Ziua Culturii Naționale, celebrată în Constanța de Asociația Casa Mării Negre

Constanta - statuia Mihai Eminescu (4)
Statuia lui Mihai Eminescu din Constanța

La 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naționale. Evenimentul va fi marcat în Constanța și de Asociația Casa Mării Negre.

„Celebrăm această zi cu mândria de a aparține uneia dintre cele mai vechi culturi europene și cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia. Prea puține lucruri, în România de astăzi, ne mai amintesc de cultură. Prea puține cărți se mai deschid în biblioteci, prea puține poezii se mai scriu, tinerii cresc departe de chemările ei de sirenă. Temerea noastră profundă este că noile generații au pierdut aspirația pentru cultură ca model posibil al lumii. Temerea noastră secundară este că Tomisul, oraș al lui Ovidius, oraș al mării și al poeziei, produce forme anemice de cultură. La Tomis, comunitatea culturală locală nu și-a creat tabieturi de conduită cu această ocazie. Nu există manifestări cultural-artistice de referință, tradiționale și de impact, care să includă orașul pe harta Cetăților care iubesc cultura și obișnuiesc să exprime public această iubire în mod creativ. Avem nevoie de antrenori de cultură care să aducă din nou, la Tomis și în Țară, mai multă emoție. Avem nevoie de recuperarea încrederii noastre în funcțiile terapeutice/salvatoare ale culturii. Cultura începe, în fond, din nevoia de a organiza o rezistență colectivă împotriva lumii care își pierde sensurile. Din aceste motive, propunem autorităților locale și comunității culturale tomitane o serie de manifestări publice, care să înceapă de la “Kilometrul zero” al culturii la Tomis – Peninsula, spațiu simbolic al celor două figuri culturale emblematice care străjuiesc ieșirea noastră la mare, Mihai Eminescu și Publius Ovidius Naso.” a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, Dorin Popescu, președintele asociației.

Punctul nodal al celebrării Culturii Naționale îl va reprezenta desfășurarea unei dezbateri libere, oneste, poate chiar dureroase, despre cultura Tomisului, cu participarea oamenilor de cultură din Cetate.

Temele de reflecție la care este invitată să răspundă (ca și în 2018) elita culturală a Tomisului în cadrul dezbaterii reflectă îngrijorarea noastră că există o lene ancestrală a culturii la Tomis care se perpetuează din inerție și îndepărtează Cetatea de fenomene culturale de amplitudine ce să încăpățânează să se producă în restul Țării: Sunt reale izolarea, provincialismul, natura periferică a culturii tomitane comparativ cu dinamica vieții culturale a Bucureștiului sau a periferiilor emancipate? Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural/spiritual, al formelor rudimentare de cultură și spiritualitate? Există o comunitate culturală locală conștientă de sine? Care este profilul acesteia, care sunt urgențele ei consensuale? Există o resursă culturală locală, omologată la nivel național/internațional? Cât de departe este Constanța de proiectul transformării polis-ului actual în oraș european al culturii? Folosește Tomisul în plan cultural avantajul rarisim al bunei poziționări geopolitice? Care sunt pârghiile și instrumentele comunității culturale locale de a-și depăși inhibițiile periferice, de a-și valorifica și consolida resursa culturală locală? Sunt șanse ale culturii tomitane de a exista în 2019, se prevăd șanse paradigmatice ale culturii tomitane de a-și construi un profil cultural/spiritual pe termen lung?

Programul acțiunilor organizate de către Asociație la 15 ianuarie 2019

  • Ora 10.00: Întâlnire publică în fața statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza municipiului. Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

10.00-10.10: depuneri de flori.

10.10-10.20: moment liric.

  • Ora 10.30: Întâlnire publică în fața statuii lui Publius Ovidius Naso din Piața Ovidiu(Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța). Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

11.00-11.10: depuneri de flori.

11.10-11.20: moment liric.

  • Ora 12.00: Masă rotundă informală cu tema Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România? (ediția a doua) – la sediul Asociației, Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7 (vis-a-vis de sediul ANAF).

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.