VIDEO Mircea Banias: Portul Constanța a ajuns un fel de „no man’s land”

Mircea Banias deputat Pro Romania Constanta
Mircea Banias, deputat, ex-director CNAPMC, în timpul unei conferințe de presă organizată la sediul Pro România Constanța (foto: 1 martie 2019, Cristian Hagi)

Înainte, Portul Constanța era un furnicar, acum parcă ești în „no man’s land ”. Aceasta este descrierea tristă, dar reală, pe care a făcut-o Mircea Banias, fost director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime, rugat de Constanța 100% să spună cum vedea acum portul.

În opinia deputatului de Constanța, lucrurile au început că se deterioreze de când în acționariatul portului au intrat Primăria Constanța (care a ieșit apoi, pentru că legea de atribuirea a acțiunilor nu era constituțională) și Fondul Proprietatea. Ambele entități urmăreau profitul, dar CNAPMC nu trebuie să facă profit

„De când o parte din acțiunile portului Constanța au fost preluate de către Primăria Constanța și Fondul Proprietatea, lucrurile s-au denaturat în port. Cel puțin în perioada în care am fost eu director, aveam un consiliu de administrație cooperant, care nu a spus niciodată „nu” unor investiții. Niciodată la portul Constanța nu s-a pus problema dividendelor. Ani de zile s-au făcut investiții și nu numai cu banii portului, au venit bani de la Guvern. Țin minte că în 2007, când am plecat eu de la Administrația Porturilor Maritime (n.r. unde a fost director general) erau șase proiecte mari demarate: podul peste canal, extinderea digului, terminalul de barje, lucruri concrete. De vreo zece ani constat cu tristețe că nu se prea mai investește în portul Constanța. N-aș face neapărat un reproș managerilor care s-au succedat, ci aș face reproș celor care se gândesc cu tot dinadinsul să ia bani din portul Constanța. Portul Constanța nu e societate care trebuie să facă profit. Este o societate care administrează un bun al statului, pe care îl pune nediscriminatoriu la dispoziție operatorilor. Ei trebuie să facă profit, să creeze locuri de muncă. Portul trebuie să se dezvolte natural.”

Mircea Banias, deputat, ex-director al CNPAMC

Portul Constanța nu e societate care trebuie să facă profit. Este o societate care administrează un bun al statului,

Mircea Banias

Acesta mai spune un lucru grav pentru portul Constanța, dar și pentru economia României: competiția la nivel european este din ce în ce mai dură și noi începem să pierdem teren.

„Din păcate, am pierdut competiția cu multe porturi. Porturi din Adriatica ne-au luat-o înainte, în Marea Neagră s-a investit enorm. Gândiți-vă că la nivelul anului 2008, în portul Constanța traficul de containere depășea un milion de TEU-uri, acum a ajuns undeva la jumătate. Este incredibil. Peste tot, porturile din lume se dezvoltă și cresc volumele de trafic. La noi scad. Dacă noi în 30 de ani de democrație nu am reușit să atingem vârful istoric din 88 sau 89, dinainte de Revoluție, de 60 și ceva de milioane de tone… E păcat, pentru că Dumnezeu ne-a dat un lucru pe care puteam să-l transformăm într-o mină de aur. În continuare, multe, multe familii din orașul Constanța trăiesc din activitățile din port, dar am o strângere de inimă când intru în port și îmi aduc aminte cum era înainte, era plin de tractoare, mărfuri, era un furnicar, zi și noapte, iar acum când intri în port ți se pare că ești în no man’s land, e așa, o chestie părăsită. Sunt silozuri, pentru că s-a specializat portul în traficul de cereale. E un noroc tot de la Dumnezeu, că suntem aici și că țările din jur exportă cereale, dar portul ar trebui să însemne cu totul și cu totul altceva.”

Banias a spus că proiecte de dezvoltare pentru port există și ar trebui puse în aplicare. Unul dintre ele este construirea unui terminal de gaze naturale, investiție uriașă, de circa un miliarde de euro. Astfel de terminale există în Spania și Italia și ar putea reduce dependența față de gazele rusești.

Declarații pe larg puteți urmări mai jos.

Înregistrarea video a fost realizată în timpul unei conferințe de presă susținută de Pro România, partid din care face parte acum deputatul Mircea Banias.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “VIDEO Mircea Banias: Portul Constanța a ajuns un fel de „no man’s land”

  1. cel mai mare traseist banias asta, fara numar, fara numar, fost la PNL, PDL, PC acum este cu plagiatorul ponta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO Titus Dobre se leapădă de Decebal Făgădău

vin mart. 1 , 2019
Pe la sfârșitul lui ianuarie, Victor Ponta făcea o declarație care tulbura liniștea din PSD Constanța, un partid de altfel liniștit, poate chiar prea liniștit, cel puțin dacă privim din afară. A lăsat să se înțeleagă faptul că primarul Constanței, Decebal Făgădău, o va susține pe Corina Crețu la europarlamentare. […]

V-ar putea interesa și: