
Viorel Teliceanu, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, a declarat, luni, că protestele vor continua și că abrogarea ordonanței este numai primul pas de care este nevoie pentru a renunța la ele.
Important este, spune el, ca Guvernul României să pună în practică recomandările GRECO și cele ale Comisiei de la Veneția.
Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă, cu puțin înainte ca procurorii să organizeze încă un protest (AICI găsiți detalii de la primul).
„Vreau să lămuresc niște chestiuni care mi se par jignitoare: l-am auzit pe domnul Cazanciu, fostul ministru al Justiției, că nu știm de ce protestăm. Cunoaștem foarte bine ordonanța. Nu primim beneficii prin această ordonanță. Cei care protestează sunt cei care au dat examene grele pentru funcțiile de execuție. Cele mai încarcate parchete sunt cele de pe lângă Judecătorii. Volumul de activitate e foarte ridicat. A spune despre noi ca muncim puțin, mă simt jignit”, a spus Viorel Teliceanu, luni, într-o conferință de presă susținută înainte ca procurorii să susțină al doilea protest din ultimele zile.
Acesta a precizat din nou că pur și simplu nu poți să iei un judecător care a judecat 20 de ani dosare civile, să-l pui la vârful conducerii în Ministerul Public, să lucreze dosare penale.
„Judecătorii înfăptuiesc activitatea de judecată, n-au bază legală sa lucreze în rechizitorii. E chestiune de legalitate si constituționalitate. Aceste efecte nu se resimt imediat, de aceea, poate, oamenii nu-s conștienți, dar trebuie să aibă incredere în noi”, a spus Teliceanu.
Procurorii constănțeni cer abrogarea OUG 7/2019, cu excepţia chestiunilor referitoare la admiterea la Institutul National al Magistraturii. Neabrogarea ordonanței ar însemna, potrivit prim procurorului Viorel Teliceanu, politizarea numirilor în vârful Ministerului Public.
„Pe de altă parte, s-ar crea un blocaj instituțional în măsura în care delegările la vârful Ministerului Public nu ar mai putea fi posibile. Nu mai spun că, în calitate de ordonator de credite, nu se mai pot face angajări, nu se mai pot face plăți. Și, o chestiune care îi afectează inclusiv pe judecători, este acea sintagmă care se introduce în statutul judecătorilor și procurorilor, privind eliberarea din funcție, în măsura în care nu mai îndeplinești condiții de bună reputație, fără ca această sintagmă să fie cumva definită, să fie introduse condiții noi, clare, de eliberare din funcție. Ne-am dori o justiție mult mai independentă decât cea care se preconizează în viitor. Ne-am dori să fie respectate toate cerințele autorităților de la Bruxelles, să fie respectat mecanismul de cooperare și verificare, să fie respectate recomandările, atât ale GRECO, cât și cele ale Comisiei de la Veneția”.
Viorel Teliceanu, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța
Teliceanu a precizat că neabrogarea acestei ordonanțe poate conduce la probleme ale dosarelor aflate în instanțe, de asemenea, vor exista elemente de politizare dar poate conduce și la blocaje in instituții.
La protest a participat și Zafer Sadîc, șeful secției Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

„Parchetul Tribunalului a hotărât, în unanimitate, să adere la punctul de vedere al procurorilor din cadrul CSM, dar și la punctul de vedere emis de procurorului general al Parchetului Înaltei Curți care a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu aspectele de neconstituționalitate ale celebrei Ordonanțe 7/2019. Cu majoritate a celor prezenți am hotărât că suntem de acord cu punctul de vedere exprimat de Forumul Judecătorilor și Asociația pentru Apărarea Statutului Procurorului, în sensul că ne-am dori o justiție mult mai independentă decât cea care se preconizează în viitor, să fie respectate toate cerințele autorităților de la Bruxelles, ne-am dori să fie respect mecanismul de verificare și cooperare, să fie respectate recomandările Comisiei de la Veneția, să fim noi, ca magistrați, respectați în independența pe care încercăm să o oferim justițiabililor. Sperăm ca, această formă de protest tăcută, fără revendicări deosebite, să reprezinte un semnal pentru celelalte puteri ale statului. Noi, magistrații, nu vrem să ne lăsăm călcați în picioare, nu vrem să lăsăm călcată în picioare demnitatea, independența pe care ne-o garantează Constituția în privința justiției. Sperăm să fie abrogată ordonanța, care are multe aspecte de neconstituționalitate.”
Zafer Sadîc