Ziua Dobrogei, o sărbătoare marcată de doliu

dobrogea

Pe 14 noiembrie se împlinesc 137 de ani de când Dobrogea s-a reîntregit cu România, în urma Războiului de Independenţă dintre anii 1877-1878. Este pentru prima dată când ziua aceasta este sărbătorită ca o zi națională, după ce propunerea a 27 de deputați și senatori constănțeni a fost votată de Parlament. Datorită acestei premiere, în Constanța se anunțaseră o serie de evenimente deosebite. Se dorea marcarea festivă a Zilei Dobrogei. Anunțate de la începutul lunii, acestea au fost anulate însă recent. Nu era momentul pentru sărbătoare, au spus reprezentanții Consiliului Județean Constanța după tragedia din clubul Colectiv. Aproape tot ce era pregătit pentru 14 noiembrie a fost anulat. Vorbim despre o horă dobrogeană, în Piața Ovidiu din Constanța, despre defilarea de gardă, un spectacol al ansamblurilor folclorice și al etniilor din Dobrogea.

Hora record, anulată

A fost anulat și un eveniment care dorea să pună Constanța în Cartea Recordurilor. Este vorba despre o horă la care, sperau organizatorii, ar fi venit 5.000 de persoane (deși este greu de crezut că acest număr ar fi fost atins). ”Chiar dacă anul acesta, după 137 de ani, sărbătorim pentru prima oară Ziua Dobrogei, am retras aplicația pe care o făcusem la Cartea Recordurilor, ca un gest de solidaritate față de ceea ce s-a întâmplat în Colectiv”, a anunțat senatorul Gigi Chiru, inițiatorul evenimentului. Acesta spune că hora se va transforma într-un moment de reculegere pentru cei care au pierit și într-unul de rugă pentru sănătatea celor care se zbat între viață și moarte. De asemenea, a fost anulat și evenimentul din data de 16 noiembrie, ce urma să aibă loc în Parlamentul României, la care ar fi trebuit să fie prezenți istorici, dar și ansambluri folclorice, prin intermediul cărora ar fi urmat să fie prezentată istoria Dobrogei, tradițiile și obiceiurile culinare din Dobrogea.

Ședință solemnă

Singurul eveniment prin care se va marca Ziua Dobrogei va fi o ședință comună și solemnă a consilierilor locali și județeni. Aceștia se vor reuni sâmbătă în Sala Remus Opreanu (primul prefect al Constanței). Vor participa reprezentanți ai universităţilor, parlamentari de Constanţa, veterani de război, personalităţi ale Dobrogei. Vor fi înmânate plachete personalităţilor. De asemenea, se va oficia o slujbă de TeDeum la Catedrala Sfinţii Apostoli „Petru şi Pavel”.

Intrare gratuită în muzee

Cu ocazia Zilei Dobrogei se organizează și Ziua Porţilor Deschise la muzeele constănţene. Până la ora 16, constănţenii pot vizita Muzeul de Artă, cel de Artă Populară, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Muzeul Marinei Române şi filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”. Tot de la ora 11, în Sala pictată a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, constănţenii pot admira expoziţia de pictură şi fotografie „Dobrogea Cazinou Constanţa” şi expoziţia de fotografie „Cazinoul din Constanţa”, prezentată de Ordinul Arhitecţilor.

Bani pe apa sâmbetei

Pentru manifestările de Ziua Dobrogei, Consiliul Județean Constanța a alocat, la finele lunii trecute, suma de 237.620 lei. Împărțirea banilor s-a făcut însă într-un mod bizar: majoritatea covârșitoare a banilor s-a dus spre promovare: 120.000 de lei pentru outdoor și print și 75.000 de lei pentru promovare media. Programul artistic propriu-zis costa numai 15.000 de lei. Restul cheltuielilor – scenă şi sonorizare: 15.000; ambulanţă: 1.000; toalete ecologice: 1.000; taxa pentru Uniunea Compozitorilor: 620; alte cheltuieli: 10.000. Interesant este că anularea evenimentelor s-a făcut deși a fost timp destul pentru promovarea lor.

Mai mult despre acest subiect puteți citi în Romania libera.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mincinosul în aromână vine în Constanța și Tulcea

vin nov. 13 , 2015
Una dintre cele mai de succes piese de teatru în aromână, Mincinosul, se întoarce în Constanța. Spectacolul regizat de Toma Enache va putea fi urmărit în Tulcea, pe 16 noiembrie, la Teatrul Jean Bart, de la ora 18.00, și în Constanța pe 21 noiembrie, la Teatrul Elpis, de la ora […]

V-ar putea interesa și: