VIDEO. Primăria Năvodari a adoptat politica struțului în cazul Somaco. Deocamdată

consiliul local navodari
Consiliul Local Năvodari. Primarul Florin Chelaru (dreapta) se uită la schimbul de replici dintre avocatul instituției și consilierul juridic al Somaco Construct (foto: Constanța 100%, 25 ianuarie 2018)

Ședința de Consiliu Local din Năvodari, susținută pe 25 ianuarie 2018, ar fi trebuit să ducă la un deznodământ al uneia dintre cele mai aberante decizii luate vreodată de o primărie din România.

Este vorba despre o taxă de 2 milioane de euro pentru ceea ce unii angajați ai primăriei au considerat depozitarea unor materiale. În fapt, un raport recent al Curții de Conturi, extrem de bine documentat și de profesionist, demonstrează că este vorba despre consolidarea malului, nicidecum despre depozitare de materiale.

Somaco Construct a făcut această consolidare pe banii săi, pentru ca vilele turistice pe care le deține pe malul lacului să nu fie rase de pe fața pământului, din cauza eroziunii. Am tratat subiectul pe larg și am arătat că această sumă este mai mare decât cea plătită, de exemplu, de rafinăria Petromidia. Detalii despre raport puteți citi AICI.

În lumina raportului devastator al Curții de Conturi, Somaco Construct a cerut consilierilor locali să procedeze la reexaminarea actului. Nu au cerut să în anuleze, ci să constate dacă este legal sau nu.

Înainte de a intra în subiectul problemei, ne-a atras atenția un lucru: pentru prima dată la o ședință de Consiliu Local în Năvodari, doi agenți ai Poliției Locale, în echipament complet, pregătiți parcă de luptă, au fost postați în fața Casei Căsătoriilor, unde a avut loc ședința de consiliu. Ne întrebăm de ce au fost acești acolo și nu putem să nu ne amintim faptul că actualul șef al Poliției Locale, Florian Lazăr, este direct implicat în cazul Somaco. În 2012, acesta, când nu era încă șef, a amendat Somaco Construct cu suma de 40.000 de lei pe motiv că ar fi amenajat porțiunea de teren dintre lac şi terenul complexului fără aprobarea primăriei. Evident, postarea agenților de poliție putea avea un efect psihologic, și anume acela de a indica faptul că de la această ședință se așteaptă scandal. Evident, nicio vorbă de așa ceva.

În ședința de consiliu, Primăria Năvodari a adoptat poziția struțului. Pur și simplu nu a pus în discuție, pe ordinea de zi, acest subiect. Consilierul juridic al Somaco Construct a fost prezent la ședință și a întrebat, politicos, care este motivul pentru care solicitarea companiei nu a fost introdusă pe ordinea de zi.

Primul răspuns a venit de la primarul Florin Chelaru:

– Vă deranjează dacă vorbiți și dumneavoastră cu avocații mei? Adică, în felul ăsta vreau să discutăm. Întrebați-i vă rog dacă îi deranjează sau nu îi deranjează, ca să știm care e situația cu ilegalitatea. Folosiți prea mult cuvântul ilegal, da?, a spus primarul.

Avocatul primăriei a spus că există un titlu executoriu împotriva societății pe care primăria trebuie să îl execute. În momentul când a fost contrazis de juristul companiei, care a spus că există temei legal pentru ca acest lucru, dând chiar exemplu din lege, avocatul primăriei a ridicat tonul.

– Citiți-l! Vă rog să-l citiți! Vă rog să-i dați citire ACUM, să asculte oamenii temeiul legal!, a spus el, împungând aerul cu degetul arătător.

– Dumneavoastră nu aveți dreptul să folosiți un ton imperativ, a spus jurista.

Avocatul a spus că oamenii nu au timp să asculte aceste lucruri, pentru că se ocupă de oraș și de fonduri europene.

– V-am permis destul, a răbufnit avocatul.

Întregul dialog în puteți vedea în clipul de la finalul acestui text.

Concluzia primarului Chelaru:

– Am înțeles. O să discuți cu avocații prin… Dumneavoastră ați făcut astăzi o cerere. Am înțeles. Bine. Mulțumesc. Mulțumesc, oameni buni.

Concluzia avocatului:

– Dacă nu răspund în timp util, mergeți la instanță.

Această frază poate fi interpretată într-un mod extrem de negativ, tocmai de aceea preferăm să nu o interpretăm deloc.

O precizare: cererea nu a fost făcută în ședința de ieri, ci în cea din 21 decembrie 2017, iar termenul legal de răspuns la o astfel de solicitare este de 45 de zile.

Încă o precizare importantă: primarul Florin Chelaru a declarat oficial Curții de Conturi că nu știe despre ce e vorba, referitor la acel depozit de materiale, deși există înștiințări oficiale, semnate de dumnealui, care arată contrariul.

Din păcate, primarul Florin Chelaru a părăsit repede ședința de Consiliu Local, fără să mai răspundă întrebărilor presei. Îl asigurăm însă și pe această cale că punctul său de vedere va fi publicat de către noi și că dorim să îi adresăm o serie de întrebări referitoare la acest caz, cu speranța că va avea amabilitatea de a ne răspunde, pentru informarea completă și corectă a cititorilor.

În timpul acestor discuții, avocatul Primăriei Năvodari a spus că nu au timp să se ocupe de astfel de probleme, deoarece consilierii au treabă să dezvolte orașul, să atragă fonduri europene. Când li s-a pus în vedere însă că trebuie să respecte o reglementare europeană, lucrurile se schimbă. În opinia noastră, apartenența europeană ar trebui acceptată cu toate obligațiile care revin, fie că ne plac, fie că nu.

La finalul ședinței, consilierul juridic al Somaco Construct a dat o scurtă declarație presei prezente la eveniment.

„Societatea Somaco Construct a fost sancționată de către Primăria Năvodari pentru o așa-zisă depozitare de materiale pe domeniul public, cu suma de două milioane de euro. Auditorii Curții de Conturi au descoperit că ceea ce s-a sancționat ca fiind depozitare reprezintă, de fapt, o lucrare de consolidare a malului. Deci, acele depozite de materiale pretinse a fi depozitate se aflau de fapt în infrastructura platformei de consolidare.

 

Am solicitat Primăriei Năvodari, în aplicarea normelor europene, care sunt obligatorii pentru toate autoritățile publice ale statelor membre, să procedeze la reexaminarea actului și dacă după reexaminare constată că actul nu este legal, să îl revoce, iar dacă apreciază că actul este legal să îl mențină ca atare. Urmare a acestui răspuns, noi vom uza de căile pe care ni le oferă dreptul unional de a solicita instanțelor europene revocarea acestui act ilegal din prisma raportului Curții de Conturi.

 

Am solicitat acest lucru din decembrie 2017. Conform promisiunilor și afirmațiilor domnilor consilieri, la această ședință urma să se dezbată acest proiect. Nu ne împotrivim unor discuții contradictorii, însă nu unor discuții pornind de la ofensive și atacuri la persoană. Suntem dispuși să ne așezăm la o masă, să prezentăm păreri pro și contra, dar nu ni se solicită acest lucru. Suntem în situația în care nu ne rugăm să se procedeze la revocare, ci doar solicităm să știm dacă se va proceda sau nu la această procedură de reexaminare”, a declarat consilierul juridic al societății Somaco Construct.

În data de 15 ianuarie, patronul Somaco Construct, Grigore Comănescu, a transmis următoarea scrisoare consilierilor şi primarului din Năvodari:

„La finalul şedinţei de Consiliului Local Năvodari din data de 21.12.2017, Somaco Construct, prin reprezentatul său convențional, v-a învestit cu cererea de reexaminare și revocare a deciziei de impunere din 14.08.2012, act administrativ care a dobândit caracter definitiv prin hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar a cărui ILEGALITATE a fost descoperită ulterior hotărârii Înaltei Curți, în sensul că există probe certe că acest act reprezintă elementul material al infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave din prisma prejudiciului de peste 3.500.000 Euro.

Cererea de reexaminare și revocare a deciziei de impunere a fost înaintă spre competentă soluționarea Consiliului Local Năvodari și, în eventualitatea în care, în pofida caracterului dovedit ilegal, abuziv, discriminatoriu și contrar dreptului UE al deciziei de impunere din 14.08.2012, Consiliul Local Năvodari va refuza deschiderea procedurii de reexaminare a deciziei de impunere din 14.08.2012, în temeiul articolului 10 CE, această cerere reprezintă notificarea prealabilă sesizării instanței de Luxemburg.

 

Astfel cum vi s-a adus la cunoștință, tocmai existența hotărârii Înaltei Curți care a conferit caracter definitiv deciziei de impunere din 14.08.2012 îndreptățește Somaco de a sesiza instanța de la Luxemburg cu acțiunea având ca obiect refuzul Consiliului Local Năvodari de a reexamina și revoca un act ilegal și contrar dreptului UE.

 

În acest context, dna avocat convocată de către dl Primar, probabil pe fondul neînțelegerii obiectului acțiunii ce urmează a fi promovată de către Somaco, invocând autoritatea de lucru judecat a hotărârii Înaltei Curți v-a prezentat o serie de argumente de natură a vă convinge că se impune respingerea cererii de revocare a deciziei de impunere din 14.08.2012, or, astfel cum rezultă din jurisprudența instanței de la Luxemburg, articolul 10 CE, în situații speciale, cu este și cazul Somaco, este susceptibil să impună unui organ administrativ național reexaminarea unei decizii administrative rămase definitivă ca urmare a epuizării căilor de atac interne.

 

În raport de aspectele prezentate în actul de învestire, revocarea deciziei de impunere din 14.08.2012 apare ca o obligație a organului administrativ emitent în condițiile în care menținerea sa în vigoare este pur și simplu de neacceptat având în vedere noțiunile de bună-credință, echitate, egalitate de tratament și existența unei ilegalități evidente.

Refuzul deschiderii procedurii administrative de reexaminare și, în funcție de rezultatul acestei reexaminări, de a revoca sau de a nu revoca decizia din 14.08.2012 nu servește nici comunității locale pe care o reprezentanți și nici lui Matei Nicolae, în condițiile în care, în lumina noilor probe, nici refuzul dumneavoastră de a revoca actul și nici hotărârea Înaltei Curți nu îl exonerează de răspunderea penală pentru infracțiunile comise cu ocazia emiterii deciziei de impunere.

 

Hotărârea de reexaminare și revocare a deciziei de impunere din 14.08.2012 vă aparține, doamnelor și domnilor consilieri, la fel cum și decizia de a sesiza instanța de Luxemburg cu acțiunea având ca obiect refuzul Consiliului Local de a revoca un act ilegal, aparține Somaco Construct!

 

Manifestându-mi încrederea că actuala administrație, neaservită lui Matei Nicolae, nu își va asuma răspunderea faptelor penale comise de acesta și își va respecta decizia luată la finalul ședinței din data de 21.12.2017, potrivit căreia cererea Somaco Construct va fi dezbătută în cadrul primei ședințe de consiliu din anul 2018, vă solicit să luați act de prezența reprezentanților Somaco Construct la ședința Consiliului Local din data de 25.01.2018, care vor fi pregătiți să răspundă oricăror întrebări de natură a înlătura orice neclarități, astfel încât domniile voastre să puteți vota admiterea sau respingerea cererii de revocare a deciziei de impunere din 14.08.2012 în deplină cunoștință de cauză”.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

VIDEO. Cum sunt hrăniți peștii de la Acvariul din Constanța. Invitație adresată (în special) elevilor

vin ian. 26 , 2018
Hrănirea peștilor de la Acvariul din Constanța este un eveniment care merită urmărit. Am fost, astăzi, acolo, pentru a vedea cum se desfășoară și pentru a vă adresa o invitație din partea directorului Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă. Invitația, adresată tuturor constănțenilor, dar mai ales elevilor, […]
acavriu constanta