Vreți să vă cumpărați o mașină second hand? Atenție la țepele de sărbători!

Obligatoriu: verificați autoturismul înainte de a-l cumpăra (sursa: inspectorauto.ro)

Achiziția unei mașini la mâna a doua în luna cadourilor – decembrie – poate avea dublu tăiș: poate să fie o ofertă excelentă, ori, dimpotrivă, o țeapă de zile mari. InspectorAuto.ro prezintă care sunt avantajele și dezavantajele cumpărării unei mașini rulate pe final de an. De asemenea, am pregătit și câteva îndrumări pentru a evita țepele de sărbători.

Statistic vorbind, în luna decembrie se fac mai multe tranzacții cu mașini rulate decât în luna ianuarie a anului următor. Finalul de an (în special luna decembrie) face ca cererea să se întâlnească mult mai bine cu oferta. Ar putea fi doar o aparență. Cumpărătorii trebuie în continuare să fie în gardă, să fie vigilenți și să nu ardă etape în procesul de cumpărare.

”Persoanele fizice sau juridice vor să vândă pentru a face rost de bani pe final de an. E vorba despre cash flow. Apoi, cumpărătorii de orice fel decid achiziția unei mașini fie pentru că era un obiectiv personal din acel an, fie că vorbim despre un cadou, fie că reprezintă o reglare a balanței contabile – cheltuială – pe anul care tocmai se încheie”, explică Mihai Cune, fondator și director general al InspectorAuto.ro.

În acest context, cumpărarea unei mașini rulate poate deveni mai riscantă decât în alte perioade ale anului.

”Graba achiziției și euforia sărbătorilor pot conduce ușor la o țeapă. Dar, cu atenție și răbdare, cumpărătorii pot gasi în decembrie și oferte foarte bune”, potrivit lui Mihai Cune.

Iată principalele avantaje pe care le presupune achiziția unei mașini rulate pe final de an:

+ Discount. Dealerii de mașini rulate vor să încheie anul cu cât mai mulți bani în conturi și cu cât mai puține mașini pe stoc. Așadar, cash flow-ul este foarte important. Există loc de negociere mai mare, ceea ce poate eeprezenta un avantaj pentru client. Atenție mare la dealerii obscuri, samsarii deghizați! Mașinile cu adevărat bune se găsesc în general la dealerii de mașini rulate respectabili, cunoscuți, chiar dacă din punctul de vedere al costului mașina va fi mai scumpă. Chiar și în cazul dealerilor considerați de încredere cumpărătorii trebuie să fie atenți. Verificarea istoricului mașinii online și inspectarea fizică sunt obligatorii și în acest caz. Trebuie atenție mare și la documente, în special la condițiile de garanție.

+ Super ofertele. Finalul de an reprezintă un punct de bilanț pentru toată lumea – persoane fizice și juridice. Teoretic pot cresște șansele de a găsi o mașină foarte bună, la un preț onest, la persoanele fizice care și-au făcut un obiectiv personal din a vinde acea mașină până la finalul anului. Chiar și așa cumpărătorii trebuie să aibă mereu în vedere că nu există pomeni în piața auto și că mașinile bune nu vor fi niciodată ieftine. În schimb pot exista țepe scumpe!

Atenție! Cumpărătorul trebuie să fie mereu cu garda sus! În niciun caz ”încrederea” sau ”spiritul sărbătorilor” nu vor face ca mașina să fie mai bună. Etapele de verificare online a mașinii, urmată de examinarea fizică realizată de un specialist, sunt absolut necesare!

Reamintim că verificarea online a istoricului mașinilor se poate face oricând pe InspectorAuto.ro, prin simpla introducere a seriei VIN.

Apoi cumpărătorii pot apela la Inspector pe Teren, serviciu prin care un specialist merge împreună cu clientul la vizionarea mașinii și realizează, pe teren, o verificare profesionistă în 60 de puncte https://inspectorauto.ro/ro/inspector-pe-teren/

Iată și principalele dezavantaje pe care le implică achiziția unei mașini la final de an:

  1. Urgența vânzării. Graba strică treaba întotdeauna când vine vorba despre achiziția unei mașini rulate. Este posibil ca vânzătorii sa invoce ”urgența” și să grăbească tranzacția. Motivele pot fi dintre cele mai diverse, cum că pleacă din oraș sau din țară și pot face actele doar ”acum!”, ori dacă nu ”tocmai în ianuarie sau februarie”. De asemenea, vânzătorii ar putea să invoce că există un alt client foarte interesat de mașină, pe care vrea să și-o dăruiască de sărbători. Ori că mașina-cadou este pentru soție sau copilul-adolescent. Toate aceste tertipuri ale vânzătorului sunt menite să pună presiune pe potențialul cumpărător. Garda trebuie menținută permanent ridicată de către potențialii clienți și etapele de verificare parcurse negreșit.
  2. Urgența achiziției. Oamenii își pot stabili ca țel cumpărarea unei mașini ”în acest an”, iar până în decembrie au avut timp să strângă bani pentru achiziție. Dorința de a cumpăra o mașină ”acum!” trebuie suprimată. Dorința nu trebuie să se transforme în disperare. Un client care își dorește prea mult o mașină este o victimă sigură a samsarilor! Așadar, stăpânirea emoțiilor este la fel de importantă ca sursa de unde este cumpărată mașina.
  3. Pericol pe șosea. O mașină necunoscută cumpărată în decembrie (o lună de iarnă capricioasă în sine, la care se adaugă emoțiile și graba tuturor participanților la trafic) nu poate decât să fie un real pericol pentru noul proprietar. Și în acest caz cumpătarea, echilibrul sunt esențiale!

”Ceea ce ar trebui să fie o bucurie pentru o persoană sau pentru o familie se poate transforma foarte ușor într-un coșmar. Fie imediat, fie la câteva luni de la achiziție. Etapele de verificare a mașinii – online și fizic – trebuie parcurse obligatoriu pentru evitarea unei țepe de sărbători, pe final de an”, explică Mihai Cune.

Mai sunt trei elemente importante pe care cumpărătorii trebuie să le aibă în vedere atunci cand vor să achiziționeze o mașină la final de an sau la începutul unui an nou.

  1. Vechimea mașinii. Psihologic vorbind, în doar câteva săptămani o mașină devine mai veche cu un an. În piața auto anul contează. Cumpărătorii pot avea acest lucru în vedere și pot amâna decizia cumpărării până în ianuarie-februarie. Prețul mașinii va scădea cu câteva procente în doar câteva săptămâni.
  2. Timbrul de Mediu are un viitor incert, iar noul an poate aduce shimbări ale legislației în acest sens. Așa cum stau lucrurile acum. este posibil să fie eliminată această taxă sau să devină mai avantajoasă pentru cumpărătorii de mașini rulate. Pentru mașinile care au Timbru de Mediu de valoare mare, așteptarea s-ar putea să merite.
  3. În lunile decembrie din ultimii ani vânzările de mașini rulate au fost cu până la 25% mai mari față de luna ianuarie a anului imediat următor. Asta înseamnă că există cerere foarte mare în decembrie și de aici problemele: se poate ajunge la o criză de mașini bune, oneste, care chiar merită cumpărate. Un cumpărător grăbit poate cădea foarte ușor pradă unui vânzător mai puțin onest.
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Programul magazinelor Kaufland de Crăciun și de Anul Nou

Tue Dec 20 , 2016
Cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, magazinele Kaufland vor avea un program de funcționare special, astfel: Sâmbătă, 24.12.2016, și sâmbătă, 31.12.2016, ora deschiderii va varia în funcție de magazin în intervalul orar 7:00-7:30, iar ora închiderii va varia în funcție de magazin în intervalul orar 16:00- 18:00. Duminică, 25.12.2016, și duminică, […]