VIDEO. „Teoria ferestrelor sparte” este aplicată în Constanța de poliție și jandarmerie

Tudorel Dogaru

Un șef important din poliția constănțeană a declarat public faptul că a studiat „Teoria ferestrelor sparte” și că a organizat un grup de lucru pentru a o aplica în municipiul Constanța.

Este vorba despre comisarul șef Tudorel Dogaru, care a făcut aceste precizări în emisiunea „Realitatea locală”, la Dobrogea TV, când era șeful Poliției Municipiului Constanța. La scurt timp a fost numit promovat în funcția de adjunct al șefului IPJ Constanța.

Teoria geamurilor sparte este cât se poate de validă. De la această teorie am demarat, împreună cu cei de la Locală și Jandarmeria Română, un program legat de tot fenomenul stradal care este extrem de deranjant. Pe mine, bunăoară, ca cetățean, mă deranjează foarte tare când văd cerșetori, mă deranjează foarte tare când văd prostituate (partea proastă aici este că instrumentele pe care le avem sunt foarte boante), mă deranjează foarte tare aruncatul mizeriei pe jos și multe alte aspecte de acest gen. Le-am supus atenției în cadrul unor întâlniri comune, toată lumea a achiesat la ele și ne-am apucat de treabă”, a spus Tudorel Dogaru.

Declarațiile complete ale comisarului șef Tudorel Dogaru le puteți vedea în clipul de la finalul acestui articol. Faptul că a ajuns adjunct al IPJ ne face să sperăm că va aplica această teorie la nivelul întregului județ.

Teoria ferestrelor sparte a fost inventată de doi criminaliști, James Q. Wilson și George Kelling. Cei doi au spus că delincvența este urmarea inevitabilă a dezordinii. Dacă se sparge o fereastră și nu o repară nimeni, oamenii care trec pe acolo vor trage concluzia că nimănui nu-i pasă și că nimeni nu este răspunzător. În curând, alte ferestre vor fi sparte, iar sentimentul de anarhie se va răspândi din clădirea aceea pe stradă, transmițând semnalul că orice este acceptabil. Într-un oraș, probleme relativ minore precum graffiti, dezordinea publică și cerșitul agresiv, scriu ei, sunt toate echivalente unor ferestre sparte, invitații la infracțiuni mai grave.

Detalii despre această teorie puteți găsi în articol de mai jos, care a strâns peste 13.000 de like-uri de la prima publicare, în aprilie 2015:

Teoria Ferestrelor Sparte sau cum poate fi salvat un oraș

 

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.