Vocea constănțeanului. Șase propuneri pentru lacul Tăbăcărie

Parcul Tăbăcărie PUZ
Parcul Tăbăcărie (foto: Primăria Constanța)

Primăria Constanța a supus dezbaterii publice modificarea Planului Urbanistic Zonal al lacului Tăbăcărie. Constănțenii interesați au trimis propuneri despre cum cred ei că ar trebui să se dezvolte zona.

Vă prezentăm, mai jos, șase dintre aceste propuneri care au ajuns la Primăria Constanța.

Propunerile îi aparțin lui Alin Vintilă.

Vi le prezentăm mai jos, fără alte comentarii, cu mențiune că vom reveni, într-un articol ulterior, cu răspunsul pe care acesta l-a primit de la Primăria Constanța.

„1. Zona lacului nu are nevoie de alte puncte de alimentație publica. Avem deja City Park, Satul de vacanta, restaurant Barca (fost Histria), Complex Lakeview, McDonalds, restaurant Cetate, Cherhana Pontica. Oriunde ai fi pe malul lacului ajungi la un punct de alimentație publica în circa 15 minute de mers pe jos.

2. Apa și bazinul lacului trebuie curățate. Ori secat și curățat mecanic, ori decolmatat prin dragare și colectare deșeuri. Apa are nevoie de mai mult oxigen pentru a permite refacerea ecosistemului care va ajuta lacul sa rămână curat prin mijloace naturale, prin dezvoltarea florei și faunei. Universitatea Politehnica București are câteva proiecte de instalații autonome de pompe cu energie solara pentru aerarea bazinelor de apa. Vă recomand sa ii implicați sau poate găsiți ceva similar și la Universitatea Ovidius.

3. Apa curată a lacului ii va ajuta pe copiii de la clubul de caiac, canoe și canotaj sa practice acest sport în condiții mai bune. Gândiți-vă ca e o ramură sportivă care a adus multe medalii Constantei și României. Tot legat de club, cred ca proiectul trebuie sa includă și un ponton adecvat pentru activitățile clubului. Va recomand sa ii implicați pe antrenorii de la club în elaborarea acestui proiect.

4. Malurile lacului trebuie reconstruite, refăcute aleile de promenada care trebuie dublate de pista de alergare placata cu tartan. Nu sunt sigur că ar fi utilă și o pista de biciclete. Poate doar cu o separare clară între deplasarea pe picioare și cea velo. Situația de pe promenadă din Mamaia pe zonele unde se amesteca pietoni cu velo este una de evitat.

5. Pe lângă sportivii legitimați cred ca e nevoie sa încurajam și sportul nautic pentru toți. Recomand construirea unui club pentru amatori de sporturi nautice fără motor. Cum este Gravity Park pentru bicicliști, rolleri etc. Eu personal și încă vreo 10 cunoscuți am fi dispuși sa plătim o taxa lunara la un club unde sa putem lasă caiacele sau plăcile de SUP într-un loc închis, unde sa avem niște vestiare, dușuri toalete și un loc unde sa depozitam ambarcațiunile pe perioada sezonului rece. Cred ca se poate realiza investiția de către primărie prin fonduri europene și ulterior se poate susține din taxele plătite de membrii clubului. O zona buna ar fi latura lacului dinspre bulevardul Mamaia începând de la Microrezervatie spre nord, care cu aceasta ocazie ar fi pusa și ea în valoare cu alei și plantari noi de copaci. Clubul trebuie dotat cu pontoane pentru membri, dar și pentru practicanții ocazionali de plimbări nautice (continuare punctul 6)

PUZ lac Tăbăcărie. În imagine, zona cu pontoane dintre baza nautică și biserica de lemn
PUZ lac Tăbăcărie. În imagine, zona cu pontoane dintre baza nautică și biserica de lemn

6. Pe lângă practicanții amatori care dețin ambarcațiuni fără motor și care vor fi membri clubului e nevoie și de facilitați pentru cei care vor sa practice ocazional aceste sporturi. Se pot construi facilitați pe malul dinspre parc al lacului de unde se pot închiria bărci, hidrobiciclete, caiace sau placi SUP. După părerea mea asta ar trebui sa fie singura activitate economica permisa pe malul lacului, închirierea de ambarcațiuni. Facilitățile pot fi scoase la licitație sau concesionate către operatori care își asumă obligația sa le întrețină.

Odată cu curățarea, reabilitarea și dotarea lacului și malurilor cu aceste facilitați cu siguranța vor apărea evenimente de mișcare pe uscat sau pe apa care sa atragă cat mai mulți constănțeni și turiști către activități sportive. Va dau exemplul Rowmania organizata de Ivan Patzaichin la Tulcea pe lacul Ciuperca și/sau pe Dunăre. Și în condițiile actuale avem deja 4 ediții ale Maratonului de caiac care atrage circa 50 de caiaciști profesioniști și amatori an de an.”

„Lacul și parcul Tăbăcărie sunt cea mai importantă inimă verde a orașului. Acestă inimă trebuie să bată pentru mișcare și relaxare. Vă rog, nu contaminați zona cu terase, cafenele și restaurante. Avem destule în zonele limitrofe.”, a conchis Alin Vintilă.

Completare 20 februarie. Mai jos puteți găsi răspunsul primăriei pentru Alin Vintilă și alți constănțeni care au făcut propuneri.


5 thoughts on “Vocea constănțeanului. Șase propuneri pentru lacul Tăbăcărie

  1. Saaaaau, mai bine, un mall subacvatic cu parcare pe suprafața lacului/acoperiș mall. Important sa fie fără parcare cu taxa sau bariere căci se încurca lumea.

  2. De acord cu propunerile lui Alin.
    În plus, parcul ar putea fi “transformat” în pădure, după modelul Crangului din Buzău sau astfel încât să asigure păstrarea florei locale.

  3. da naivi mai sinteti ! toata chestia asta este un nou tun financiar al edilului Va dati seama cita spaga se poate lua pt spatiile puse la dispozitie ? asa ca degeaba va framintati ca tot ce vor ei or sa faca Vor anunta ca poporul a fost de acord si gata ! iar cei care se opun ,, dezvoltarii ,, orasului sint minoritari si circotasi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Număr cu ghinion pentru un hoț: a fost prins la a 13-a spargere

mar feb. 19 , 2019
Un hoț din Constanța a fost prins la a treisprezecea spargere pe care a comis-o și a ajuns în arestul poliției. Reprezentanții IPJ Constanța spun că pe 13 ianuarie a.c., pe raza municipiului Constanța, un bărbat, în vârstă de 43 de ani, ar fi pătruns în incinta unui imobil și […]

V-ar putea interesa și: