Ziua Limbii Turce, sărbătorită în Constanța de UDTR

ziua limbii turce

Uniunea Democrată Turcă din România organizează marți, 5 iunie, 2018, la Constanța, o serie de manifestări culturale pentru a marca Ziua Limbii Turce.

Ziua Limbii Turce este sărbătorită de UDTR pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a adoptării de către Parlamentul României, la inițiativa deputatului Iusein Ibram, a Legii nr. 223 din noiembrie 2016 privind instituirea Zilei de 5 iunie ca Zi a Limbii Turce.

Manifestările culturale vor debuta la ora 10. 30 cu deschiderea lucrărilor celei de a IV-a ediții a Conferinței Internaționale „Polifonii culturale-Limba, cultura și civilizația turcă în lume” , care vor avea loc la Universitatea „Ovidius” din Constanța-Campus, Corp B, Amfiteatrul A2. Tema din acest an a conferinţei este „Orient-Occident. Complementarităţi, convergenţe, armonii”. Evenimentul este organizat de Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România și Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA).

ziua limbii turce

Spectacolul omagial organizat de UDTR cu prilejul Zilei Limbii Turce va avea loc la ora 16.00, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța. Pe scenă vor urca ansamblurile folclorice: „Fidanlar”, „Delikanlılar”, „Filizler”, „Martılar”, „Kardelen” ale UDTR, „Karasu” (UDTTMR) și „Brâuleţul”. În cadrul spectacolului, elevii clasați pe primele locuri la concursul școlar de poezii și cântece în limba turcă, „Güzel Dilim- Frumoasa mea limbă turcă”, organizat de MEN și ISJ Constanța, vor recita poezii și vor primi premii din partea TIKA (Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă). Spectacolul va fi prezentat și coordonat de președintele Comisiei de cultură a UDTR, Serin Türkoğlu.

Președintele UDTR, ing. Fedbi Osman, a declarat:

„Ziua Limbii Turce este o sărbătoare consfințită oficial de către statul român, o zi dedicată limbii materne de care noi, etnicii turci, suntem mândri. Este o confirmare a respectului de care se bucură minoritatea turcă din partea statului român dar și a loialității de care etnicii turci au dat dovadă față de această țară, de-a lungul istoriei. Uniunii Democrate Turce din România, în calitate de organizație reprezentativă a etnicilor turci, de mai bine de un sfert de secol, recunoscută oficial de statul român, îi revine rolul și în acest an, al Centenarului Marii Uniri de la 1918, ca prin acțiunile sale de promovare a valorilor identitare, să consolideze comunitatea și să conștientizeze tânăra generație de importanța învățării limbii turce ca element fundamental de păstrare a identității etnice. Mulțumim Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), care în acest an ne-a devenit partener, sprijinind organizarea manifestărilor culturale dedicate Zilei Limbii Turce.”

Evenimentele se vor desfășura în prezența președintelui UDTR, Fedbi Osman, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim, a deputatului Iusein Ibram și a reprezentanților autorităților locale. La eveniment vor participa: Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Osman Koray Ertaș, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, precum și vicepreședintele Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), Birol Çetin şi coordonatorul Biroului TIKA București, Yasemin Melez Biçer.

Zen Residence
energia residence

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Peste 110 copii au ajuns la urgență, de Ziua Copilului

Mon Jun 4 , 2018
In ziua de 1 Iunie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța au fost înregistrați 112 minori, 18 copii cu vârste cuprinse între 0-1 an și 94 cu vârste cuprinse între 1-17 ani. 23 au rămas internați în secția Pediatrie, 1 la Chirurgie si ortopedie pediatrică. In intervalul […]
spitalul judetean constanta