VIDEO. Moș Crăciun vine călare la Delfinariul din Constanța

olga dimancea
Olga Dimancea, în arena de călărie de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Moș Crăciun va veni călare la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Aici există un centru de echitație unde vin zeci de tineri, unii dintre ei cu dizabilități. Sau, cum spune psihologul terapeut Olga Dimancea, cu mai puține abilități.

„Dorim să facem o mică festivitate de Crăciun pentru copiii care vin la hipoterapie dar și la echitație, în cadrul căreia să putem arăta ceea ce poate să facă fiecare, ce abilități capătă și ce au învățat în ultima perioada făcând acest tip de activitate”, a spus aceasta.

Ideea i-a venit de la o fetiță pe nume Ioana, care suferă de tetrapareză spastică. I-a scris – deși scrisul este un chin, dacă ai această boală – o scrisoare emoționantă.

„Ioana este o fetiță care are tetrapareză spastică; ea ne-a dăruit o felicitare de Crăciun făcută de ea, scrisă de ea…. și ne-am gândit că nu putem să lăsăm perioada asta de Sărbători să treacă fără să organizăm o mică festivitate pentru copii. Cam 40 de copii vor fi”, a explicat Olga Dimancea.

Ioana face hipoterapie. Pentru ea, ca și pe alți zeci de copii, caii sunt prieteni, caii o ajută.

„Aici, dincolo de echitație se scrie cumva o poveste despre cum acești copii se apropie de altă viețuitoare, de felul în care capătă mai multă încredere, de felul în care învață cum să interacționeze, cum să aibă răbdare, cum să înțeleagă mai bine comportamentele calului și-n felul acesta află mai multe despre ei înșiși. Pentru că a te urca pe un cal si a învăța să călărești presupune să creezi mai întâi o relație, presupune să cunoști calul, să-i cunoști comportamentele, să înveți despre asta și despre tine în relația cu calul. Este un animal de cel puțin 500 dekilograme pe care e nevoie să-l conduci la un moment dat, să te asculte, să-ți fie prieten. Tinerii care fac echitație învață foarte mult și despre ei”, subliniază Olga Dimancea.

Aceasta este completată de dr. Adrian Bîlbă, directorul CMSN.

„Să vezi un copil alături de un cal… par să fie două lucruri atât de diferite. Copilul – mic, fără apărare și fără putere; calul – mare, hotărât și puternic. Asta simțim când îi vedem unul în față celuilalt. Dar atunci când copilul este călare, totul devine complet, natural. Unul îl completează pe celălalt și amândoi doresc să ajungă la destinație. Se naște o mișcare unitară, ca un joc perfect. Poate că uneori, nu știm care va fi destinația copilului nostru, dar putem să-i facem drumul mai ușor, mai simplu de înțeles și putem să-i dăm cuiva din greutatea acestui drum”, a afirmat Adrian Bîlbă.

Spectacolul despre care vorbim va avea loc duminică, de la ora 11.00.

Declarații pe larg puteți vedea mai jos.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Avarie RAJA în municipiul Constanța. Unde se blochează circulația și cine rămâne fără apă

Sun Dec 17 , 2017
Pentru remedierea unei avarii survenite la conducta cu diametrul de 225 mm de pe strada Mircea cel Batran, din municipiul Constanta, astazi, 17 decembrie 2017, in intervalul orar 8,30- 15,00, se blocheaza circulatia pe strada Mircea cel Batran, tronsonul cuprins intre strazile Vasile Alecsandri si Negru Voda. Pentru efectuarea reparatiei, zona […]
raja