VIDEO Interviu cu viceamiralul Rob Kramer, comandantul Forțelor Navale Regale Olandeze, despre NATO, Rusia, importanța Portului Constanța și pirați

Viceamiralul Rob Kramer, comandatul Forţelor Navale Olandeze
Viceamiralul Rob Kramer în comanda navei HNLMS Evertsen, aflată în Portul Constanța (foto: aprilie 2018)

Viceamiralul Rob Kramer, comandantul Forțelor Navale Olandeze, se află în aceste zile în Constanța, unde are loc exercițiul Sea Shield 2019.

L-am întâlnit la bordul fregatei Evertsen, unde ne-a acord un interviu în care am vorbit despre acest exercițiu militar, cel mai mare din Marea Negră, despre NATO și provocările privind securitatea navală în Marea Neagră (deci despre Rusia), despre importanța Portului Constanța, din punct de vedere economic și militar, dar și despre pirați.

Interviul îl puteți vedea mai jos.

„România și Olanda sunt, ambele, parte a NATO. Este foarte important să colaborăm îndeaproape și de aceea suntem foarte mulțumiți că suntem aici. Este un exercițiu românesc și am decis să participăm împreună cu NATO. Sunt cinci vase NATO, unul din ele românesc. Această navă, Evertsen, este o fregată de apărare aeriană și comandă din flota olandez și este construită în mod expres pentru a oferi acoperire aeriană, deci apărare aeriană pentru o întreagă gamă de sarcini ale navelor.”, a spus viceamiralul despre Sea Shield 2019.

L-am întrebat și care sunt provocările de securitate în Marea Neagră. Nu a ocolit răspunsul și a spus clar: Rusia este o provocare.

„Sunt multe provocări în ceea privește securitatea navală pe tot cuprinsul lumii și în special aici, în Marea Neagră. Una din ele este acumularea forțelor navale rusești, în acest moment. Vedem că acest lucru se întâmplă și credem că aceasta poate fi o provocare în viitor.”

Pentru că ne aflam la bordul unei nave de război olandeze, am vorbit și despre acest lucru, mai ales că șantierul naval Damen, care a construit fregata Evertsen, este în cursa pentru contractul de 1.6 miliarde de euro pe care statul român vrea să-l atribuie unei companii pentru construirea a patru corvete (în cursă mai sunt francezii de la Naval Group și italienii de la Fincanteri).

„Navele pe care le construim în Olanda sunt foarte inovative, sunt foarte noi. Încercăm să folosim cele mai noi tehnologii. Olanda are o istorie foarte lungă în ceea ce privește construcția de nave. Avem constructori de nave în Olanda, dar avem și institute de tehnologii, institute de inovații și toate colaborează între ele pentru a fi siguri că avem cele mai bune și cele mai inovative nave. Facem în mod regulat operațiuni de îmbunătățire ale navelor, împreună cu mediul industrial, pentru toate navele pe care le avem. Astfel, la fiecare patru, cinci ani, această navă va suferi operațiuni de mentenanță, și vom fi siguri vă vom folosi cea mai nouă tehnologie la bord. Asta include, printre altele, și upgrade-uri de software.”

Viceamiralul a precizat și de ce navele de război olandeze sunt echipate cu armament american.

„Noi, în Olanda, am optat pentru sisteme de armament americane. Acest lucru are de-a face cu interoperabilitatea cu prietenii noștri americani. Acesta este motivul pentru care alegem să folosim sistemele lor de armament la bordul navelor noastre, pentru că face ca munca împreună să fie mult mai ușoară.”

A mai spus că Olanda ar saluta oricând orice formă de cooperare cu statul român, pentru că totul se rezumă la interoperabilitate.

„Cu cât facem mai mult împreună, cu atât vom lucra mai bine, împreună, pe mare, deci este important. Am fi foarte bucuroși să oferim, din punct de vedere naval, tot sprijinul de care suntem capabili.”

Comandantul Forțelor Navale Olandeze a declarat că a fost impresionat de Portul Constanța, care este unul important atât din punct de vedere militar, cât și economic.

„Portul Constanța este un port important, desigur, pentru că face parte din zona tratatului NATO, deci este parte a teritoriului NATO. De aceea, este important, la fel de important ca toate celelalte zone din arealul NATO. De asemenea, este important din punct de vedere economic. Dacă mă uit împrejur aici, în Constanța, sunt foarte impresionat de acest port, este un port foarte mare și cred că este foarte important pentru această parte a Europei, ca un punct de intrare. Deci, da, este un port important.”

În final, am vorbit despre pirateria navală, pentru că viceamiralul s-a implicat activ în combaterea fenomenului. Nava pe care ne aflam a efectuat mai multe misiuni în acest sens, în sudul Africii, în 2008, sub egida Organizației Națiunilor Unite.

„Pirateria este una dintre cele mai vechi meserii din lume. A existat dintotdeauna și va exista întotdeauna, credeți-mă, nu e niciun dubiu. Întrebarea este ce vom face noi în legătură cu acest lucru. În primul rând, lucrul pe care trebuie să-l facem este să descurajăm pirații, să nu se ducă pe mare pentru a deturna nave. Putem face acest lucru în mai multe moduri. Unul dintre ele este să suprimăm acest fenomen cu nave militare. Este însă important să ne uităm și unde se duc banii din piraterie, dacă putem să oprim acest flux de bani, lucruri de acest gen. În cele din urmă, totul se rezumă la a oferi un mod de viață mai bun pentru oamenii care aleg să devină pirați. Dacă mergem la rădăcina problemei și ne asigurăm că au o viață mai bună, atunci nu mai trebuie să meargă pe mare ca să devină pirați. Nu există o singură soluție, sunt multe zone în care trebuie să lucrăm.”

Viceamiralul Rob Kramer, comandatul Forţelor Navale Regale Olandeze

Viceamiralul Rob Kramer s-a născut în anul 1961, în Olanda. S-a alăturat Forțelor Navale la 19 ani și a parcurs toate etapele până când a ajuns la poziția de astăzi, cea mai importantă din Forțele Navale Olandeze. CV-ul său poate fi consultat AICI.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Campanie umanitară a Bisericii Sf. Mina cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Wed Apr 10 , 2019
Biserica Sf. Mina din Constanța organizează o campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Aceasta se numește „Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” și își propune strângerea de alimente pentru 200 de familii extrem de sărace din județul Constanța. Campania se va desfășura săptămâna viitoare, în perioada 17-19 aprilie. Oricine […]