Vrei, nu vrei, ia, constănțene, lumină de un milion de euro. Explicația primarului

Luminițe de Crăciun în Constanța, în decembrie 2020

Vrem, nu vrem, vom plăti circa un milion de euro din banii noștri pentru iluminatul de Crăciun. Nu ne-a întrebat nimeni, au decis așa cei care ne conduc. Și spun că nu mai pot da înapoi. Așadar, suntem buni de plată.

Primarul PNL al Constanţei, Vergil Chițac, a explicat vineri cum a ajuns Primăria Constanța să dea un milion de euro pentru iluminatul festiv de Crăciun. Chițac a spus că procedurile au început în iunie, când nimeni nu știa că valul 4 de coronavirus va lovi atât de crunt, iar licitația a fost deja făcută, procedura neputând fi anulată. Primarul a mai afirmat că, în opinia lui, constănțenii chiar merită să aibă sărbători luminate, iar atmosfera festivă va ajuta „să trecem așa împreună prin depresia asta care ne-a cuprins pe toți”.

„Procedura privind achiziția de iluminat festiv a început în iunie. Noi în iunie, în Constanța, nu știam valul 4 va avea intensitate asta sau că se va întâmpla ceva cum s-a întâmplat la Spitalul Municipal. Nu se pot anula niște proceduri care încep cu o notă de fundamentare”, a precizat Vergil Chițac la postul B1 TV.

Edilul a mai spus că procedura nu se poate anula și a explicat cum s-a ajuns la acest preț:

„La prețul ăsta s-a ajuns după ce specialiștii au făcut un caiet de sarcini, o cercetare de piață, după ce s-a descoperit că banii ăștia… noi nu i-am scos din mintea noastră, s-a făcut o cercetare de piață și s-a ajuns la concluzia că, față de ce ne dorim noi și calitatea pe care ne-o dorim, acesta e prețul. Apoi s-a făcut și licitația. Din punct de vedere legal, nu se poate anula. Retorica asta e… spuneați ceva de anul trecut. Eu am venit la 1 noiembrie primar și mi s-a reproșat că de ce nu e orașul așa feeric, plin de lumini. Las la o parte că nu putea fi orașul feeric într-o lună, că nu poți face licitație, dar atunci nu a fost bine că a fost Constanța mai puțin luminată, iar acum e foarte rău. Eu cred că cetățenii orașului Constanța merită de Crăciunul ăsta așa luminat cum va fi Constanța să trecem așa împreună prin depresia asta care ne-a cuprins pe toți, deci nu văd nimic rău”.

Iată ce spunea atunci primarul:

„Într-un an în care sărbătorile sunt umbrite de pandemie, într-un an în care ne dăm seama că prioritățile primăriei ar fi trebuit să fie altele, refuz să cheltuim în continuare sume importante de bani pentru luminițele de sărbători. Spitalul de Boli Infecțioase, școlile și liceele, terenurile de sport și parcurile ar fi arătat altfel dacă bugetul acestei instituții ar fi avut alte priorități! Este un an în care decesele umbresc viața cotidiană și ne arată câte lipsuri avem. Nu sunt paturi în spitale, nu sunt măști si mănuși suficiente, ne lipsește personalul medical, așadar nu cred că putem vorbi de cheltuirea a peste 1 milion de euro pentru decorațiunile de sărbători. În Spitalul de Boli Infecțioase, în anul 2018 s-au investit 860 440 lei, iar în anul 2019 s-au investit 54 334 lei. Avem de renovat școlile și liceele, avem de civilizat piețele, avem de recuperat mult pentru viața sănătoasă a acestui oraș. Am cerut ajutorul operatorilor economici mari și a dezvoltatorilor imobiliari. Toți fac afaceri aici și ar putea întinde o mână de ajutor, Crăciunului! La anul aș vrea să le producem noi! Sunt licee tehnice și firme constănțene ce pot realiza decorațiunile, iar banii sa rămână în Constanța. Vreau să înțelegeți că această decizie este pentru dumneavoastră! Mai puține beculețe, mai mult respect pentru adevăratele priorități!”,a transmis primarul Constanţei.

Anul acesta s-a răzgândit. Pandemia a revenit în forță, Spitalul de Boli Infecțioase a ars, ucigând șapte constănțeni, și este în continuare închis, parcurile promise de Felicia Ovanesian au rămas povești de adormit copiii, mii de elevi nu au în continuare săli de sport și învață, ca minerii, în două șuturi. Cu toate acesta, Primăria Constanța va cheltui un milion de euro pentru iluminat festiv. Contractul a fost câștigat de o firmă din Buzău, care s-a făcut remarcată în județ după ce a amenajat de Crăciun parcul din comuna Peștera.

Vă recomandăm și:


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

6 thoughts on “Vrei, nu vrei, ia, constănțene, lumină de un milion de euro. Explicația primarului

  1. Paloarea de Crăciun, pe care ne-o oferă din taxele și impozitele plătite de noi, incasarorul de bani degeaba care ocupa scaunul din primărie, va fi asortata cu gunoaiele, mizeria ,ruinele, câinii vagabonzi și cerșetorii care te agasează la fiecare pas ?

  2. Nu are nici o treaba cu administrația.. Acest,, Moș Teaca,, chiar se crede primar….

  3. Primarul asta Vergil Chițac crede ca noi, ceilalti Constanteni, suntem prosti si el este destept.
    Cu mentalitatea lui n-ar fi trebuit sa fie Primar.

  4. Nu a făcut nimic ,vorbe,vorbe și bani cheltuiți aiurea ,sensuri unice pe străzi unde trece o mașina la 5 minute,blocat accesul auto in zona peninsulara motivând ca se strica carosabilul.Nu mașinile au stricat carosabilul,de vina e slaba calitate a execuției lucrărilor.Marinaria nu are legătura cu Primaria.Sa plece cât mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

PNL anunță că am întrecut toată Uniunea Europeană la creștere economică

mar nov. 16 , 2021
Economia marchează un plus de 7,1% în primele nouă luni din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform INS, a anunțat PNL. În trimestrul trei al anului, creșterea produsului intern brut a fost de 7,2,% faţă de perioada similară din 2020. România are cea mai mare creștere economică […]

V-ar putea interesa și: