VIDEO Fake news marca USR. Ranfluarea navei Queen Hind, exploatată politic de un europarlamentar?

Nava Queen Hind. La scoaterea oilor moarte se lucrează non stop. Imagini surprinse duminică, 1 martie (sursa video: GSP)

Un europarlamentar USR, Nicu Ștefănuță, a lansat duminică un fake news de toată frumusețea. Politicianul spune că a fost în Năvodari, în portul Midia, unde acum aproape trei luni de zile s-a scufundat vasul Queen Hind, și a văzut acolo o adevărată apocalipsă.

Lăsăm deoparte faptul că nu a scris corect numele navei (Queehind, în loc de Queen Hind). Ceea ce este îngrijorător este informația pe care aceasta a aruncat-o în spațiul public, într-un mod care ar putea fi numit iresponsabil, mai ales pentru o persoană care deține o funcție atât de importantă.

Nava Queen Hind. La scoaterea oilor moarte se lucrează non stop. Imagine surprinsă duminică, 1 martie, ora 10.46 (sursa: GSP)

Iată ce spune europarlamentarul USR.

„ Azi dimineață am fost la Năvodari, la invitația colegilor din USR Constanța. Am ținut neapărat să mergem în portul de la Midia. S-au scufundat atunci mii de animale, în principal oi, aflate multe în compartimente ascunse. Încărcătura și vasul au fost inițial evaluate la 3100 de tone, însă în urma încercărilor de a o scoate din apă, macaraua angajată nu a rezistat inițial, indicând o greutate mult mai mare, posibil de până la 10.000 de tone, potrivit companiei de ranfluare angajate! La fața locului azi dimineață era un miros absolut pestilențial pe o rază de câțiva kilometri!

❌ Mii de cadavre animale au fost scoase în ultimele zile din vas, ceea ce poate fi un pericol ecologic la doar câțiva kilometri de Mamaia, Constanța și Năvodari.

❌ Mă îngrijorez nu doar pentru cetățenii din zonă, dar și pentru personalul portului și pentru toți cei ce lucrează în zona danei.

❌ Oamenii pe care i-am văzut erau neprotejați. Unul singur din 5 care erau în imediata apropiere a navei aveau măști pe față, în condițiile în care mirosul de cadavre era pestilențial.

❌ Este bine că operațiunile de aducere la mal au reușit. Cu toate acestea, nimeni nu lucra astăzi la ecologizare.

❌ Știu, e duminică, dar un dezastru de acest ordin și un potențial focar de infecție ar trebui stinse de urgență.”

Acesta punctează și un adevăr:

„Ceea ce s-a întâmplat la Midia acum 3 luni a pus o pată importantă pe obrazul României. Revelațiile ulterioare, care au arătat supraîncărcarea, lipsa crotalilor la o mare parte din oi, compartimentele secrete arată clar că autoritățile statului au fost mână în mână cu exportatorul și proprietarii navei.”

Acesta a postat și o fotografie din momentul scufundării navei, în care se văd și câteva oi, lăsând să se înțeleagă că e recentă. A șters-o apoi, făcând precizarea că era din momentul scufundării.

Liderul USR nu a pierdut ocazia să adreseze premierului interimar, Ludovic Orban, PNL, un îndemn, fapt care ne face să credem că acest subiect poate fi exploatat politic:

„Domnule Ludovic Orban, haideți să rezolvăm criza ecologică din fața noastră, până nu îmbolnăvim tot litoralul!”

De ranfluarea navei s-a ocupat compania Grup Servicii Petroliere, care este responsabilă și de ecarisare. GSP a dezmințit, printr-un comunicat de presă oficial, fake news-ul USR-ist. În primul rând, compania subliniază că se lucrează 24 de ore din 24.

„Grup Servicii Petroliere lucrează 24 de ore din 24 pentru descărcarea în siguranță a navei Queen Hind de încărcătura biologică. Punțile suplimentare fac accesul la încărcătură deosebit de dificil, spaţiul de acces nu depăşeşte 1 m în anumite zone.”, se arată în comunicat.

 Nava Queen Hind. La scoaterea oilor moarte se lucrează non stop. Imagine surprinsă duminică, 1 martie (sursa: GSP)
Nava Queen Hind. La scoaterea oilor moarte se lucrează non stop. Imagine surprinsă duminică, 1 martie, ora 07.19 (sursa: GSP)

GSP se simte responsabilă să facă următoarele precizări, pentru a înlătura orice fel de posibile dezinformări care pot apărea în spațiul public:

  • Echipele GSP nu au întrerupt, nici măcar o clipă, lucrul la operațiunile de descărcare, după ranfluarea cu succes a Queen Hind.
  • Nu există cadavre din încărcătura Queen Hind în apele portului. Încărcătura biologică este descărcată şi deja transportată către incinerator. Continuăm lucrările în condiții dificile pentru acest obiectiv.
  • Toţi oamenii care participă la această operaţiune sunt protejaţi, vaccinaţi şi au echipament complet de protecţie!
  • Analizele făcute de experții în sănătate publică arată că apele sunt curate în zonă.
  • Din informațiile noastre, ISU măsoară în permanență calitatea aerului în zonă.
Nava Queen Hind. La scoaterea oilor moarte se lucrează non stop. Imagine surprinsă duminică, 1 martie, ora 14.23 (sursa: GSP)

„Facem un apel, cu fermitate, către toţi actorii publici care comunică pe acest subiect. Nu dezinformați opinia publică în raport cu operațiunile care au loc în Portul Midia. Calitatea apei Mării Negre nu a fost afectată de incident, dau asigurări experții de la ABADL. Operațiunile de descărcare sunt supravegheate de specialiști de la Direcția pentru Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor și de către experți de la Direcția de Sănătate Publică. Considerăm mai periculoase decât lucrările de ecarisaj fenomenele tip fake news, care, din anumite motive, pot dezinforma opinia publică pe un subiect important.”, spun cei de la GSP.

Și nu numai că o spun, dar o și dovedesc prin fotografii și imagini video, pe care le puteți viziona în acest articol.

Nava Queen Hind. La scoaterea oilor moarte se lucrează non stop. Imagine surprinsă duminică, 1 martie, ora 13.32 (sursa: GSP)

Ne miră că, în acest caz, conducerea USR de la Constanța nu a luat niciun fel de atitudine, deși suntem convinși că știu adevărul și că europarlamentarul lor a lansat un fake news. Poate și aceasta face parte dintr-o luptă politică, de data aceasta la nivel local.

Iată imagini de la epavă filmate cu drona, azi, 1 martie 2020.

https://www.facebook.com/CT100.RO/videos/202840610807658/

Completare

„Un europarlamentar român vede oi plutind la Midia. Aflu numărul lui de telefon, îi explic vreo jumătate de oră situația de la fața locului, îi trimit fotografii și filmări de azi și cu toate acestea alege să-și mențină așa zisa părere personală pe care și-a format-o uitându-se azi prin gardul portului.”, a scris, pe pagina personală de Facebook, Alin Vintilă, reprezentant al GSP.Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Accident rutier în centrul orașului Constanța

Dum mart. 1 , 2020
Un accident rutier s-a produs, duminică după amiază, în centrul orașului Constanța. Evenimentul s-a produs la intersecția străzii Mihai Viteazu cu bulevardul Ferdinand, pe fondul neacordării de prioritate. Au fost implicate un autoturism Toyota și o Dacie. La fața locului a ajuns un echipaj al Poliției Rutiere Constanța, dar și […]

V-ar putea interesa și: