
Hrănirea peștilor de la Acvariul din Constanța este un eveniment care merită urmărit.
Am fost, astăzi, acolo, pentru a vedea cum se desfășoară și pentru a vă adresa o invitație din partea directorului Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă. Invitația, adresată tuturor constănțenilor, dar mai ales elevilor, este: veniți să vedeți și voi cum se hrănesc peștii.
„Îi invit pe constănțeni în general și pe elevi în special să vină la Acvariu în zilele de luni, miercuri și vineri, la ora 14.00, când noi administrăm hrana. Este un circuit care se face și puteam să-l facem ghidat cu muzeograf dacă avem solicitări, putem vedea fiecare pește cum mănâncă, fiindcă sunt niște imagini spectaculoase, marea majoritate a peștilor sunt voraci, sunt destul de spectaculoși când se hrănesc. Alții sunt mai sperioși dar la momentul când le vine hrana îi vezi cum parcă se înviorează.
Veniți pe la 13.30, vă postați la bazinele unde începe să se administreze hrană și împreună cu biologul care le dă mâncare veniți și vedeți, faceți poze, filmați – sunt imagini deosebite, imagini care merită. Și mie-mi place să văd anemonele cum mănâncă din mâna, să văd discușii cum mănâncă hrana lor deosebită, să văd forfota peștilor din bazinul central”, vă transmite dr. Adrian Bîlbă.
Acvariul din Constanța este casă pentru multe specii de pești de apă dulce și sărată, precum și nevertebrate din Marea Neagră și migratori mediteraneeni. În total circa 2000 de pești din 60 specii.
„Avem tot felul de pești, foarte multe specii care au areale diferite: Amazonul este foarte prezent, cu ape numeroase și limpezi în mare măsură, ceea ce-a făcut ca peștii să fie interesați de aspectul exterior și asta este motivul pentru care în Amazon găsim cele mai frumoase culori, cele mai deosebite forme ale peștilor. În Asia – un continent mai pământos, mai lutos și-n consecință apele, fluviile mai încărcate cu substanță organică și anorganică, adică cu particule în suspensie. Peștii nu au așa mare interes pentru exterior și, în consecință, sunt mai puțin interesanți ca aspect exterior. Totuși sunt și excepții iar ca adaptare la viață în condiții dificile, Asia este pe locul întâi”, a mai declarat Adrian Bîlbă.
Peștii din acvariul constănțean sunt hrăniți cu mâncare variată, de la creveți congelați sau refrigerați la bucăți de pește întreg, din specii precum macrou și hering. Se încearcă, astfel, să fie hrăniți cât mai aproape cu ceea ce s-ar hrăni în natură.
Mai jos puteți urmări imagini din timpul hrănirii peștilor, dar și declarațiile pe larg ale directorului CMSN, dr. Adrian Bîlbă.