VIDEO Grecia, sub asediul migranților. Scene de război la granița cu Turcia. Europa, „îngrijorată”

Migranții fug din fața polițiștilor din Grecia,care au folosit gaze lacrimogene împotriva lor, în zona tampon dintre cele două țări, la Pazarakule, în Edirne (foto: 29 februarie 2020, AFP)

Circa 13.000 de migranți s-au adunat la granița dintre Turcia și Grecia, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a amenințat Europa că va deschide porțile spre Europa și s-a ținut de cuvânt.

Cifra era valabilă sâmbătă dimineață (29 februarie) și se referea la granița lungă de 212 de kilometri dintre cele două țări, potrivit AFP.

Preşedintele Erdogan spunea însă că 18.000 de migranţi au trecut graniţa spre Europa și că numărul va ajunge la 25.000 până la 30.000 în zilele următoare. Turcia nu mai poate face faţă numărului mare de oameni care fug din cauza războiului civil din Siria, a precizat el.

Decizia lui Erdoğan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia. Turcia găzduieşte 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, precum şi migranţi din alte ţări, cum ar fi Afganistanul, pe care i-a oprit să plece spre Europa, în cadrul unui înţeelegeri cu UE. Dar Erdogan a acuzat UE că şi-a încălcat promisiunile.

Război la graniță

La granița dintre Turcia și Grecia s-au văzut scene de război. Grecia a anunţat că a blocat mii de migranţi să intre „ilegal” din Turcia, forţele de ordine folosind gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulţimea.

„Guvernul Greciei a adus în zonă 50 de nave de război pentru proteja insulele grecești, precum și 10 elicoptere pentru a supraveghea granițele împotriva invadatorilor străini trimiși de regimul Erdogdan. Armata a fost mobilizată la graniță”, scrie GrekCityTimes.com.

Majoritatea au între 18 și 25 de ani, mai spune sursa citată.

Migranții fac tot ce e posibil să treacă granița. Au fost filmați tăind gardul de sârmă ghimpată construit între cele două țări.

O parte din ei au ajuns pe insula Lesbos. Imaginile de mai jos au fost transmise în direct azi, 1 martie.

Ministerul Afacerilor de Externe din România a emis o alertă de călătorie

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că, potrivit datelor transmise de oficialităţile locale, începând cu dimineaţa zilei de sâmbătă, 29 februarie 2020, frontiera terestră dintre Republica Elenă şi Turcia, în zona Kastanies (regiunea Evros), va fi închisă circulaţiei tuturor categoriilor de persoane şi mărfuri. De asemenea, oficialii eleni au declarat că vor fi adoptate măsuri de control sporite pe sectoarele de frontieră terestră/maritimă cu Turcia. Aceste masuri sunt anunţate pentru o perioadă nedeterminată de timp, nefiind indicată data la care punctele de trecere a frontierei vor redeveni operaţionale şi circulaţia de persoane/bunuri va fi reluată. Persoanele şi autovehiculele care urmau să tranziteze această zonă sunt redirecţionate să-şi continue călătoria prin Bulgaria.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088 , apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Europa este îngrijorată

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen afirmă că urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare situaţia la frontiera externă a UE cu Turcia, dând asigurări că Grecia şi Bulgaria – care se confruntă cu un val de migranţi proveniţi din Turcia – au întregul sprijin al UE.

„Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria au întregul nostru sprijin. Suntem pregătiţi să furnizăm sprijin suplimentar la frontiera terestră, inclusiv prin Frontex (n.r. – Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă)”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Într-o altă postare, ea afirmat că ”CE şi Consiliul European au urmărit îndeaproape şi cu îngrijorare  situaţia la frontiera externă a UE cu Turcia”.

„Preşedintele Consiliului European şi cu mine am fost permanent în contact cu premierii Mitsotakis şi Borissov”, afirmă preşedintele CE.

Precizăm că grupuri de migranţi sirieni s-au îndreptat vineri spre graniţa dintre Turcia şi Grecia, cu intenţia de a intra în Europa, după ce un purtător de cuvânt al partidului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat joi seara că Turcia ”nu mai poate să preia refugiaţi”, în urma unui atac sirian împotriva trupelor sale din Idlib, în care au murit 33 de soldaţi turci, relatează Euronews. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat vineri pe contul său de Twitter că un număr semnificativ de migranţi şi de refugiaţi s-au adunat în grupuri mari la frontiera terestră greco-turcă şi au încercat să intre ilegal în ţară, avertizând că nu vor fi permise intrările ilegale pe teritoriul Greciei. Atacul a amplificat în mod semnificativ tensiunile dintre Ankara şi Moscova. Atacul este cea mai gravă escaladare a conflictului dintre forţele turce şi forţele siriene susţinute de Rusia şi măreşte probabilitatea unui război deschis în care milioane de sirieni ar fi prinşi la mijloc. Avertismentul dat de purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ al preşedintelui Erdogan a reiterat un avertisment făcut de mult timp de preşedintele turc că ţara sa nu mai poate face faţă sosirii a altor refugiaţi sirieni care fug de conflict.

Turcia găzduieşte circa 3,6 milioane de sirieni şi, potrivit unui acord din 2016 cu Uniunea Europeană, a acceptat să intensifice eforturile de a opri fluxul de refugiaţi către Europa. De atunci, Erdogan a meninţat în repetate rânduri că ”va deschide porţile”, în contextul mai multor dispute cu statele europene.

Un oficial al poliţiei elene a spus că zeci de persoane s-au adunat pe partea turcă a graniţei, în regiunea Evros din nord-estul Greciei, strigând ”Deschideţi graniţa”.

Patrule ale poliţiei şi ale grănicerilor greci au fost desfăşurate pe partea elenă, pentru a împiedica pe oricine ar încerca să treacă frontiera fără permisiune.

Un oficial guvernamental a declarat că Grecia a suplimentat securitatea la graniţă ”în cel mai înalt grad…pe pământ şi pe mare” şi că Atena este în contact permanent cu UE şi NATO, în urma evoluţiilor din Idlib.

Premierul grec a reacţionat pe Twitter faţă de situaţia creată.

„Un număr semnificativ de migranţi şi de refugiaţi s-au adunat în grupuri mari la frontiera terestră greco-turcă şi au încercat să intre ilegal în ţară. Vreau să fie clar: Accesul ilegal în Grecia nu va fi permis. Creştem securitatea la frontieră”, a scris şeful Guvernului grec pe Twitter.

Într-o postare anterioară, el a anunţat că Grecia nu are nicio responsabilitate legată de incidentul tragic din Siria (n.r. – în care treizeci şi trei de soldaţi turci au fost ucişi şi 32 răniţi într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib) şi nu va suporta consecinţele deciziilor altora/ ”Am informat Uniunea Europeană în legătură cu această situaţie”, a anunţat Mitsotakis.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.