VIDEO S-au schimbat regulile de Paște. Credincioșii nu au voie la slujbă

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri seară, că acordul încheiat cu Biserica Ortodoxă a fost modificat.

„Slujbele din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumării BOR și a ordonanțelor militare, fără participarea credincioșilor în incinta sau în afara bisericilor. Pâinea sfințită va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de către personal clerical și voluntari ai bisericii, vineri și sâmbătă, între 8-17 și în prima zi de Paște. Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta lumină din pragul casei, fără a ieși în stradă. În spitalele fără preot li în centrele sociale și de carantină Lumina va fi distribuită de cadre ale MAI”, a spus ministrul.

https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/359918958279324
Declarațiile ministrului de Interne

Iată prevederile acordului, aşa cum au fost ele transmise de Patriarhia Română: 

1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.

3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.

6. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

7. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

8. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, din păcate, nu avem niciun motiv de relaxare, avem 20 de morţi în 24 de ore, iar cuvântul de ordine este „Staţi acasă”.

Preşedinte a anunţat că va solicita ministrului de Interne şi premierului să revină asupra acordului MAI – BOR.

„Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a avertizat preşedintele.Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un român plecat la cules de sparanghel în Germania a murit din cauza coronavirusului

mie apr. 15 , 2020
Un muncitor sezonier român, ajuns în ultimele zile, a murit, din cauza coronavirusului la Bad Krozingen în Baden-Württemberg, la sud-vest de Freiburg, scrie ziarul Der Spiegel. Bărbatul de 57 de ani a fost găsit mort în camera sa pe 11 aprilie. La început, cauza morții a fost neclară. Un test […]

V-ar putea interesa și: