ISU Dobrogea are în dotare, începând de astăzi, două motociclete BMW de 20.000 bucata. La prezentarea acestora, care a avut loc în piața Ovidiu, au participat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor de Interne, Raed Arafat, inspectorul general al IGSU, colonel Daniel Dragne, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Constantinescu, prefectul Constanței, Ioan Albu, senatorii PSD Tit Liviu Brăiloiu și Nicolae Moga, ambii PSD, comandantul ISU Dobrogea, Daniel Popa. L-am văzut și pe Ciprian Sobaru, șeful biroului Accidente din Poliția Constanța.
Au participat și zeci de reprezentante ale sexului frumos angajate la ISU Dobrogea, care nu au spus absolut nimic, dar au asigurat o frumoasă priveliște de fundal.
Raed Arafat a spus că prețul de 20.000 de euro nu este mare.
„Costul este justificat pentru că vorbim de o motocicletă dotată, care are pe ea echipamente de salvare de viață, vorbim de defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare și de toate echipamentele necesare ca să se intervină în regim de urgență. Se ajunge foarte repede în anumite zone aglomerate, s-a dovedit acest lucru în București. Sunt un vârf de lance când o ambulanță este la o distanță mai mare. Până când ajunge ambulanța, ele pot să facă treabă foarte bine. Avem cazuri în care motocicliștii din București au ajuns, au defibrilat, au resuscitat, iar când a ajuns echipajul de pe Ambulanță, persoana era cu ritmul cardiac recuperat”, a explicat Raed Arafat.
În România mai există 7 astfel de motociclete în București, iar încă două vor fi prezentate pe 30 august în Cluj.
Raed Arafat a chemat-o la pozele oficiale și pe reprezentanta LIDL România, firmă care a ajutat la achiziția motocicletelor.
Rodica Olimpia Tudoran, medicul primar şef al Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean “Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, a declarat că cele două motociclete sunt un ajutor extraordinar.
„Se reduce timpul de intervenție în zonele aglomerate. În sezonul estival, mai ales în timpul weekendului, accesul în anumite zone ale orașului și ale județului, mă refer la stațiunea Mamaia, nordul orașului, zona Eforie și Agigea, accesul este foarte dificil pentru ambulanțele SMURD. Se poate face numai cu elicopterul, dar elicopterul poate fi în misiune. Aceste două echipaje pe motocicletă se pot strecura în trafic mult mai ușor decât noi cu ambulanțele și pot acorda primul ajutor la locul faptei mult mai repede. În cazurile grave, de politraumă sau de stop cardio-respirator, timpul înseamnă viață. Cinci minute pot face diferența între viață și moarte. Într-un șoc cardio-respirator, un șoc electric dat în primele cinci minute pornește cordul și pacientul poate supraviețui fără leziuni cerebrale. Întârzierea este uneori fatală”, a spus dr. Rodica Tudoran (foto).
Aceasta a afirmat că defibrilatoarele sunt „mici bijuterii”, foarte performante și eficiente. „Am mai văzut așa ceva numai în Londra”, spune ea. A mai spus că minutele câștigate de motociclete pot fi vitale pentru salvarea unui om.
„Într-adevăr, sunt acele blocaje, cum ar fi între Eforii. Cu o motocicletă te poți deplasa mult mai ușor să oferi primul ajutor acolo, a spus Ioan Albu, prefectul județului Constanța. Trebuie o organizare, să fie prioritate pentru ambulanțe și pentru aceste motociclete”, a spus prefectul Ioan Albu.
Raed Arafat a spus că cele două motociclete vor lucra numai pe lumina zilei.
„Noaptea nu este nevoie, pentru că, de regulă, noaptea este aglomerația mai mică în oraș și se poate face față numai cu mașinile. Reducem și riscul alimentării motocicliștilor”, a spus el.
În București, un motociclist a fost implicat într-un accident. O cădere, nimic grav.
„Noi nu căutăm motocicliști care să meargă cu viteze mari. Rolul motocicletei este mai degrabă să ajungă, să se strecoare printre mașini, dacă drumul este mai aglomerat. Are girofar, sirene, blițuri, tot ce trebuie. Ei trebuie să conducă preventiv. I-am trimis la Academia Titi Aur și au făcut cursuri de conducere preventivă”, a subliniat Raed Arafat.
Prima motocicletă a fost testată de senatorul PSD Nicolae Moga. Acesta s-a urcat pur și simplu pe motor, a pornit-o și a dat o tură prin piață, fără cască. S-a oprit, și-a pus casca și a vrut să se mai plimbe puțin, dar a fost oprit de un angajat ISU.
„Are permis categoria A pentru motociclete. Deocamdată este demonstrativ. În momentul în care intră pe intervenție nimeni nu mai are acces la ele.”, a încercat să explice Anca Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
Puteți urmări mai jos un reportaj video realizat de Constanța 100%: