„Zilele Culturii Armâne” se desfășoară în Constanța, cu invitați din Grecia

 
Zilele Culturii Armâne” – eveniment devenit tradiţional la final de vară, se va desfășura și în acest an în Constanţa, în perioada 8-10 septembrie.
 
Pentru prima dată, o piesă de teatru în limba armână (autor: Zoi Papazissi Papatheodoru; adaptare: Dimitris Georgiu) va fi prezentată în România de către reprezentanţi ai unei asociaţii a armânilor din Grecia.
 
Tot în premieră pentru România, va fi prezentat documentarul „Caimo” (autor: Aleksandar Zikov), un film care își îndreaptă atenţia asupra unei familii de armâni din Balcani, incluzând elemente de auto-etnografie.
 
Pe parcursul a trei zile, programul va include o serie de activităţi ce își propun să-și aducă aportul la o mai bună vizibilitate a valorilor și tradiţiilor specifice armânilor, precum și la promovarea dialogului intercultural, dintre care enumerăm:
 
  • Expoziţie de pictură/sculptură “Călător în timp și spaţiu”, la Muzeul de Istorie și Arheologie (coordonator: Mihai Tugearu; vernisaj: vineri, 8 septembrie, ora 17:30)
  • Spectacol de muzică tradiţională și poezie/anecdote, la Teatrul de Stat Constanţa (vineri, 8 septembrie, ora 19)
  • Simpozion cu tema “20 de ani de la Recomandarea 1333 referitoare le limba și cultura armână” (activitatea va include dezbateri/prezentări/lansare de carte), la Muzeul de Istorie și Arheologie (sâmbătă , ora 10:30)
  • Moment de poezie și muzică, la Muzeul de Istorie și Arheologie (recită: George Vrana, la pian: Nicolae Dumitru; sâmbătă, 9 septembrie, ora 12:30)
  • Proiecţii de film: “Caimo și “Cârvanea armâneascâ” (vineri seara la teatrul de Stat, iar sâmbătă la prânz la Muzeul de Istorie&Arheologie)
  • Piesa de teatru “Cuscra pirvuljiatâ” împreună cu un moment de dansuri tradiţionale, prezentate de Asociaţia Armânilor din Veria (Grecia)
„Dorim ca patrimoniul nostru cultural, aflat în pericol de dispariţie, să poată fi salvat si dezvoltat, pentru a transmite generaţiilor viitoare valorile armanești. Înţelegem astfel să ne bucurăm de șansa oferită astăzi în Europa tuturor culturilor, mai mari sau mai mici.”, spun organizatorii.
Organizator principal este Comunitatea Armână din România, iar partener este Societatea Culturală Aromână din București.
 

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Avarie RAJA. Trafic îngreunat pe o strada din municipiul Constanța

joi sept. 7 , 2017
Pentru remedierea unei avarii survenită în această dimineață la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de pe strada Theodor Burada, din municipiul Constanța, SC RAJA SA a fost nevoită să blocheze circulația autovehiculelor pe o bandă de circulație la intersecția bulevardului I. C. Brătianu cu str. Theodor Burada, […]

V-ar putea interesa și: