VIDEO România și-a cumpărat o dronă de mari dimensiuni pentru supravegherea frontierei maritime

Poliția de Frontieră Română implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance -Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot/ tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră.

Serviciul este operational începând cu luna martie 2021, în zona de competență a Poliției de Frontieră Române, la Marea Neagră, și folosește aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100.

Acest sistem este pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – E.M.S.A. și utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente, cât și pentru  creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă.

Caracteristicile tehnico-constructive ale acestor aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100, permit executarea unor misiuni de supraveghere pe distanțe mari și de lungă durată, având capabilități de înregistrare, colectare, analiză și transmitere în timp real a datelor și informațiilor la nivelul platformei RPAS Data Centre, dedicată în acest scop. Serviciul este alocat pentru o perioada de 6 luni, prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat și tehnica aferentă pentru operarea acestuia.

De asemenea, serviciul de referință va avea o contribuție semnificativă în planul operativ al misiunilor specifice, în contextul implicării Poliției de Frontieră Române în planificarea și organizarea operațiunii comune cu scopuri multiple la Marea Neagră – Multipurpose Maritime Operation 2021 – coordonată de Agenția Frontex[1], cu suportul agențiilor E.M.S.A. și E.F.C.A.[2], care se va desfășura în colaborare cu instituțiile naționale de profil, A.N.R.[3] și A.N.P.A.[4], respectiv cu autoritățile corespondente din R. Bulgaria, urmărindu-se în acest sens dezvoltarea interoperabilității parților participante în cadrul activităților circumscrise funcțiilor gărzii de coastă.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a ajuns la Mangalia pentru ceremonie
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a ajuns la Mangalia pentru ceremonie

Implementarea acestui serviciu de mare complexitate s-a realizat în cooperare cu Statul Major al Forțelor Aeriene și ROMATSA R.A., care au acordat sprijinul de specialitate în conformitate cu competențele instituționale, astfel încât operațiunile de zbor să se realizeze în condiții de siguranță și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Informatii de background

Anul trecut, Poliția de Frontieră Română a implementat un proiect similar folosind sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Proiectul a fost furnizat și finanțat în totalitate de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și a fost utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv prevenirea poluării maritime, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor maritime și operațiunile de căutare și salvare.

Sistemul folosea un concept de tip integrat care consta în operarea de la bordul navei Poliţiei de Frontieră „Ştefan cel Mare” a unei drone de mici dimensiuni, tip UAS – Unmanned Aerial System, cu capabilități de filmare pe timp de zi și de noapte, de către piloți specializați din cadrul companiei Nordic Unmanned A.S. Datele colectate de la zboruri erau transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicații prin satelit, dedicat în acest scop.

FISĂ PROIECT

„Sisteme de supraveghere a frontierei de stat cu echipamente tip (dronă) în zona de competenţă a P.F.R. la Marea Neagră” CAMCOPTER® S-100

SCOP:

  • asigurarea supravegherii zonei de competenţă a P.F.R. la Marea Neagră în contextul îndeplinirii obiectivelor circumscrise funcţiilor gărzilor de coastă la nivel european;
  • realizarea fluxului informaţional cu autorităţile care au competenţe în domeniul maritim – Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi Autoritatea Navală Română;

EFICIENŢĂ:

  • echipamentul este utilizat în acţiuni specifice de supraveghere a frontierei maritime externe a U.E. şi respectare a jurisdicţiei statului român în zona de competenţă, pentru misiuni de supraveghere, siguranţă maritimă, operaţiuni de căutare şi salvare;
  • acest serviciu este oferit spre implementare de către Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (E.M.S.A.) pentru o perioada de 6 luni;

SURSĂ DE FINANŢARE:

  • costuri asigurate integral de Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă, care îl pune la dispoziție, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de 6 luni, cu posibilitate de prelungire;

CARACTERISTICI:

  • la misiuni participă 3 complete, proiect CAMCOPTER® S-100, pentru a asigura continuitatea misiunilor
  • tehnico-tactice principale: misiuni de zbor planificate cu autonomie de până la 6 ore, altitudine maximă de operare 4000 m, deplasare pe o distanța de 200 km față de locul de aterizare/decolare, dezvoltarea unor viteze cuprinse între 110 – 180 km/h şi operarea în condiții de ploaie de până la 50 litri/m2 pe oră și cu o viteză maximă a vântului de 70 km/h.
  • ale echipamentelor speciale pentru misiuni de supraveghere și monitorizare: senzor optoelectronic cu funcționare în regim de zi/noapte/termic,  senzor automat de scanare și detectare pe timp de zi a diverselor obiecte aflate la suprafața mării,  sistem pentru identificarea automată a navelor şi un sistem pentru recepționarea mesajelor de urgență pe mare.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O zi cu 15 morți

mar apr. 6 , 2021
DSP Constanța a raportat, azi, 15 decese puse pe seama coronavirusului. Deces 993: Bărbat, 66 de ani, Constanța, comorbidități (hipertensiune arterială, diabet zaharat neglijat, insuficiență renală cronică), decedat în 04.04, la Spitalul Municipal Medgidia. Deces 994: Bărbat, 70 de ani, Constanța, comorbidități (insuficiență cardiacă, obezitate, emfizem pulmonar), decedat în 04.04, […]
coronavirus (3)

V-ar putea interesa și: