VIDEO. Microrezervația Constanța se schimbă la față: voliere interactive, maimuțe, pădure dobrogeană

lemurieni
Lemurieni – o specie pe care dr. CMSN, Adrian Bîlbă, vrea să o aducă în Microrezervația din Constanța

Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, adică de la Delfinariu, cum o știe toată lume, se va schimba la față.

Detalii despre cum va arăta aceasta ne oferă directorul instituției, Adrian Bîlbă.

La finalul acestui articol puteți urmări un interviu video pe această temă.

„Avem în plan să o reparăm complet, fiindcă au trecut cei cinci ani de la proiectul european POFTIC ce a dus la modernizarea primară a ei. În cei cinci ani s-a lucrat mult pe lemn fiindcă asta a însemnat acest proiect european – folosirea unor materiale „dulci” sau „bune” sau prietenoase cu mediul. Lemnul are și el viața lui și trebuie reparat pe ici pe colo, prin punctele esențiale. Avem în buget prevăzută o lucrare amplă de reparații”, a spus directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Una dintre noutățile care ni se pregătește este voliera interactivă. Voliera este un spațiu în care sunt ținute păsările.

„Am în plan, și este depus (un proiect, n.r.) la Consiliul Județean Constanța, un alt fel de volieră, una interactivă. Oamenii intră înăuntru, prin niște uși speciale care nu permit ieșirea păsărilor și-n această volieră să poată avea o interacțiune … Poate să se și găinățeze o pasăre pe umărul tău, dar vom avea și niște pălării de hârtie să le dăm celor care intră. Ideea e să te simți undeva, să stai cu plante, cu păsări, pe o alee ca într-o pădure pădure tropicală sau subtropicala. Să fie o “scenă” care să aibă păsări specifice și nu numai păsări (să vedem ce putem ține împreună cu ele). Vrem să facem un ambient de atractivitate, de interactivitate și să aibă oamenii o altă senzație față de cea obișnuită pe care o au în față unui animal la o grădină zoologică”, a mai spus dr. Adrian Bîlbă. ne explică doctorul Adrian Bîlbă, directorul Microrezervației.

O altă noutate va fi reprezentată de maimuțe. Rudele îndepărate ale omului ar putea popula microrezervația din Constanța.

„Am văzut o volieră cu lemurieni care pot intra în relație cu oamenii. Îți vin pe umăr, te joci cu ei ca și cu o veveriță deși sunt mult mai mari, bineînțeles, undeva la 5-6 kilograme, și care să fie de-asemenea interacativă. Este un vis al meu : mi-am dorit să am specii de maimuțe. Condițiile pe care le avem aici în timpul iernii ne cam restricționează posibilitatea de a ține maimuțe, asta pe de-o parte; pe de altă parte există o mișcare internațională vis-a-vis de maimuțele antropoide, pe care vreau s-o previn. Fiind antropoide, adică foarte asemănătoare cu noi, creează câteodată o situație în care… deținerea lor în grădină zologica este similară recluziunii și unii n-o-nțeleg bine. Ăsta este motivul pentru care nu am de gând să forțez aducerea unor maimuțe din cele antropoide – cimpanzei, gorile, urangutani. Vrem s-aducem niște maimuțe din cele de talie mică și care să fie interactive, nepericuloase și interesante pentru vizitatori” a declarat Adrian Bîlbă.

În fine, un alt proiect care va crește atractivitatea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii este crearea unei păduri dobrogene.

„Am declanșat procedurile de achzitii pentru un parc dendrologic – o pădure dobrogeană – care să aibă aibă speciile din Dobrogea, care trăiesc la noi și care să aibă și animale. În felul ăsta va fi un ambient cât mai aproape de vizitatori și-n acest fel să nu aibă senzația simplă de a vedea animalul într-o grădină zoo, în spatele unui gard, ci dimpotrivă, să fie cumva… mufloni, cerbi lopătari – să fie cumva în niște condiții semi-deschise”, a mai spus directorul CMSN, Adrian Bîlbă.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Decebal Făgădău îl laudă pe Horia Constantinescu: „Ceea ce face face foarte bine”

vin nov. 24 , 2017
Primarul Constanței, Decebal Făgădău, l-a lăudat, vineri, într-o dezbatere publică, pe comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu. „A fi smart înseamnă să utilizezi corect și rațional ceea ce ai și numai după aceea să aduci plus valoare. Tocmai de aceea vreau să le mulțumesc tuturor […]
Horia Constantinescu și Decebal Făgădău

V-ar putea interesa și: