Reprezentanții Grup Servicii Petroliere, care se ocupă de ranfluarea navei Queen Hind, se întreabă dacă nu cumva operațiunea este sabotată.
Întrebarea nu vine din neant, ci se bazează pe câteva fapte. De exemplu, chiar în momentul operațiunii de verticalizare, pe lângă navă au trecut două ambarcațiuni. Una din ele, Federal Saguenay, a pornit elicele chiar în dreptul navei, înainte ca acele cabluri să cedeze.
Extrem de ciudat este că acea navă, care nu avea vreo impunere să iasă urgent din port, a venit în zonă și apoi a plecat înapoi în șantier, în altă dană.
Pe tot parcursul verticalizării, au trecut prin zonă mai multe ambarcațiuni, care au produs valuri ce s-au propagat până la epavă.
„Ieri eram cu toții concentrați pe ridicare și nu ne-am dat seama de manevra navei in fundal. Dar cei care ați fost prezenți pe digul de Est, sigur trebuie să va amintiți momentul manevrei cu acesta navă în timp ce se executa ridicarea. Uitați-va la ora înregistrată pe cameră, uitați-vă la cabluri că erau încă întregi, operațiunea de ridicare era în curs. Uitați-vă la momentul când nava remarcată scoate fum, a pus elicea în mișcare exact în dreptul epavei. Mai mult, în fundal spre digul de Est se vede alt remorcher trecând în viteză. Pare o acțiune coordonată. Să fie oare sabotaj?”, spune Alin Vintilă, reprezentantul GSP.
În acest caz, reprezentanții GSP pun mai multe întrebări. În ce dană s-au încărcat oile moarte pe Queen Hind? Cui aparține dana în care se afla la reparat cargoul, care a nu a găsit alt moment mai bun să facă manevră în zona de ranfluare chiar în momentul ridicării? Are cineva interes să nu se ranflueze nava? Sau măcar să întârzie momentul? Oare se speră ca odată cu trecerea timpului nu se va mai distinge cât și ce s-a încărcat?
Cert este că nimeni nu a pus la dispoziție planuri oficiale cu date certe despre greutate punților suplimentare si a eventualei încărcături. Planul de ridicare s-a completat cu grinzi sudate pe punte, tocmai pentru că nimeni nu a pus la dispoziție planuri oficiale.
„Din actele disponibile, nava are circa 2500 tone, încărcătura 600, întărirea a fost calculată sa reziste la 10 000 de tone. Ridicarea a fost cu viteza redusă sa se scurgă apa, se depășise unghiul cu efectul de ventuza, apoi trece o ditamai nava care pornește motoarele in dreptul epavei si inca un remorcher pe partea cealaltă, in timp ce epava era in ridicare”, spune Alin Vintilă.
Oile au fost încărcate în Șantierul Naval Midia SA. Nava care a trecut pe lângă și a pornit motoarele a plecat din același șantier și s-a întors tot acolo, unde putea fi găsită și la ora redactării acestui articol.
Șantierul Naval Midia SA are ca acționar majoritar pe E T T Company SA, cu 72% din acțiuni, potrivit Confidas.ro. Aceasta este deținută în întregime de Ion Dumitrache, unul din liderii PSD Constanța. Din Consiliul de Administrație fac parte Aurel Presură, Dorin Stănescu și George Teșeleanu. Primul este director general adjunct la RAJA, ultimul este soțul deputatei PSD Cristina Dumitrache, fiica lui Ion Dumitrache. Unul dintre nașii de cununie al celor doi a fost Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților. Șantierul a avut în 2018 o cifră de afaceri de 27,3 milioane lei, pierderi de 1,95 milioane lei și un număr mediu de 165 de angajați.
Iată ce a declarat și proprietarul Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu, într-o conferință de presă susținută pe 1 februarie, despre etapa de verticalizare.
Nu-i bai,prostia nu poate fi sabotata ,este sabotajul in sine !Ce pregatire s-a facut: nu au fost angajate remorchere sa stea langa lucrari 4-5 zile,nu a fost anuntata Capitania ca se doreste incetarea manevrelor portuare intre orele..si orele ,nu s-a analizat cu seriozitate arhitectura navei (ba sunt punti mai multe ca-n planuri,ba nu sunt),etc.Si iaca astfel apar motivele ptr.care s-au rupt ”sarmulitele”: ba au behait mai multe oi decat aveau voie ,ba erau nai multe punti decat se credea,ba au aparut valuri de la alte nave in manevra,ba a intrat mai multa apa decat ”avea loc”…inginerie nu gluma .