Vinietă pentru Bulgaria, electronic și online, din 2019

vignieta pentru bulgaria

Bulgarii au modificat modul cum se cumpără viniete. Dacă vreți să mergeți cu mașina în țara vecină, citiți mai jos modificările aduse.

Vestea bună este că nu mai trebuie să lipim nimic pe parbriz, vinieta pentru Bulgaria este de acum electronică. Vestea și mai bună este că poate fi cumpărată online. Astfel, drumul spre destinațiile de vacanță va fi puțin mai rapid.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, în Bulgaria au fost introduse viniete electronice și taxe de drum, ca mod de taxare pentru accesul și circulația pe drumurile rutiere naționale.

Sistemul de emitere a vinietelor pentru autovehiculele cu masa totală admisibilă de până la 3,5 tone este funcțional, iar pentru automarfare, autocamioane și autocare va fi pus în funcțiune sistemul electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă (tip e-Toll), de la data de 16 august 2019.

După data de 1 ianuarie 2019

Începând cu această dată a fost pus în funcțiune sistemul de emitere a vignetelor electronice pentru anumite perioade de timp pentru autovehiculele cu masa totală admisibilă de până la 3,5 tone. Vignetele electronice sunt eliberate pe o durată de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau doar pentru zilele de sâmbătă și duminică. Acestea se eliberează pentru fiecare mijloc de transport în parte, în baza numărului de înmatriculare. Vigneta electronică va fi valabilă numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă se schimbă proprietarii sau utilizatorii acestuia. Având în vedere că activitatea de control va deveni automatizată, autoritățile de control nu mai au dreptul de a verifica existența chitanței la bordul mijlocului de transport, iar în cazul în care se constată lipsa achitării taxei vignetei electronice, utilizatorul va trebui să achite o taxă compensatorie.

Mai multe detalii cu privire la noul sistem se regăsesc AICI (site-ul este disponibil și în limba română).

Din informațiile celor care au călătorit deja în Bulgaria, vinieta nu se mai poate cumpăra din graniță, o puteți achiziționa de la stațiile de alimentare cu combustibil LukOil.

Mai jos aveți un tabel din care puteți afla cât costă o vinietă pentru Bulgaria.

vignietă pentru Bulgaria

Prevederi aplicabile până la data de 31 ianuarie 2019

Accesul și circulația pe drumurile publice se fac în baza stickerului vignetei, lipit pe parbrizul autoturismului după ce este plătită taxa de drum de către proprietarul sau utilizatorul acestuia, se declară numărul de înmatriculare și se menționează și în documentul de plată. Aceste precizări sunt valabile până la data de 31 ianuarie 2019, când valabilitatea stickerelor va expira prin efectul legii.

Conducătorul auto este obligat să prezinte autorităților de control bulgare, la solicitarea acestora, un document valabil care să probeze efectuarea plății taxei de drum corespondente tipului de mijloc de transport, duratei de valabilitate a vignetei și tarifului de plată în conformitate cu legislația bulgară în vigoare.

Obligația ca taxa de drum să fie plătită la intrarea în Bulgaria la ghișeul Agenției Vămilor din Bulgaria este în vigoare doar pentru automarfare. În cazul autoturismelor, până la introducerea sistemului de emitere a vignetelor electronice, utilizatorii acestora își pot procura vigneta fie în punctul de trecere a frontierei, fie de la benzinării sau de la oficiile poștale bulgare. Atragem atenția asupra cazului în care un vehicul sosește la punctul de trecere a frontierei cu scopul de a părăsi teritoriul bulgar și nu deține un document valabil privind plata taxei de drum pentru perioada relevantă și categoria vehiculului, va putea ieși din Bulgaria numai după plata unei taxe compensatorii, la ghișeele Agenției Vămilor deschise în punctul de trecere a frontierei respectiv.

Constatarea lipsei vignetei la bordul autoturismului duce la aplicarea unei amenzi de către organele competente bulgare în cuantum cuprins între 300 de leva (aproximativ 150 de euro) și 3000 de leva (aproximativ 1500 de euro) în funcție de categoria mijlocului de transport. Pe parcursul anului 2018 prețurile tuturor tipurilor de vignete destinate autoturismelor rămân neschimbate, respectiv anuală – 97 lv., pe o perioadă de trei luni – 54lv, lunară – 30 lv și săptămânală – 15 lv. O vignietă pentru Bulgaria destinată autocamioanelor cu masa totală de peste 3,5 tone costă 23 lv pe zi.

Valabilitatea stickerului de vinietă pentru Bulgaria, achiziționat după data de 01 ianuarie 2018, se consideră a înceta prin efectul legii la data de 31 ianuarie 2019. Proprietarii sau utilizatorii autovehiculelor pentru care au fost achiziționate stickere de vinietă, a căror valabilitate depășește data de 01 ianuarie 2019, trebuie să se adreseze autorităților bulgare în vederea convertirii acestora în vignetă electronică pentru durata de valabilitate rămasă.

Cristian Hagi


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cât costă intrarea la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii în luna ianuarie

Dum ian. 20 , 2019
În luna ianuarie, biletul pentru Delfinariu Constanța, Microrezervație și Expoziția de Păsări Exotice costă 12 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi și studenți. Copiii de până la 7 ani nu plătesc bilet. La Acvariu Constanța, biletele costă 8 lei pentru Adulți și 2 lei pentru elevi și studenți. Și aici, copiii […]

V-ar putea interesa și: