VIDEO Declarații complete despre reabilitarea Cazinoului din Constanța

cazinoul din Constanța
Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, însoțit de prefectul Constanței, George Niculescu, și de delegația oficială, în fața Cazinoului, pe 15 ianuarie 2020

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a venit miercuri, 15 ianuarie, în Constanța, cu ocazia preluării Cazinoului de către constructorul care îl va reabilita.

Ministrul Ion Ştefan a vizitat clădirea după-amiază, însoțit de prefectul județului Constanța, George Niculescu, și de președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, de reprezentanţii firmei care vor realiza lucrarea de reabilitare a monumentului şi cu ocazia preluării amplasamentului de către constructor. Nu a fost primarul Decebal Făgădău, care, de altfel, nici nu a fost invitat de ministru la eveniment. Primarul și-a organizat însă propria conferință de presă cu câteva ore înainte (pentru detalii, click AICI).

Ministrul a spus că monumentul Cazinoul din Constanţa va reintra în circuitul public, după finalizarea lucrărilor de restaurare şi ministerul este pregătit să ofere tot sprijinul financiar şi logistic în acest sens.

Declarațiile pe larg ale oficialilor (video: 15 ianuarie 2020)

Proiectantul lucrării, arhitectul Constanţa Carp, a declarat că, artistic, lucrările la Cazinou sunt foarte complexe. 

„Pe partea artistică sunt foarte complexe lucrările de intervenţie, partea de consolidare, partea de instalaţii, iar partea artistică, adică restaurarea componentelor cu tot specificul, că sunt multe categorii aici şi pictură şi feronerie şi vitralii va fi asigurată de o echipă de specialişit atestaţi de ministerul Culturii, de experţi în domeniu. Aici trebuie să facem şi nişte sondaje, să decelăm practic partea originală care a mai fost păstrată din vechea decoraţie pentru că mare parte din decoraţie este refăcută în anii 80”, a explicat arhitectul.

Constanţa Carp crede că o problemă ar putea fi cu avizul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Primul aviz trebuie obţinut de la Ministerul Culturii, nu este problemă să-l obţinem. Problema foarte mare pentru toate clădirile este cu inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, acolo sunt cele mai mari probleme pentru că la o clădire monument este aproape imposibil să asiguri toate condiţiile cerute. Dar nu e singura lucrare pe care intervenim, avem experienţă, ştim cum să procedăm”, a explicat proiectantul lucrării.

Constanţa Carp a precizat că vor fi realizate tratament speciale pentru faţadă, având în vedere că monumentul se află într-o mediu agresiv, cu umiditate, vânt şi sare.

„Sunt tratamente speciale pentru faţadă pentru că aici este un mediu agresiv, umiditate, sare, vânt, diferenţe mari de temperatură şi folosim şi materiale care să poată asigura în timp o menţinere a lor pentru că degradarea pe exterior a fost accentuată şi de aceşti factori. (…) Trebuie asigurat un climat corespunzător în interior, o temperatură constantă şi sunt probleme pe care le rezolvăm în cadrul proiectului şi pe urmă în execuţie cu ajutorul Aedificiei care are experienţă şi oameni de calitate. Nu cred că va fi problemă să finalizăm în nişte condiţii foarte bune”, a explicat Constanţa Carp.

La rândul său, directorul Aedificia Carpaţi, firma care va realiza proiectul, spune că a mai realizat lucrări similare la Ateneu, la Biblioteca Central Universitară, la Muzeul Naţional de Artă şi la Banca Naţională a României.

Ministrul Ion Ştefan spune că ministerul este pregătit să ofere tot sprijinul financiar şi logistic pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.

„Împreună vom reuşi să oferim constănţenilor şi românilor această bijuterie în circuitul public. Ne angajăm şi vom finaliza această lucrare. De ce am atâta curaj în a mă angaja în acest sens? Pentru că am mai avut discuţii, cunosc experienţa dânşilor (n.r. proiectantul şi firma care va efectua lucrările) şi noi, Ministerul Lucrărilor Publice, suntem pregătiţi să oferim tot sprijinul financiar şi logistic în această direcţie. Contractul are o valoare de 56 de milioane de lei, inclusiv TVA”, a explicat ministrul.

El spune că nu va fi niciun impediment pentru respectarea termenelor, având în vedere că banii alocaţi pentru restaurarea Cazinoului există la minister.

Ministrul, prefectul și directorul firmei de construcții

Întrebat dacă consideră că această clădire ar trebui să îşi menţină şi activitatea de cazinou, ministrul a spus:

„Eu cred că dacă el a fost de-a lungul timpului un edificiu folosit şi în alte direcţii, ar putea Primăria să revină la obiectul de activitate iniţial”.

Ministrul îşi aminteşte că a mai intrat în Cazinou în perioada în care a fost student la Constanţa.

“Am terminat facultatea în Constanţa în 1992 şi cred că am intrat o singură dată. Îmi aduc aminte că scaunele erau grena. De obicei mă plimbam pe faleză, În Cazinou am intrat sigur o dată”, a spus ministrul.

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan
Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan

Întrebat de ce nu a făcut o conferinţă comună de presă cu primarul municipiului Constanţa, având în vedere că Decebal Făgădău făcuse declaraţii pe acelaşi subiect tot în clădirea Cazinoului, ministrul a răspuns:

„Programul meu este public, dimineaţa am avut întâlnire la guvern cu premierul. Am anunţat de ieri vizita de astăzi. Am anunţat presa şi agentul economic”.

Conferință de presă în interiorul Cazinoului din Constanța

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei – de 30 luni (din care 3 luni dedicate activităţii de proiectare).

Conform contractului, vor fi demarate lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă).

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în ţara noastră.

Cazinoul din Constanţa este un obiectiv important, pentru care autorităţile locale şi centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile şi soluţiile necesare pentru reabilitarea şi consolidarea acestuia. La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate 3 proceduri de achiziţie publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiţii.


energia residence
Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.