Astăzi, 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Națională a României, un moment de reflecție asupra trecutului, dar mai ales asupra prezentului și viitorului acestei țări minunate. Deși nu este perfectă, România rămâne locul căruia îi spune ACASĂ. O țară cu zone frumoase, cu unele care trebuie transformate, cu oameni talentați, dar și cu unii care o pot pune în pericol, cu un potențial uriaș, dar și una căreia îi pot face rău cei care nu o iubesc dau nu știu să o trateze.
România – o țară frumoasă care merită iubită
De la Munții Carpați până la Delta Dunării, România impresionează prin diversitatea și frumusețea sa naturală. Este locul unde tradițiile și modernitatea coexistă, iar oamenii reușesc să își păstreze autenticitatea, în ciuda provocărilor. Este țara care ne-a oferit un patrimoniu cultural imens, simboluri istorice și oameni care au lăsat o amprentă în lume. Mai mică decât a altor țări, trebuie să recunoaștem, dar cu siguranță că lumea ar fi fost mai săracă fără România.
Deși suntem tentați să criticăm ceea ce nu funcționează, poate că astăzi, mai mult decât oricând, ar trebui să ne gândim și la ceea ce avem. România este locul unde ne-am născut, unde construim viitorul nostru și unde putem contribui, fiecare dintre noi, la transformarea ei.
Cea mai bună perioadă economică din istorie
România trece printr-o etapă economică favorabilă, cu un nivel record al investițiilor românești și străine, după integrarea în Uniunea Europeană și NATO, care a însemnat prosperitate – chiar dacă nu a fost împărțită egal – și siguranță. În ciuda provocărilor globale, economia țării a continuat să crească, iar oportunitățile pentru tineri și pentru cei care vor să dezvolte afaceri sunt mai numeroase ca niciodată. După 35 de ani de la Revoluție, o parte din românii care muncesc în diaspora au început, timid, să se întoarcă înapoi acasă, pentru că aici au ajuns să câștige aproape cât acolo. Sau pentru că dorul de țară înseamnă mai mult decât o mână de bani în plus.
Aceasta nu înseamnă că nu există probleme: infrastructura, educația și sănătatea necesită reforme profunde. Însă este clar că direcția este una pozitivă, iar acest lucru ar trebui să ne motiveze să ne implicăm mai mult în comunitățile noastre.
Ce putem face noi, românii, pentru România
De Ziua Națională, poate ar trebui să ne întrebăm ce putem face noi pentru țara noastră. Poate că răspunsul nu este unul grandios, ci se află în gesturi mici: să respectăm legea, să ne sprijinim unii pe alții, să plantăm un copac, să susținem producătorii locali sau să protejăm natura. Și, poate cel mai important astăzi, să îi alegem conducătorii pe care îi merită.
România nu va fi niciodată perfectă, dar poate deveni mai bună prin efortul fiecăruia dintre noi. Este nevoie să ne implicăm mai mult, să credem în ea și să fim mândri de ceea ce este. Să ne gândim însă că putem să și pierdem tot ce am câștigat în acești 35 de ani. Să nu ajungem seama să ne dăm seama ce bine e acum din cauză că viitorul va fi rău. Merită să luptăm pentru libertatea pe care am câștigat-o greu, după aproape jumătate de secol de dictatură, cu sânge.
Astăzi, de 1 Decembrie, să ridicăm steagul tricolor cu mândrie și să ne gândim la ceea ce putem face pentru ca această țară frumoasă să strălucească și mai mult. România merită iubită, nu doar criticată. La mulți ani, România! La mulți ani, români!