VIDEO. Dezbatere de mediu cu scântei privitoare la reabilitarea plajelor. De la acuzații de țeapă aduse companiei Van Oord la dilema delfinului roz și întrebări despre de ce trebuie să respectăm legea

Dezbaterea de mediu a strâns în aceeași sală experți de mediu, jurnaliști, public interesat

O nouă dezbatere de mediu referitoare la proiectul companiei olandeze Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, sucursala Constanţa, de relocare a nisipului de pe fundul mării pe plajele din sudul litoralului, a avut loc, vineri, la sediul societății Topo Miniera din Constanța. Dezbaterea este realizată în contextul etapei a doua a extinderii plajelor.

Față de prima dezbatere, am constatat o schimbare de strategie: raportul a fost citit de un specialist, biologul Răzvan Popescu Mirceni, care a făcut cu siguranță o treabă mai bună decât predecesorul său.

Cu toate acestea, dezbaterea a fost una cu scântei. Cei prezenți în sală au ridicat mai multe probleme ale raportului, atât unele punctuale, cât și unele generale.

Una din principalele probleme a fost respectarea unui îndrumar obligatoriu pentru aceste dezbateri de mediu.

”Dacă legea vine împotriva siguranței cetățeanului sau a mediului cred că putem să avem cel puțin un punct de vedere”, a spus Răzvan Popescu Mirceni, răspunzând la o întrebare care se referea că o parte din cerințele îndrumarului au fost sărite.

”Dacă scrie la lege o prostie, scrie acolo ”nu e cazul”, dar scrie ceva. Noi am atras atenția acestui aspect și la prima dezbatere, dar nu s-a luat în considerare”, a replicat Traian Petrescu, un expert de mediu prezent la dezbatere.

razvan popescu mirceni
Răzvan Popescu Mirceni arată perimetrele de unde se va reloca nisip

De fapt, acesta a ridicat și alte probleme. Una dintre ele pare incredibilă, la prima vedere. Expertul a afirmat că celebra companie Van Oord nu i-a achitat contravaloarea unui studiu realizat în 2012. Spunem ”la prima vedere” pentru că Van Oord a mai țepuit cel puțin o firmă românească, căreia i-a achitat în cele din urmă facturile restante, dar după îndelungi lupte în instanță. Și mai interesant este că cei de la Topo Miniera, care reprezintă o firmă concurentă celei pe care o deține Traian Petrescu, erau în posesia acestui raport. ”Cum aţi ajuns la el, că eu nu l-am făcut public?”. Raportul fusese numai la autoritățile de mediu. Întrebarea sa a rămas fără răspuns.

O altă controversă s-a referit la prezența delfinilor în zonele unde se vor face relocări. Popescu Mirceni a precizat că a întâlnit, în timpul expedițiilor pe mare pentru realizarea acestui studiu, un singur grup de delfini, format din trei exemplare. Afirmația a stârnit o reacție vehementă din partea reprezentanților organizației Mare Nostrum, care au spus că zona este plină cu delfini și au privit cu neîncredere afirmațiile specialistului care vorbea pentru Topo Miniera. Tot la acest capitol s-a mai iscat o controversă: în raport se amintește despre o specie de delfini roz, cei de la Mare Nostrum au afirmat că această specie nu trăiește în Marea Neagră și au subliniat că nu înțeleg de ce raportul nu se referă la problemele specifice din zonă.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Traian Petrescu a atras atenția că zona de unde s-au făcut relocări la prima etapă a extinderii plajelor a avut de suferit și nu a fost încă refăcută.

”Acolo este un curent deosebit. Șanțurile respective nu s-au umplut cu nisip, ci cu mâl, deci ecosistemul este altul. Noi am scanat toată zona 3D, ca să vedem cum arată șanțurile și ce s-a întâmplat. Trebuia să treceți la monitorizare acolo”, a spus Traian Petrescu. Acesta a depus și imagini relevante la dosar.

traian petrescu
Traian Petrescu în momentul când adresează întrebări pertinente pe tema raportului de mediu

Popescu Mirceni a afirmat că lucrările din etapa a doua vor afecta numai 1% din zona totală.

Vă invităm să urmărim mai jos mai multe secvențe video din dezbaterea organizată vineri.Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Mai multe cartiere din municipiul Constanța au rămas fără apă

Fri Apr 14 , 2017
In aceasta dimineata, 14 aprilie 2017, in intervalul orar 7,45-7,52, in urma unei avarii Enel, Statia de pompare si tratare Palas, de pe b-dul Aurel Vlaicu, a ramas fara energie electrica, motiv pentru care statia nu a functionat. In aceste conditii, abonatii din cartierele Energia, Baba Novac, CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Km4-5, Km5, Poarta 6, Abator, Gara, Casa […]
raja