Vreme schimbătoare: ploi abundente urmate de cod galben de disconfort termic

cod galben

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de vreme instabilă şi ploi abundente, valabile în aproape toată ţara până miercuri dimineaţa, dar şi un Cod galben de disconfort termic ridicat în nouă judeţe.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 23 august, ora 10:00 – 24 august, ora 10:00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.

În acelaşi interval de timp, va intra în vigoare un Cod portocaliu de ploi abundente, ce vizează zone din 14 judeţe. Astfel, în nordul Olteniei şi al Munteniei, în sudul Banatului, precum şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi perioade cu averse torenţiale, iar prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40 – 50 l/mp şi pe arii restrânse de peste 60 – 80 l/mp.

Cele două atenţionări vizează judeţele: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.

De asemenea, în cursul zilelor de marţi şi miercuri, este valabil un Cod galben de disconfort termic ridicat în sud-estul ţării, cu un indice de temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unităţi. Local, va fi caniculă, temperaturile maxime se vor situa între 32 şi 36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 19 – 21 de grade. În a doua jumătate a săptămânii disconfortul termic va fi în creştere şi în restul ţării.

Sursa: meteoromania.ro

Codul galben de caniculă este valabil pentru zone din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea, Vrancea şi Vaslui.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Incendiu la o casă de schimb valutar din Tulcea aflată la parterul unui bloc

mar aug. 23 , 2022
Un incendiu a izbucnit, marţi, la o casă de schimb valutar din municipiul Tulcea, aflată la parterul unui bloc, pompierii reuşind să stingă focul înainte ca acesta să se extindă la locuinţele sau firmele învecinate. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea a anunţat că pompierii au fost solicitaţi să intervină, […]

V-ar putea interesa și: