acest fenomen produce un mare disconfort pentru cei care locuiesc în zonele de lângă punctele de colectare a gunoiul. Răscolind după PET-uri, aceștia aruncă pe jos deșeurile care nu le sunt de folosință. Imaginați-vă cum vor miroși aceste locuri pline de gunoaie pe timpul verii, ca să nu mai punem la socoteală pericolul pentru sănătatea publică.

Dacă până acum găștile care se ocupă de acest fenomen acționau numai în punctele de colectare a deșeurilor, mai nou s-au reprofilat și se comportă ca un serviciu de salubrizare. În clipul realizat de Constanța 100% și postat la finalul articolului puteți vedea un domn care merge cu căruța pe strada Eduard Caudella din municipiul Constanța, culmea, exact în ziua în care pe acolo trece autospeciala Polaris. Oprește lângă un sac galben, plin cu PET-uri colectate selectiv de cei care locuiesc la adresă. Verifică interiorul să vadă dacă sunt într-adevăr numai PET-uri, le răstoarnă în căruță, apoi aruncă sacul peste gard și pleacă mai departe, spre următoarea locuință.

Situația nu este singulară, am văzut astfel de cazuri în mai multe cartiere din Constanța. Principala problemă este una de sănătate publică. Falșii gunoieri pot arunca deșeurile în stradă (exemplul filmat de noi este unul fericit, dacă putem spune asta, pentru că nu s-a întâmplat așa). De fapt, în majoritatea cazurilor așa se întâmplă. De aceea, întregul oraș arată ca o imensă pubelă. De asemenea, se mai ridică problema siguranței în trafic. Recent, un autoturism a accidentat un ansamblu format din două căruțe pline de țigani, în același cartier. Evident, căruțele nu au voie să circule în municipiu, dar poliția este neputincioasă și nu le poate împiedica. În fine, avem de-a face cu o problemă legală: furt, căci este vorba, în acest caz, de furt de gunoi.

Ce se poate face?

Potrivit Legii 101/2006, republicată în 2014, proprietarul gunoiului este autoritatea locală. Până atunci, gunoiul nu aparținea nimănui, dar legiuitorul a stabilit acest drept de proprietate tocmai din cauza scormonitorilor, care nu putea fi opriți legal. Așadar, cei care pot lua măsuri sunt reprezentanții Primăriei Constanța. Aceștia, potrivit unei hotărâri de consiliu local, pot da amenzi contravenționale, sau, în calitate de proprietari ai gunoiului, pot face plângeri penale către Poliția Municipiului Constanța.

Administratorul gunoiului, adică primăria, nu a luat însă, din păcate, nicio măsură concretă. Cei opt polițiști locali de teren nu pot face față situației nici dacă ar dori. Reprezentanții primăriei nu au făcut însă nicio plângere penală la IPJ Constanța, nu s-au constituit parte vătămată, pentru ca polițiștii MAI să poată interveni. Din păcate, și aceștia au foarte mult de muncă. Sunt circa 30.000 de dosare în lucru la nivelul Poliției Municipiului Constanța, iar furtul de PET-uri nu este o prioritate pentru ei.

”Eu am făcut și voi face adrese către autoritatea locală însoțite de poze și filmări. Problema nu este că ei scormonesc, ci că, scormonind, fac dezastru în jur. Sparg sacii de gunoi și împrăștie și lasă pe jos deșeurile care nu sunt interesante pentru ei, rup porțile de acces la platforme, creează un aspect potrivit scenariului filmului Mad Max. Primăria a spus că urmează în scurt timp să angajeze un număr mare de polițiști locali și va aloca resurse umane dintre ei pentru eradicarea acestui fenomen nedemn de un oraș european cum e Constanța”, a precizat Eduard Martin, administrator unic Polaris M. Holding, pe Facebook, într-o discuție cu constănțenii despre acest fenomen al scormonitorilor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Apare un partid nou. Daniel Constantin și Mircea Banias, excluși din ALDE, printre fondatori

joi mai 18 , 2017
 ”Evenimentul zilei” a intrat în posesia unor informații de culise care pot reconfigura scena politică. Fostul premier Victor Ponta va beneficia, în maximum două săptămâni, de un nou vehicul politic care va experimenta strategiile de succes ale lui Tony Blair și Donald Trump. Deputații Daniel Constantin, Eugen Durbacă, Mircea Banias, […]

V-ar putea interesa și: