Ziua Internațională a Romilor. Guvernul României felicită artiștii „care prin munca lor ne aduc mai aproape de valorile acestei etnii”

Familie de țigani în Canada (foto: Adi Piclisan/Reuters)

”But bersa angle Romale! La mulți ani tuturor romilor!

8 Aprilie – Ziua Internațională a Romilor este o celebrare a afirmării identității culturale și naționale a minorității romilor în întreaga lume.

În istorie, în spațiul românesc, romii au fost atestați documentar în urmă cu peste 500 de ani, ca robi domnești și mănăstirești. Începutul luptei pentru emancipare politică și culturală a romilor a avut loc în perioada interbelică.

În perioada de după 1989, pe fondul libertății reinstaurate în societatea noastră, mișcarea asociativă, politică și culturală a romilor din România a cunoscut un avânt și o diversitate comune cu cele ale celorlalte minorități. Romii, alături de celelalte 18 etnii au primit statut legal de minoritate națională, câștigându-și, rând pe rând, drepturile sociale, culturale și politice, pe fondul tranziției către o societate democratică.

După 28 de ani de tranziție, putem trage linie și să recapitulăm: România a fost primul stat european care a introdus măsuri afirmative în educație pentru accesul romilor în învățământul liceal și universitar și, totodată, primul stat care a adoptat o strategie guvernamentală pentru îmbunătățirea situației romilor.

Toate aceste eforturi pot fi durabile doar dacă fiecare dintre noi, ca cetățeni, romi și neromi deopotrivă, ne aducem contribuția în combaterea stereotipurilor și prejudecăților despre romi.

Este nevoie să ajutăm, în loc să blamăm, să construim, în loc să victimizăm, să-i învățăm pe semenii noștri, acolo unde ei nu înțeleg sau fac în mod greșit și să facem noi înșine un efort să-i înțelegem mai bine pe cei de lângă noi.

Astfel, vom putea privi în urmă și să spunem: Am contribuit și eu!

Astăzi, aș vrea să felicit fiecare copil de etnie romă care face efortul de a merge la școală, pe fiecare mamă romă care își duce copiii în sistemul educațional și contribuie în felul ei la îmbunătățirea vieții acestora, pe fiecare dintre artiștii care prin munca lor ne aduc mai aproape de valorile acestei etnii, pe fiecare florăreasă care a reușit să păstreze tradiția, pe fiecare funcționar public de etnie romă care a înțeles că cea mai bună modalitate de a îmbunătăți sistemul este să faci parte din el.

Urez romilor din România și de pretutindeni: La mulți ani! But bersha angle, Romale! Paște Fericit! Baxtali Patraghi!”

Consilier de Stat Dana Varga din cadrul Guvernului României

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Francesca Velicu, o româncă de numai 19 ani, a câștigat cel mai important premiu din lumea dansului, în Marea Britanie

Sun Apr 8 , 2018
Francesca Velicu, o balerină în vârstă de numai 19 ani, din România, a câștigat unul din cele mai importante premii din lumea dansului. Este vorba despre premiul Oliver pentru „Outstanding Achievement in Dance”, pentru rolul Pina Bausch din Le Sacre du Printemps. Premiile Oliver sunt ele mai importante premii de […]
francesca velicu