Vor crește pensiile și alocațiile pentru copii

Guvernul României are, pe ordinea de zi a şedinţei de azi, Ordonanţa de Urgenţă care prevede majorarea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022. Alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani va fi de 243 de lei, iar cea pentru copiii de până la 2 ani va ajunge la 600 de lei. De asemenea, Guvernul va majora punctul de pensie la 1.586 de lei şi pensia minimă de la 800 la 1.000. În plus, în ianuarie se va acorda aşa-numita a 13-a indemnizaţie persoanelor cu handicap.

Şedinţa de Guvern este programată miercuri, de la ora 09.00.  

Potrivit documentului, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:  

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani 

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap. 

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, se mai arată în document.  

OUG prevede, de asemenea, acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizaţii persoanelor cu dizabilităţi în ianuarie 2022. 

Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:  

a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;  

b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;  

c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.  

Pentru copilul cu handicap indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:  

a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;  

b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;  

c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu. 

De asemenea, Executivul va avea pe masa şedinţei de miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială în domeniul pensiilor din sistemul public, pentru anul 2022.  

Documentul prevede majorarea punctului de pensie, dar şi a pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei. 

Punctul de pensie va ajunge, la 1 ianuarie 2022, la 1.586 lei. 

”Începând cu anul 2023 valoarea (…) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se mai arată în document.  


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Vor crește pensiile și alocațiile pentru copii

  1. Nimic nu crește ci doar se indexează cu i flația. Parțial se indexează mai exact.
    Această generație, spre jena ei, nu își poate nici respecta parinții, dar nici bucura copii. Nici măcăr pe ei nu se respectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Guvernul României cumpără 21 de autobuze electrice chinezești pentru Constanța

mie dec. 15 , 2021
Un număr de 81 de autobuze electrice, cu lungimea de circa 10 m, destinate transportului public urban de călători, vor ajunge în șapte municipii din România. Constanța va primi cea mai mare parte din ele: 21. Ministerul a anunțat că, în perioada imediat următoare vor fi încheiate contractele de furnizare […]

V-ar putea interesa și: