Ziua Comemorării şi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, celebrate la Liceul Teoretic „George Călinescu”

Acum 104 ani, pe 11 noiembrie, la ora 11.00, armele au tăcut. Puterile Antantei semnau armistiţiul cu Germania, punând astfel capăt Primului Război Mondial. De atunci, în această zi, cetăţenii Franţei, ai Marii Britanii şi ai ţărilor Commonwealth-ului îi onorează în mod tăcut, purtând o floare în piept, pe toţi cei care au căzut la datorie.

În urmă cu 19 ani, România dădea primul tribut de sânge în Afganistan, când sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi îşi pierdea viaţa în timpul unei misiuni.

Vineri, 11 noiembrie 2022, elevii şi profesorii Liceului Teoretic „George Călinescu” au celebrat atât Remembrance Day (Ziua Comemorării), cât şi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii prin organizarea unei sesiuni de comunicări, în colaborare cu Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu-Murgoci” din Brăila şi Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga” din Caransebeş.

În prima parte a activităţii, reprezentanţii celor trei licee le-au vorbit colegilor lor despre ultimii soldaţi britanici căzuţi pe Frontul de Vest, despre Regina Maria a României ca „ambasador imbatabil” post bellum şi despre rolul jucat de generalul francez Henri Mathias Berthelot în reformarea Armatei Române.

În intervenţia sa, prof. Elena Crăcea a vorbit despre semnificaţia macului pe care îl poartă britanicii pe 11 noiembrie, pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de cei care şi-au jertfit viaţa pentru patrie, îndemnându-i pe cei prezenţi să poarte şi ei bujorul românesc. Apoi,prof. Iulia Gîrbocea le-a spus elevilor povestea albăstrelei, „le bleuet de France”, aleasă de francezi ca simbol al preţuirii eroilor lor.  În ultima partea a activităţii, prof. Loredana Bugan a vorbit despre misiunile Armatei Române în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan şi despre trăirile membrilor familiilor celor aflaţi în misiune.

Activitatea s-a încheiat cu păstrarea unui moment de reculegere pentru cei 30 de militari români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii.

Elevii Liceului Teoretic „George Călinescu” au realizat din carton şi material textil broşe reprezentând bujorul românesc, macul şi albăstreaua pe care le-au dăruit colegilor şi profesorilor lor.

„Toţi avem propriile noastre moduri de a reflecta asupra sacrificiului făcut de înaintaşi. Totuşi, un lucru rămâne constant: ne vom aminti mereu de ei” a declarat  prof. Vasile Mihăilă, directorul Liceului Teoretic „George Călinescu”.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Energia Residence, un ansamblu imobiliar sigur. A fost verificat de ISU

Sun Nov 13 , 2022
Pompierii de la ISU Constanța au organizat duminică un exercițiu la cel mai nou ansamblu imobiliar din Constanța, Energia Residence. Salvatorii au venit cu o autoscară pentru a verifica dacă, în caz de nevoie, aceasta poate ajunge la fiecare apartament, dar și pe bloc, pentru a evacua locatarii. Testul a […]