VIDEO. Cum i-a păcălit Decebal Făgădău pe social-democrații europeni. Ce a spus despre Ovidius, Sarah Chang și „frații noștri din Marea Britanie”

decebal fagdau
Primarul Decebal Făgădău, în timpul unei conferințe de presă susținută în Primăria Constanța (în data de 31 martie 2017)

Grupul social-democraților europeni s-a reunit, pe 15 septembrie, în Valencia, Spania, unde a discutat despre politicile de coeziune ale Uniunii Europene.

A fost acolo și primarul Constanței, Decebal Făgădău, președinte al Organizației Municipale Constanța a PSD, care a făcut o prezentare a orașului, timp de aproape zece minute (o puteți urmări integral la finalul acestui articol). A vorbit despre poetului Ovidius, despre cât de trist, dar prolific, a fost pe aceste meleaguri, despre Mamaia, pe care a comparat-o cu Ibiza, dar și despre reabilitarea pieței Ovidiu.

„În timpul verii, organizăm o serie întreagă de evenimente culturale, sportive, internaționale. Sarah Chang, o violonistă din Coreea de Sud a cântat Vivaldi în piața Ovidiu, un lucru de neimaginat acum câțiva ani, înainte ca România să fie membră a Uniunii Europene”, a spus acesta.

„Constanța a fost europeană înainte de Europa. Aceasta a fost istoria noastră”, a mai spus primarul.

Decebal Făgădău a vorbit, puțin, și despre economie. A făcut o gafă, însă.

„În Constanța, rata șomajului este mai mică de 0,6%”, a spus acesta.

Am consultat datele oficiale, publice, ale instituției specializate: Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă. Potrivit acesteia, Constanța are o rată a șomajului de 2,51%, deci de mai mult de patru ori mai mare decât cea comunicată de primarul PSD. Vorbim de 7.527 de șomeri, la finalul lunii iulie 2017.

Am verificat și datele furnizate de către Direcția Județeană de Statistică, parte a Institutului Național de Statistică.

„La sfârşitul lunii iunie 2017 sunt înregistraţi 7497 şomeri, cu 544 mai puțini decât cei înregistraţi în luna mai 2017 și cu 612 faţă de cei înregistraţi în luna iunie 2016. Din totalul şomerilor, 44,2% sunt femei. Rata şomajului în luna iunie 2017 este de 2,5%, față de 2,7% pentru luna iunie 2016. Rata şomajului este mai scăzută în judeţul Constanţa decât media pe ţară (4,2%)”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Datele pe luna august nu sunt publice. Am luat în considerare și faptul că acestea ar fi fost comunicate deja primarului și că vorbim de un șomaj mai mic. Cifra nu ar fi relevantă, pentru că vorbim de un caracter sezonier.

Primarul Decebal Făgădău a vorbit și despre Brexit și și-a exprimat convingerea că „frații noștri din Marea Britanie vor rămâne frații noștri și după Brexit”.

„Constanța a devenit casă pentru fiecare om care a vizitat Constanța”, a subliniat primarul.

This is the story of my city. It‘s a safe city. We have everything need, not on the level of Valencia or the city or the regions you are representing, but we have a big heart and we have the will to convinse you that we are, togheter, brothers”, a conchis primarul. („Aceasta este povestea orașului meu. Este un oraș sigur. Avem tot ce ne trebuie, nu la nivelul Valenciei sau al regiunilor pe care le reprezentanți, dar avem o inimă mare și avem voința de a vă convinge că suntem, cu toții, frați”)

Primarul Constanței nu a vorbit deloc despre faptul că nu se respectă, nici pe departe, recomandările europene în ceea ce privește spațiul verde pe cap de locuitor, despre  locurile de joacă din oraș, care arată ca după război, despre traficul infernal, despre lipsa locurilor de parcare, despre câinii fără stăpân care împânzesc străzile, despre construcțiile haotice, despre autorizare unor blocuri în cartiere de case, despre faptul că zeci de străzi sunt neasfaltate, despre neputința de a reabilita cazinoul, despre lipsa investitorilor străini din oraș, despre faptul că veniturile salariale ale constănțenilor sunt pe locul al optulea în țară, despre faptul că e nevoie de luni de zile pentru a obține o audiență la unul din viceprimari sau la primar, etc.

La final, nu pot să nu remarc (deformație profesională) greșelile gramaticale pe care primarul, probabil din emoție, nu din neștiință, le-a făcut în discursul său („ the employment its” „Constanta became a second home from each one who visited our city”, „in one hundred year”, „we dont have conflict”, ceva timpuri folosite greșit: present perfect în loc de past tense, present continuous în loc de present simple). De remarcat însă că discursul a fost unul liber și astfel de greșeli sunt aproape inevitabile pentru cineva care nu are pregătire în domeniu.

Puteți urmări mai jos discursul integral din Valencia al primarului Constanței.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea5 thoughts on “VIDEO. Cum i-a păcălit Decebal Făgădău pe social-democrații europeni. Ce a spus despre Ovidius, Sarah Chang și „frații noștri din Marea Britanie”

  1. Nu vad unde e problema. Ar trebui sa-si vorbeasca orasul de urat ? Normal ca-si vinde “produsul” pentru posibili investitori.

    1. Folosirea unor informații greșite nu vi se pare ca e o problema? Ca oamenii nu vor mai avea incredere cand vor afla adevărul?

  2. Nu cred in cazul de fata. Ideea era de promovare a orasului, nu ca rata somajului este 0.6 sau 2.5.

  3. avem minciuna in sange, nu-i asa?…cosmetizam, suntem pupincuristi, ne place sa ne laudam…dar cazinoul sta sa cada, soseaua de coasta nu se vede din cauza mizeriilor si a buruienilor sau trotuarele orasului sunt cele mai mizerabile din tara…aloo…se aude, dom primar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

VIDEO COMPLET. Imagini incredibile. Zeci de țigani s-au bătut ca nebunii în Constanța

Sun Sep 17 , 2017
Sambata, la ora 20.20, pe strada Soveja din Constanta, zeci de țigani s-au bătut ca chiorii (scuzați cacofonia). Și-au împărțit pumni, capete-n gură și bâte în cap. Este vorba despre țigani care locuiesc pe strada Semănătorului din Constanța. ”A izbucnit un conflict spontan între mai multe persoane, fiind necesară intervenția […]