Ziua națională a Greciei, sărbătorită și în Constanța

Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un uriaș efort pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de patru veacuri și restabilirea libertății și demnității națiunii. Aceasta Revoluție de 9 ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozăviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice.

Războiul de independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă, a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 – 1829. Revoluționarii au beneficiat, într-o etapă mai târzie a războiului, de sprijinul unor puteri europene, iar Imperiul Otoman a fost sprijinit de vasalii săi, Egiptul și, într-o oarecare măsură Tunisia.

În 1814 a fost înființată în Odesa organizația secretă Filiki Eteria.  Membrii Eteriei i-au propus să devină șeful organizației lui Alexandru Ipsilanti, care pe 6 martie 1821, a traversat râul Prut alături de susținătorii săi.  Astfel, putem spune că Revoluția greacă a început pe teritoriul României, Alexandru Ipsilanti, traversând râul Prut pe 6 martie 1821 alături de susținătorii săi, însă Eteria, lângă care au luptat și pandurii lui Tudor Vladimirescu, a fost înfrântă în cursul Bătăliei de la Drăgășani pe 19 iunie 1821.

Oficial, pe teritoriul Greciei de astăzi, declanșarea revoluției a fost proclamată pe 25 martie 1821, la mânăstirea Agia Lavra, de către arhiepiscopul de Patras, Germanos.

Lozinca „Libertate sau moarte” a devenit simbolul revoluției.

În tot Peloponezul, în nordul Greciei și în numeroase insule au izbucnit revolte anti-otomane.

Data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a revoluției și este sărbătorită ca Ziua națională a Greciei.

Din perspectiva istorică pe termen lung, apariția statului independent grec a marcat unul dintre cele mai importante evenimente, care au dus, în cele din urmă, la disoluția Imperiului Otoman.

Pentru prima oară în istoria Imperiului Otoman, un popor creștin, aflat sub suzeranitatea otomană, și-a cucerit independența, care a fost recunoscută de toate statele europene.

Dacă, până în acel moment, numai națiunile numeroase, precum cea britanică, franceză sau germană, erau considerate demne să se bucure de dreptul la autodeterminare, revoluția grecilor a legitimat dreptul la existență a statelor naționale mici și a dat un imbold important mișcărilor naționaliste a popoarelor creștine aflate încă sub dominația otomană. Sârbii, bulgarii și românii au luptat în deceniile care aveau să urmeze pentru independența statelor lor.

Cunoscând apropierea celor două popoare, cel Român și cel Grec, tradițiile împământenite de milenii de coexistenta pe pământ românesc ale grecilor, Comunitatea Elena ELPIS Constanța, continuator al acestor traditii, va face cunoscut programul evenimentelor ce vor marca Ziua Nationala a Republicii Elene:

Vineri, 25 martie :

–          Ora 12.00 , la biserica greacă Methamorfosis va avea loc un tedeum

–          Ora 13.00 , tot de la Biserică , ne vom urca în autobuze și vom pleca spre Bucuresti unde în Sala C.A.Rosetti a clădirii Parlamentului Romaniei va avea loc un concert susținut de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, sub conducerea domnului Anastasios Symeonidis, solist Pantelis Stamatelos. (doritorii sunt asteptati sa se înscrie până miercuri ora 14.00 la sediul Comunității sau la telefonele :  0241 61.99.44 si 0722 380 749

Sâmbătă, 16 aprilie

–          Sa nu uitam și că tradiția de întrajutorare a semenilor continuă ca în fiecare an iar pe data de 16 aprilie, cu o zi inainte de Florii vom pleca cu haine si alimente în Județul Constanța pentru a ne ajuta semenii în nevoi. Acțiunea de donație a început deja iar cei ce vor să doneze sau să ia parte sunt așteptați alături pentru că nu trebuie să uităm că orice am fi și orice am face avem datoria să ajutăm, atât cât putem pe frații noștri în nevoi.

Sâmbătă, 30 aprilie

–          De asemenea, din cauza situației actuale tensionate de război am considerat că spectacolul omagial pe care Comunitatea Elenă Elpis îl susține în fiecare an, să aibă loc în ziua de sâmbătă 30 aprilie tot la Casa de Cultură Constanța începând cu ora 17.00


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se oprește apa în Culmea, Oituz și în zona Aeroportului Mihail Kogălniceanu

lun mart. 21 , 2022
În vederea executării operațiunilor periodice de întreținere a rezervorului destinat înmagazinării apei potabile din orașul Ovidiu, RAJA S.A. sistează furnizarea apei potabile, marți – 22 martie 2022. Astfel, în intervalul orar 08.00 – 17.00, vor fi afectați de lipsa apei Societatea Avicola, Baza militară și  Aeroportul Internațional din Mihail Kogălniceanu, dar […]

V-ar putea interesa și: